Šiandien sultys daugeliui Lietuvos gyventojų yra įprastas produktas prekių krepšelyje, tačiau taip buvo ne visada. Prieš 25 metus kartono pakeliuose supilstytos sultys buvo ne tik naujos kokybės ženklas, bet ir savotiškas laisvės skonis. Kokias sultis gėrė vaikai Lietuvoje tada ir dabar?
Pasak didžiausios Lietuvoje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovo Mariaus Gudausko, sovietinėje Lietuvoje iki Nepriklausomybės atgavimo sultys dažniausiai pilstytos į stiklo tarą. Ribotas buvo ir asortimentas – stiklainiais pardavinėtos obuolių, pomidorų, slyvų sultys, didesne egzotika tuo metu laikytos granatų sultys.
„Tais laikais į kartonines pakuotes būdavo pilstomas tik pienas ir kefyras, tad pirmieji sulčių pakeliai parduotuvių lentynose buvo tikri Vakarų pasaulio ženklai. Pamenu, kai atsirado „Elmenhorster“ sultys. Jų pavadinimą buvo sunku ištarti, pats žodis nieko lietuviškai nereiškė, bet visi žinojo, kad tai yra importinės sultys, o tais laikais viskas, kas pagaminta užsienyje, buvo laikoma geresnės kokybės“, – pasakoja M. Gudauskas.
Žiežmariai tapo sulčių lopšiu
Pirmosios „Elmenhorster“ apelsinų sultys ir įvairių sulčių gėrimas į Lietuvą pradėti vežti 1992 m. iš Rytų Vokietijos, Rostoko miesto. Šalyje augant sulčių pardavimams, po kelerių metų buvo įsteigta įmonė Žiežmariuose, Kaišiadorių r., kuri atnaujintoje senoje vyno gamykloje pradėjo vietinę sulčių gamybą.
Pasak M. Gudausko, iš pradžių sulčių gamykla gamino tik 4 rūšių sultis – apelsinų, pomidorų, obuolių sultis bei įvairių vaisių sulčių gėrimą.
„Dabar gaminame virš 40 produktų – skirtingų vaisių sulčių, nektarų ir sulčių gėrimų įvairaus dydžio pakuotėse. Tačiau Lietuvos gyventojų favoritai per ketvirtį amžiaus išliko tie patys – tai įvairių vaisių sulčių gėrimas, apelsinų ir pomidorų sultys. Kartais stebimės, iš kur ta meilė pomidorų sultims – ar tai nostalgija sovietiniams laikams, kai pomidorų sultys buvo pardavinėjamos 3 l stiklainiuose, ar kad mes mažiau užauginame pomidorų, nei kitos šalys. Tarp jaunų vartotojų itin sparčiai populiarėja glotnučiai, taip pat jaunimas dažniau renkasi sulčių gėrimus“, – komentuoja pašnekovas.
2006 m. viduryje gamyklą Žiežmariuose nupirko didžiausia Europos sulčių gamybos įmonių grupė „Eckes-Granini Group“ ir prasidėjo naujas sulčių gamybos etapas.
Griežti reikalavimai kokybei
Visgi, sulčių sudėtinės dalys per 25 metus mažai pakito. Šimtaprocentinės apelsinų ir kitų vaisių sultys gaminamos nenaudojant pridėtinio cukraus – pagal šioms sultims taikomus reikalavimus, gamintojai negali jų dirbtinai saldinti. Tuo tarpu sulčių gėrimuose ir nektaruose galima naudoti pridėtinį cukrų, nes kai kurių vaisių ir uogų, pavyzdžiui, spanguolių ar serbentų, sultys yra rūgščios. O kai kurių vaisių, pavyzdžiui, bananų, šimtaprocentinių sulčių tiesiog nebūna, nes tokios sultys būtų per tirštos gerti, todėl yra gaminami šių vaisių nektarai. Vis dėlto cukraus mažinimo mityboje tendencija turėjo įtakos ir sulčių gamintojams.
„Per pastaruosius metus dalyje nektarų ir sulčių gėrimų pridėtinių cukrų kiekį sumažinome bent 10 proc. Savo produktų krepšelyje turime ir vandens, paskaninto natūraliomis vaisių sultimis, be jokio pridėtinio cukraus. Gamindami sultis, nenaudojame konservantų, o ilgą sulčių tinkamumo vartoti terminą leidžia pasiekti pasterizavimas bei mūsų naudojamos „TetraPak“ pakuotės“, – pasakoja M. Gudauskas.
Pats sulčių gamybos principas taip pat ne itin pasikeitė. Daugiau kaip 20 metų sultims gaminti naudojama aseptinio pilstymo technologija, kuri yra itin paplitusi tarp sulčių gamintojų. Tai – patikimas ir saugus būdas išsaugoti sulčių skonines savybes bei ilgą tinkamumo vartoti laiką.
„Nuolat tikriname sulčių kokybę – šiame procese dalyvauja laborantai ir operatoriai, atliekantys tyrimus sulčių gamybos metu. Taip pat kasmet esame sertifikuojami tiek tarptautinių, tiek vietinių audito įmonių. Tad kiekvieną dieną privalome atitikti griežtus kokybės standartus. Tačiau didžiausias kokybės vertintojas yra pirkėjas – jokie sertifikatai nepadės, jei sultys nepatiks vartotojui“, – tvirtina sulčių gamyklos vadovas.
Labiausiai keitėsi pakuotės ir darbo įrankiai
24 metus, kaip pats sako, nuo pirmo sulčių pakelio, „Eckes-Granini Lietuva“ dirbančio operatoriaus Dariaus Nevulio teigimu, geriausiai sulčių gamybos istoriją atskleidžia sulčių pakuotės.
„Nepriklausomybės pradžioje stebuklų nebuvo – pirmieji sulčių pakeliai buvo keturkampiai, aštriais kampais, norint atsigerti, tekdavo prakirpti vieną kampą. Dabar sultis pilstome į patogesnes „TetraPak“ pakuotes su kamšteliu – jas galima lengvai atidaryti ir uždaryti, taip ilgiau išsaugoma sulčių kokybė“, – dalinasi D. Nevulis.
Šiuo metu Žiežmariuose sultys pilstomos į 4 skirtingų dydžių pakuotes – kiekvienai jų yra naudojama skirtinga sulčių pilstymo įranga. Pasak darbuotojo, pagrindinė 1 litro talpos „Elmenhorster“ sulčių pakuotės forma keitėsi daugiau nei tris kartus. Per 25 metus keitėsi ir darbo įrankiai.
„Anksčiau sulčių dėžes tekdavo krauti rankomis, o dabar šį darbą atlieka robotai. Daug procesų buvo automatizuota, keitėsi pilstymo linijos, dabar gerokai lengviau dirbti nei pačioje pradžioje. Nieko keista, kad įmonėje turime nemažai ilgamečių darbuotojų – visi dirbame kaip viena didelė šeima“, – tvirtina D. Nevulis.
Pranešimą paskelbė: Sigita Macanko, UAB „Idea Prima”