• Buitis, Namai

    Eglučių augintojas pataria, kaip tinkamai prižiūrėti žaliaskarę

    Kirsta, gyva vazone ar dirbtinė? Šis klausimas kasmet kyla daugybei žmonių, planuojančių įsigyti Kalėdų eglutę. Vieniems svarbus gyvos žaliaskarės kvapas, antriems rūpi, kad spygliai kuo ilgiau išliktų žali ir nenubyrėtų, treti sprendžia, kuris pasirinkimas yra tvariausias. O Lietuvos medelynuose dabar pats darbymetis. „Eglutes ar bent šaką puošia absoliuti dauguma mūsų pirkėjų. Analizuodami pastarųjų metų pardavimų statistiką, pastebime tendenciją, kad gruodį ženkliai išauga ir kalėdinių žaisliukų, girliandų bei eglučių stovų paklausa. Šventinių prekių asortimentu ir patrauklia kaina pasirūpinome iš anksto, jog kiekvienas klientas mūsų parduotuvėse rastų savo šeimai ir namams tinkamų pasiūlymų“, – komentuoja „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Ji pastebi, kad šiemet pirkėjai jau lapkritį pradėjo domėtis…

  • Buitis, Namai

    Kaip pasigaminti kebabą, kad tiktų valgyti net per Adventą

    Likus mažiau nei mėnesiui iki Kalėdų prasidėjęs Adventas reiškia ramybės ir susikaupimo laiką. Vis daugiau žmonių kasmet švenčių laukia su Advento kalendoriais ar puošdami namus šventiniais vainikais. Tradiciškai šis laukimo laikotarpis atsispindėdavo ir žmonių mityboje, nes žmonės pasninkaudavo, tam tikromis dienomis atsisakydami mėsiškų ir pieniškų valgių, kurie būdavo pakeičiami augaliniu maistu ar žuvimi. Ta proga „Maximos“ ekspertai pataria per daug nenutolti nuo tradicijų ir pažiūrėti į jas šiuolaikiškai, pavyzdžiui, išbandant vakarienei gardų kebabą su populiariąja lašiša. Sužinokite, kaip šį patiekalą lengvai pasigaminti namuose. Svarūs kulinariniai argumentai Kebabas kulinarijos pasaulyje dažniausiai siejamas su islamiškais kraštais, tačiau jo variacijos yra paplitusios ir Indijoje, Vakarų Afrikoje ar net Balkanų kraštuose. „Lietuvoje, kaip ir…

  • Buitis, Namai

    Mažas, tačiau funkcionalus miegamasis – viskas įmanoma

    Miegamojo erdvė asocijuojasi su kokybišku poilsiu ir yra tinkamiausia namų vieta atsipalaidavimui po sunkios dienos. Todėl, įrengdami miegamąjį, skiriame ypatingą dėmesį patogumui. Tačiau ši užduotis gerokai apsunkinama, jei ši erdvė yra ganėtinai maža. Visgi, net ir tokiais atvejais įmanoma sukurti funkcionalią ir jaukią aplinką. Tad peržvelkime patarimus, kurie padės sukurti patogią ir stilingą erdvę. Dėmesys lovai Kokybiškas miegas neįsivaizduojamas be kokybiškos ir ilgaamžės lovos. Norint kuo funkcionaliau išnaudoti erdvę, patariama įsigyti funkcionalias lovas. Pavyzdžiui, dvigulės lovos su didesniu atlošu sukurs užbaigtumą, o integruoti šviestuvai ir USB jungtys leis sutaupyti vietos. Žinoma, atsižvelkite tiek į patalpos, tiek į lovos dydį. Norint laisvai judėti erdvėje, tarp lovos krašto ir sienos turėtų būti…

  • Buitis, Namai

    5 dažnos kambarinių augalų priežiūros klaidos

    Nerimaujate dėl ruduojančių, neaiškiomis dėmėmis pasidengusių, sodrią spalvą ar net formą prarandančių kambarinių augalų? Floristai perspėja – tikėtina, kad visi šie požymiai yra gėlių siunčiami netinkamos priežiūros signalai. Specialistai dalinasi 5 dažniausiai sutinkamomis kambarinių lapuočių priežiūros klaidomis. Taigi, kokie įpročiai kenkia vazoninių gėlių būklei? 1) Netinkamas augalų laistymas Dairotės išskirtinės tradicinės, o gal egzotiškos kambarinės gėlės internetu? Interneto platybėse rasite ne tik įdomias lapuočių rūšis, bet ir išsamius priežiūros gidus. Vienas esminių punktų – laistymas. Pasidomėkite tiek laistymo ypatumais, tiek reikalingu vandens atsargų kiekiu. Kai kurių augalų laistymas skirsis pagal sezoną, ramybės ir augimo fazes. Nors tai gali nuskambėti sudėtingai, tai tik elementarus laiko planavimas ir augalo stebėjimas. 2) Persodinimas…

  • Buitis, Namai

    Nuo Izraelio iki Kanados: savaitgalį pakeliaukite po pasaulį su šiais trimis sočiais patiekalais

    Ar žinote, kaip gaminamas vokiškas užkandis obazda? O gal Kanadoje esate ragavę mėsos pyrago tourtiere? Jeigu ne, duonos, užakandžių ir šaldytų gaminių bendrovės „Mantinga“ vyriausiasis technologas Darius Anelauskas siūlo Jums savo virtuvę perkelti už Lietuvos ribų ir parengė bei pasidalijo trimis receptais iš Kanados, Vokietijos bei Izraelio. KANADIETIŠKAS MĖSOS PYRAGAS TOURTIÈRE Jums reikės: Bemielės sluoksniuotos „Mantinga“ tešlos lapeliais; 1 kg maltos kiaulienos; 500 g maltos veršienos; 1 smulkiai pjaustyto svogūno; ½ puodelio verdančio vandens; 1 plakto kiaušinio; 1 šaukšto bulvių krakmolo; 1 šaukšto sviesto; Druskos, pipirų, cinamono pagal skonį; Gali prireikti maltų džiūvėsėlių. Pirmiausiai orkaitę įkaitinkite iki 220 °C laipsnių. Tuomet keptuvėje išlydykite sviestą ir kelias minutes pakepinkite svogūną. Sudėkite…

  • Buitis, Namai

    Viva la pasta: ar gerai pažįstate populiariausias makaronų rūšis?

    Iš Italijos kilę makaronai užkariavo kone visą pasaulį, kartu iki šiol užimdami svarbią vietą ir ant lietuvių stalo. Šiandien iš viso priskaičiuojama maždaug 350 skirtingų makaronų rūšių, pasižyminčių savo savita forma, sudėtimi ir netgi paruošimo būdu. Šefas Gian Luca Demarco juokauja, kad dėl to Italijoje visi makaronai turi savo vardą ir pavardę. O kad renkantis sau tinkamiausius makaronus būtų paprasta nepasiklysti, „Maximos“ maisto meistrai pristato populiariausias ir Lietuvos parduotuvėse dažniausiai randamas jų rūšis. Lietuviai makaronų nuperka vis daugiau Kaip pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, nors lietuviai pagal makaronų vartojimą tikrai negali prilygti italams, tačiau mūsų šalyje jų kasmet nuperkama vis daugiau. Vien pernai…

  • Buitis, Namai

    Ekspertai pataria: jei norite sutaupyti per Kalėdas, vien pirkinių sąrašo neužteks

    Ar jau žinote, kiek pinigų išleisite Kalėdų šventėms? Jeigu dar ne, tai pradėkite planuoti. Pasak asmeninių finansų ekspertų, dabar yra pats geriausias metas susidaryti šventinį biudžetą – tai padės ir sutaupyti, ir gyventi tvariau. Tuo pačiu išvengsite pirkinių karštinės ir įtampos. Metų pabaiga prekybininkams yra itin įtemptas metas. Ne veltui juokaujama, kad vienoms Kalėdoms pasibaigus iš karto imama ruoštis kitoms. „Gyventojai turėtų iš anksto pasirengti šventėms. Visų pirma, psichologiškai, nes metų pabaigoje raginimai, akcijos ir reklamos pirkti pasiekia piką ir gali prireikti didesnio sąmoningumo bei valios pastangų, kad nepasiduotume spontaniniam pirkimui“, – sako Eglė Dovbyšienė, SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė. Kaip atsispirti norui pirkti? E. Dovbyšienė primena, kad net…

  • Buitis, Namai

    Penki patarimai, kaip švaistyti mažiau maisto

    Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama arba iššvaistoma, o tai daro neigiamą poveikį ekonomikai, aplikai ir socialinei gerovei. Maisto atliekų puvimo proceso metu išskiriamos dujos sudaro nuo 6 iki 8 proc. visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų – tai prilygsta beveik 90 proc. emisijų, kurias sugeneruoja viso pasaulio transporto sektorius. Nors dalis maisto išmetama gamybos ir transportavimo metu, dar iki pasiekiant vartotojus, išsivysčiusiose šalyse būtent namų ūkiai atsakingi už maždaug pusę išmetamo maisto: pavyzdžiui, Europoje iššvaistoma 53 proc., o Kanadoje – 47 proc. vartojimui skirto maisto. Daugelis net nesusimąsto, kad netinkamai planuodamas apsipirkimus, per daug gamindamas vakarienei ar tiesiog nežinodamas, kaip tinkamai laikyti įsigytus vaisius ar…

  • Buitis, Namai

    4 svarbios priežastys pasinaudoti profesionaliomis baldų valymo paslaugomis

    Laikui bėgant jūsų namuose esančių baldų apmušalai nusidėvi, ant jų gali atsirasti dėmių. Tiesą sakant, jei nuo paskutinio baldų valymo praėjo nemažai laiko, galite nustebti sužinoję, kokie nešvarūs jie iš tikrųjų tapo. Ant baldų paviršiaus neišvengiamai kaupiasi dulkės, naminių gyvūnų pleiskanos, plunksnos ir mūsų odos riebalai, todėl baldų apmušalai gali atrodyti nelygūs ir nešvarūs. Profesionalus baldų valymas gali būti puikus sprendimas, kuris ne tik padės sugrąžinti baldams gerą išvaizdą ir suteiks ne vieną papildomą privalumą. Todėl norime jums plačiau pristatyti keturis svarbius profesionalaus baldų valymo privalumus, apie kuriuos galbūt niekada ir nepagalvojote. Prailgina jūsų baldų tarnavimo laiką Kaip ir su bet kokiu daiktu, į kurį investuojate, kuo daugiau priežiūros jam…

  • Buitis, Namai

    Be jų jau neįsivaizduoja švenčių: gruodį lietuviai skuba gaminti sušius

    Tolimoji Japonija pasauliui padovanojo daugybę mokslo ir technologinių stebuklų, o didžiausia jos kulinarine dovana neretai vadinami sušiai. Tačiau ne vienas nustebtų sužinojęs, kad garsusis patiekalas, vietinių vadinamas „narezushi“ – rauginta žuvimi, suvyniota į rūgščius ryžius – kilo visai ne iš Tekančios Saulės šalies. Pasirodo, sušiai pradėti gaminti kažkur šalia Mekongo upės Pietryčių Azijoje, vėliau pasiekė Kiniją ir tik tada Japoniją. Šiais bei kitais įdomiais faktais apie azijietišką delikatesą besidalinantys lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos ekspertai griauna ir kitą populiarų mitą. Jie pasiruošę įrodyti, kad skaniausius sušius galima greitai bei lengvai pasigaminti namuose. Gruodis – sušių mėnuo Pasaulio kulinarai sušius vertina dėl milžiniškos skonių įvairovės, organizmo neapsunkinančio lengvumo, visapusiškos naudos sveikatai.…