• Virtuvė, receptai

    Kamuoja klausimas, ką daryti iš cukinijų? Išsikepkite internetą užvaldžiusią duoną – tokios dar tikrai neragavote (receptas)

    Rudenėjant socialinius tinklus užplūsta cukinijų nuotraukos su prašymais patarti, kaip tą gausų jų derlių sudoroti. Mamos ir močiutės įnirtingai dalinasi gausiai užderėjusiomis daržo gėrybėmis, o iš cukinijų išsikepti troškinį ar blynus neretam jau pabodo. Viename garsių sostinės restoranų virėja dirbanti maisto entuziastė ir tinklaraštininkė Goda Juknaitė siūlo išeitį ir rekomenduoja netikėtą cukinijų duonos receptą, kuris tikrai nepaliks abejingų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia cukinijų naudą organizmui ir svorio kontrolei, o „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti ir kur namuose laikyti šią rudeninę daržovę. Mažina alkio jausmą ir stiprina imunitetą Nors anksčiau tradiciškai iš cukinijų buvo kepami blyneliai, dabar įvairių šalių tinklaraštininkai ir…

  • Laisvalaikis

    „Dievų vaisius“, bet nekainuoja nė euro: paaiškino, ar reikia lupti persimoną ir kaip jį valgyti

    Azijoje „dievų vaisiumi“ vadinami persimonai – sveiki, nebrangūs ir be galo skanūs, galintys net gelbėti nuo noro smaližiauti saldumynais. Jau ne vieną rudens sezoną kartu su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, vynuogėmis persimonai tampa įprasta ir Lietuvos pirkėjų krepšelio dalimi, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiems, kas svarsto, kaip juos išsirinkti, kaip valgyti ir su kuo derinti – štai visi atsakymai. Sezoniškumas – raktas į taupymą „Populiariausias pasirinkimas šiuo metu – tradiciniai lietuviški rudeniški vaisiai, tokie kaip obuoliai, kriaušės, slyvos. Tiesa, tebesitęsiantys vasariški orai dar kviečia mėgautis ir arbūzais, jų nuperkama net pusantro karto daugiau nei praėjusį rugsėjį. Visgi matome, kad kasmet plečiasi ir egzotinių vaisių gerbėjų ratas. Ananasai,…

  • Virtuvė, receptai

    Jei saugote savo širdį ir kraujagysles, rinkitės liesiausias kiaulienos dalis: toks troškinys patiks visai šeimai

    Jei per vasaros karščius pietums ir vakarienei dažnai rinkdavomės lengvas salotas, vėstant orams taip ir traukia aromatingi mėsos troškiniai, kurių kvapas iškart pasklinda po visus namus. Nebrangi ir populiari kiauliena tinkama greitai paruošiamiems pietums ar vakarienei: jos nereikia troškinti taip ilgai, kaip jautienos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria geriau nekepti jos riebaluose, o virti, troškinti, grilinti, ruošti orkaitėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje ir pataria, į ką atkreipti dėmesį ją renkantis. Ruoškime atsakingai, vartokime saikingai Nors dėl raudonos mėsos vartojimo vis kyla diskusijos, ji tai nuvertinama, tai reabilituojama, gydytoja dietologė dr. Edita…

  • Laisvalaikis

    Viržiai vazone džiugins ilgiau, jeigu žinosite, kur jų nedėti namuose ir kokiu pigiu produktu tręšti

    Viržių pasirodymas balkonuose, soduose ir miškuose yra ženklas, kad ruduo jau visai čia pat. Nors orai dar ir išties vasariški, lietuviai vis dažniau šiuos spalvingus ir jaukius augalus iš parduotuvių nešasi namo, pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Pasak jos, tai geras pasirinkimas, mat viržiai yra pigi ir nepretenzinga puošmena. O jeigu laikysite juos tinkamoje vietoje ir patręšite virtuvėje jau turimu produktu, jie džiugins ir gerokai ilgiau. Rudenį daugiau laiko leidžiant namuose, norisi juos ir labiau pasipuošti. Tokia klasika kaip skintos rožės ar gvazdikai populiari ištisus metus, tačiau statistika rodo, kad rudenį pirkėjai dažniau dairosi ir vazoninių augalų. „Tarp pirkėjų populiarios ne tik gerai pažįstamos kalankės, sukulentai, kaktusai, rožės, bet…

  • Virtuvė, receptai

    Pamirškite visus mitus apie majonezą: dietologė pataria, kaip jį įtraukti į sveikatai palankią mitybą

    Šiandien parduotuvių lentynose galima rasti įvairių rūšių majonezo: nuo įprasto, sumažinto riebumo, pagaminto iš alyvuogių ar avokadų aliejaus, iki veganiško ar tokio, kuris tinka žmonėms su specialiais mitybos poreikiais. Nepaisant to, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė visuomet primena atkreipti dėmesį į šio produkto sudėtį: taip bus aišku, kiek majoneze yra riebalų, kalorijų ar kitų priedų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad majonezas išlieka vienu labiausiai mėgstamų padažų, o rinkdamiesi jį pirkėjai atsižvelgia ne tik į sudėtį ar kokybę, bet ir prieinamą kainą. Nepraleisti progos sutaupyti paprasta ir šį savaitgalį, mat „Rimi“ parduotuvėse dabar galima įsigyti majonezo net su 58 proc. nuolaida. Šis majonezas tiks tiek pusryčių…

  • Virtuvė, receptai

    Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo sveikas ir nebrangus receptas – pasinaudokite ypač skanių ir greitų kiaušinių su feta idėja

    Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose neslūgsta milžiniškas susidomėjimas keptų kiaušinių su feta receptu, kuris pateisina įvairiausius lūkesčius: pigu, greita, paprasta ir be galo skanu. Šiam netradiciniam įprastų pusryčių variantui reikės vos kelių produktų, iš kurių, žinoma, svarbiausias – kiaušiniai. Tik ar tikrai mokate juos išsirinkti? Ką atskleidžia raktiniai kodai ant jų, išduoda Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kiaušinis kiaušiniui nelygus – kaip išsirinkti? „Rugsėjo mėnesį pastebime, kad klientai keičia kiaušinių pirkimo įpročius. Žmonėms grįžtant į rudens rutiną, ūgteli ir kiaušinių paklausa. Juk kiaušiniai tampa ne tik tradiciniu pusryčių ingredientu prieš išskubant į darbą ar mokyklą, bet rudeniop dažniau kepami ir pyragai, sotesni apkepai. Kadangi kiaušiniai yra dažnas kasdienis…

  • Laisvalaikis

    Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

    Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau. Norintys sutaupyti grybus ne tik gaminsis vakarienei, bet ir ruoš jų atsargas žiemai. Visgi, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena taisykles, kaip tą daryti tinkamai – kitaip teks atsisveikinti su aromatingomis gėrybėmis. „Nors dalis lietuvių patys veržiasi į miškus grybauti, kita dalis žvelgia paprasčiau ir grybauti susitinka prie grybų lentynų parduotuvėse. Pastebime, kad vasarą ir rudenį gerokai ūgteli šviežių grybų paklausa. Patys populiariausi yra universalieji pievagrybiai, tačiau matome, kad ir „Portabela“ grybus atranda vis daugiau žmonių –…

  • Virtuvė, receptai

    Sustiprinti imunitetą rudenį padės svogūnai: kokių maistinių medžiagų turi ši daržovė ir ką iš jos pasigaminti? (receptas)

    Svogūnai pasižymi įvairia skonių palete: nuo aštrumo, kai yra žali, iki saldumo ir švelnumo, kai juos apkepame ar šiek tiek apverdame. Svogūnus galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą. Šios daržovės – ne tik skanios, bet ir maistingos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svogūnuose mažai kalorijų, daug maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva priduria, kad svarbu nusimanyti apie svogūnų kokybės požymius: jie turėtų būti kieti ir be matomų pažeidimų – iš tokių gaminami patiekalai bus skaniausi. Maisto technologai kviečia pažinti prancūziškus skonius ir pasigaminant kvapnios svogūnų sriubos. Nors skonis patinka ne visiems, svogūnai – maistinga daržovė…

  • Virtuvė, receptai

    Pigiausių rudens gėrybių derinys patiks ne tik studentams: pasigaminkite kugelį iš bulvių, morkų ir… obuolio

    Kugelis – kiekvieno bendrabučio ar kartu gyvenančių studentų klasika. Pigu, paprasta ir sotu, tačiau ar nėra kiek nuobodu? Šį rudenį verta išbandyti kugelį šiek tiek kitaip ir bulves suderinti su morkomis bei neįprastu priedu – obuoliu. Netradicinis skonių derinys sužavės tuos, kas ieško lengvesnio kugelio varianto. Apsidžiaugs ir norintys sutaupyti: net ir didelei skardai išleisite vos kelis eurus, skaičiuoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. „Tarp populiariausių rudens gėrybių kiekvienais metais rikiuojasi bulvės, morkos, svogūnai, kopūstai, pomidorai. Ypač paklausios tos, kurios užauginamos vietos ūkiuose – Lietuvos pirkėjams tai yra taip pat svarbu, kaip ir gera kaina. Beje, pastebime, kad tarp lietuviškos produkcijos pirkėjai dairosi ne tik tradicinių gėrybių –…

  • Virtuvė, receptai

    Nustebsite, ką galima pasigaminti iš rudeninių bulvių derliaus: kviečia išbandyti kvapnų daržovių karį

    Iš Pietų Amerikos kilusios bulvės buvo pradėtos auginti maistui jau prieš tūkstančius metų. Jas mėgo vietinės indėnų tautos, o vėliau ne ką mažiau įsimylėjo europiečiai. Mūsų laikais bulvių populiarumas taip pat neslopsta, ši daržovė labai plačiai naudojama kulinarijoje. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės yra vienas pagrindinių maisto produktų, vertinamas kaip puikus sudėtinių angliavandenių šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad parduotuvėse gausu skirtingų veislių bulvių, tačiau pirkėjų favoritės – lietuviškos nefasuotos bulvės. Kviečiame išmėginti bulvių, avinžirnių ir anakardžių karį, tiksiantį sočiai vakarienei. Gausu vitamino C ir kalio Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, mūsų krašte populiarios bulvės ne tik…