• Virtuvė, receptai

    Desertai be miltų, kiaušinių ir cukraus: kuo pakeisti šiuos ingredientus?

    Vis dažniau veganiški kepiniai atsiduria ir visavalgių virtuvėse. Nors pirmą kartą išgirdus, kad pyragus galima iškepti be miltų ar kiaušinių, galima ir sudvejoti, tačiau užtenka apsilankyti veganiško maisto kavinėje, kad suprastum – toks maistas maloniai stebina. Veganiškos mitybos populiarumas persikelia ir į parduotuvių lentynas, kuriose galima rasti alternatyvių produktų, skirtų miltams ir kiaušiniams pakeisti. „Maximos“ maisto ekspertai pasakoja, kokių klaidų vengti gaminant veganiškus desertus. Veganai nevartoja gyvūninės kilmės produktų, todėl veganiški desertai apsieina be kiaušinių, medaus, pieno, sviesto. Net ir rinkdamiesi dažniausiai būtiną kepinių komponentą – miltus, veganai teikia pirmenybę alternatyvoms. Štai kodėl kepiniuose dažniausiai naudojami viso grūdo arba dar įdomesni kokosų, migdolų, avinžirnių, morkų, kukurūzų, kanapių sėklų miltai. Ernesta…

  • Virtuvė, receptai

    Slyvų sezonas prasideda: kulinarijos technologė pasidalijo netikėtais jų panaudojimo būdais virtuvėje (receptas)

    Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos. Atėjus šių vaisių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja apie jų naudą žmogaus organizmui bei įspėja, jog džiovintos slyvos turi vidurius laisvinantį poveikį, tad jas reikėtų vartoti saikingai. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi netikėtais slyvų panaudojimo būdų, kurie pravers virtuvėje. Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi didžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų. „Slyvos yra labai maistingos ir…

  • Virtuvė, receptai

    „McDonald‘s“ kartu su žymiais Baltijos šalių maisto ekspertais sukūrė unikalius gurmaniškus mėsainius

    Restoranų tinklas „McDonald’s“, bendradarbiaudama su žinomais maisto ekspertais iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, sukūrė unikalius gurmaniškus mėsainius Baltijos šalims. Lietuvoje jau daugelį metų gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco kartu su maisto tinklaraštininke iš Latvijos Anna Birmane, dar žinoma kaip Anna Panna, bei maisto tinklaraštininkų komanda iš Estijos „Hungry 4some“ drauge sukūrė originalius receptus specialiai „McDonald‘s“ gurmaniškų mėsainių linijai „Maestro“. Nuo šiandien, rugpjūčio 10 d., naujuosius „Maestro“ mėsainius galima įsigyti visuose „McDonald‘s“ restoranuose Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „Būdami pirmaujančiu restoranų tinklu, visuomet ieškome naujų būdų, kaip nustebinti savo lankytojus ir suteikti jiems nepakartojamų skonio potyrių, kuriuos galima patirti tik „McDonald’s“ restoranuose. Su dideliu jauduliu šiandien pristatome naują mūsų meniu…

  • Virtuvė, receptai

    Prieskoninis sviestas, užkariavęs kulinarinį pasaulį: ekspertė dalinasi penkiais receptais

    Sviestas – ištikimas palydovas kulinarinėse kelionėse. Atšildytas minkštas, lydytas ar ištrauktas tiesiai iš šaldytuvo – jis virtuvėje gali pasitarnauti įvairiomis formomis. Šiandien sviestas išgyvena tikrą renesansą ir įkvepia naujas tendencijas, iš kurių viena ryškiausių – prieskoninis sviestas. Ekspertai pasakoja, kaip pasigaminti tokį sviestą namuose ir siūlo penkis receptus kiekvieno skoniui. Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, sviestas yra neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio prekė. „Asortimente turime daugiau nei 30 skirtingų rūšių sviesto pasirinkimą, kurio didžiąją dalį sudaro lietuviškas sviestas – jam prioritetą teikia ir pirkėjai. Beje, įdomu, kad sviesto paklausai būdingas sezoniškumas: liepos mėnesį sviesto suvartojama mažiausiai, o prasidėjus šaltajam sezonui, pardavimai ženkliai pakyla, matyt, lydėdami ir prasidėjusį…

  • Virtuvė, receptai

    Vaisių ir daržovių derlių rekomenduoja džiovinti: padės sutaupyti, o mitybą praturtins vitaminais

    Vasara – sodo, daržo bei miško sezoninių gėrybių metas. Šiuo laikotarpiu naudinga derlių ne tik valgyti kasdien, kad gautume organizmui reikalingą kiekį vitaminų bei mineralų, bet ir ruošti jį žiemai. Vienas geriausių vaisių bei daržovių konservavimo būdų – džiovinimas, tad prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip teisingai tam paruošti produktus. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vardina džiovintų produktų naudingąsias savybes ir įspėja džiovintus vaisius vartoti saikingai. Džiovinimas – seniausias istorijoje konservavimo būdas Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, džiovinimas yra vienas seniausių maisto produktų konservavimo būdų. Taip buvo galima pasiruošti maisto jo stokos laikotarpiui, o datulės…

  • Virtuvė, receptai

    Garstyčių dienos proga dietologė įvardijo, kuo naudingas šis pagardas ir kur jį panaudoti (receptas)

    Garstyčios dažniausiai siejasi su gatvės maistu – be jų neapsieina dešrainių gamintojai, jos taip pat yra užpilų, padažų, aliejų sudedamoji dalis. Garstyčių grūdeliai kartu su kitais prieskoniais naudojami maisto konservavimui, rūkymui ar marinavimui. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, garstyčios dėl savo specifinio skonio naudojamos patiekalų skonio paįvairinimui, be to, skatina virškinimo sulčių gamybą, gerina patį virškinimo procesą. Jos gali praversti ir žmonėms, kurie kenčia dėl mitybos nepakankamumo, mat ryškesnio skonio maistas noriau valgomas. Rugpjūčio 6-ąją minėsime Tarptautinę garstyčių dieną, tad mėsos technologas Vidas Nadzeika atskleidžia ypatingo marinato receptą. Garstyčias pataria vartoti ne visiems Sakoma, kad garstyčios – vienas seniausių žmonijos auginamų prieskonių. Maži jų…

  • Virtuvė, receptai

    Rugpjūčio derliaus pirmūnės – cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį? + 3 originalūs receptai

    Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukta ne tik šiltuoju metų laiku. Kodėl cukinijų receptai populiarėja visame pasaulyje ir ką iš šviežio jų derliaus verta išmėginti šiemet? Augantis cukinijų populiarumas Iš pažiūros kukli cukinija Lietuvoje toli gražu – ne naujokė. Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko apkerėti europiečių ir jau daugelį metų auga bei duoda gausų derlių Lietuvoje. Tie, kurie galimybės auginti cukinijų savo darže neturi, šviežią jų derlių nesunkiai atrasti gali parduotuvių lentynose. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos…

  • Virtuvė, receptai

    Arbūzas – ne tik į desertą, bet ir į sriubą: technologė dalijasi netikėtais jo panaudojimo būdais

    Arbūzas – vasaros vaisius, kuriame daug vandens, antioksidantų, vitaminų, bet labai mažai kalorijų. Nors gali atrodyti, kad iš arbūzo sunku kažką pagaminti, galime jį valgyti ne tik žalią, bet ir paversti sultimis, ledais ar net pagrindiniu patiekalu, keptu ant griliaus. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis vaisius – tai lyg organizmo skysčių balanso užtikrintojas ir tikras gelbėtojas per karščius. Rugpjūčio 3-iąją, minint Tarptautinę arbūzų dieną, „Rimi“ kulinarijos technologė kviečia pasigaminti gaivias jų salotas su keptu „Halloumi“ sūriu ir bolivine balanda. Puikiai dera net su pieno produktais Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, arbūzai yra puikus skysčių šaltinis, nes…

  • Virtuvė, receptai

    Duonos valgytojų įpročiai keičiasi: susvyravo ir juodos duonos sostas

    Apie ją sakoma – duona kasdieninė. Visgi pastarųjų metų tendencijos rodo, kad duonos suvartojama mažiau, o ir pirkėjai jai tampa vis reiklesni. Gamintojai pripažįsta, kad žmonėms tradicinių duonos gaminių neužtenka. Auga įvairių jos pakaitalų, duonos be glitimo ar keto produkcijos paklausa. Nors juodos duonos pagal kiekį vis dar nuperkama gausiausiai, jos pardavimai ėmė mažėti, o šviesios ir sumuštinių duonos pardavimai sėkmingai auga, rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. „Mūsų lentynose dominuoja lietuviškos kilmės duona, užimanti net 75 proc. asortimento. Duona į parduotuvių lentynas atkeliauja iš visos Lietuvos – ją tiekia 8 regioninės kepyklos. Kadangi duona yra svarbi pirkėjų krepšelio sudėtinė dalis, kepame ją ir patys, kad galėtume pasiūlyti ką tik…

  • Virtuvė, receptai

    Artėjant cukinijų derliaus metui – technologės patarimai ir sveikatai palankus makaronų receptas

    Jaunos cukinijos savo skoniu tikrai laimi prieš tas, kurių nespėjome laiku nuskinti ir vos galime parsinešti iš daržo. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos turtingos skaidulinėmis medžiagomis, mikroelementais, vandenyje tirpiais vitaminais. Jos tinkamos kūdikių ir vaikų mitybai, paįvairina ir vyresnio amžiaus žmonių racioną. „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė teigia, kad prekybos centruose jos populiarios visus metus, o jų pikas – vasarą, per grilinimo sezoną, tada, nuo liepos ir rugsėjo vidurio prekiaujama ir lietuviškomis, laukuose išaugintomis cukinijomis. Cukinijų nauda akims, odai ir imunitetui Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijos ne tik turtingos maistinėmis medžiagomis, bet gali padėti…