• Virtuvė, receptai

    Etnologė Gražina Kadžytė: „Adventas – ne griežtų apribojimų, o bendrystės ir šviesos metas“

    Kai gamtoje vis daugiau tamsos, norisi keturias savaites iki Kalėdų praleisti kuo džiugiau. Ir nors adventas daug kam asocijuojasi su griežtu pasninku ir įvairiais apribojimais, etnologė Gražina Kadžytė su tuo visiškai nesutinka: mūsų protėviai jį leisdavo jaukiai ir šviesiai. Dažnai svečiuodavosi pas kaimynus, pasakodavo istorijas, juokaudavo, dainuodavo, o savaitgaliais advento turguose įsigydavo net ir prabangos prekių Kalėdų dovanoms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad pats metas įsigyti tiek advento kalendorių, tiek vainikų. Advento vainikas – dar jauna tradicija Nors dabar populiarėja advento vainikų pynimo dirbtuvės ir kone kiekvienuose namuose vakarais juo apsuptos uždegamos žvakės, šiai mielai tradicijai Lietuvoje nėra nė šimto metų. Etnologė Gražina Kadžytė sako,…

  • Virtuvė, receptai

    3 šildančių žiemos gėrimų idėjos: pakels nuotaiką ir primins artėjančias šventes (receptai)

    Vienas veiksmingiausių ir skaniausių būdų kovoti su šaltomis žiemos dienomis yra karšti gėrimai. Juos lengva paruošti, tad per mažiau nei dešimt minučių galima mėgautis išskirtiniais gėrimais, kurie praskaidrins bet kokią žvarbią žiemos dieną. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog ciberžolė pasižymi dideliu gastronominiu universalumu ir siūlo ją dėti į skanią arbatą. Be to, tai ne tik pigus, bet ir sveikatai palankus prieskonis, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis bei maistui suteikiantis gelsvą spalvą. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia išbandyti ne tik šokolado ar riešutų sviesto gėrimus, bet ir auksinio pieno receptą,kuris suteiks jaukumo. Ypatingai stiprus antioksidantas Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ciberžolė kilusi iš pietvakarių Indijos ir priklauso tai pačiai…

  • Virtuvė, receptai

    Šventinis stalo delikatesas, kuriame itin mažai kalorijų, bet daug naudos: gydytoja atskleidė, kokių medžiagų jose daugiausia

    Artėjančios šventės kiekvieną verčia pasukti galvą, kaip skaniai ir vaizdžiai patiekti šventinius patiekalus artimiesiems. Ieškodami įvairių receptų, atkreipiame dėmesį į delikatesus, palepinsiančius susirinkusiųjų akis ir gomurius. Tarp jų savo vietą dažnai atranda krevetės, kuriose, pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, yra gausu Omega-3 riebalų rūgščių ir kitų žmogaus organizmui reikalingų riebalų. Nusprendusiems šventėms rinktis šias jūrų gėrybes prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip krevetes išlaikyti šviežias iki pat jų gaminimo. Pasak specialistės, parduotuvėse besilankys pirkėjai galės džiaugtis išskirtiniu pasiūlymu, kadangi iki gruodžio 4 d. šaldytoms krevetėms „Nowaco“ taikoma -43 procentų nuolaida, perkant su lojalumo kortele. Krevetės žinotos dar senovės Romoje Dėl savo paplitimo visame pasaulyje krevetės yra…

  • Virtuvė, receptai

    Svorio reguliavimui ir ligų prevencijai – įtraukite šiuos ingredientus į šventinį meniu ir Kalėdas sutiksite geresnės savijautos

    Tie, kurie nori šventėms pasiruošti be streso, jau rūpinasi ilgo galiojimo produktais – juk nė vienas stalas neapsieina be konservuotų žirnelių, pupelių ar kukurūzų, o baltosios mišrainės neįsivaizduojame be majonezo. Dažniausiai ankštinių daržovių valgome nepakankamai, tad sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad jos yra geras augalinių baltymų šaltinis, ypač žiemą, kai šviežių daržovių mūsų krašte nėra. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva norintiems sutaupyti pataria ilgai negendančių daržovių nusipirkti iš anksto, mat iki gruodžio 4 d. parduotuvėse taikoma 40 proc. nuolaida „Globus“ konservuotai produkcijai. Reguliuoja svorį, rekomenduotini sunkių ligų prevencijai Ankštinės daržovės – puikus augalinių baltymų šaltinis. Jos plačiai naudojamos vegetarų ir veganų…

  • Virtuvė, receptai

    Bandote, kurie kūčiukai skaniausi? 5 idėjos, ką skanaus iš jų pasigaminti dar prieš šventes

    Kūčiukai yra neabejotina Kūčių stalo pažiba, tad pasirūpinti, kad jie būtų patys skaniausi – atsakinga užduotis. Jai pirkėjai jau intensyviai ruošiasi, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kūčiukai pradedami pirkti dar lapkritį, pirkėjai iš anksto bando įvairias jų rūšis. O įsigytus tuomet galima panaudoti ir netradiciškai – lengvai paruošiamiems ir nebrangiems desertams. Išsiilgti kūčiukai graibstomi dar rudenį – jau nupirkta 10 tonų „Žiemos šventėms lietuviai pradeda ruoštis gerokai iš anksto, tą rodo dar lapkritį stipriai išaugusi kalėdinių prekių paklausa. Palengva rūpinantis šventėmis yra paprasčiau suplanuoti savo išlaidas ir sutaupyti pasinaudojant įvairiais pasiūlymais. Be to, galima ir neskubant „pasirepetuoti“ šventinius valgius – išsirinkti skaniausią silkę, išbandyti kelis sausainių receptus…

  • Virtuvė, receptai

    Kepkime kartu su vaikais: paprastas, greitas ir visų širdis užkariausiantis kalėdinės eglutės su riešutų kremu receptas

    Jei kepiniai Kalėdoms atrodo per sudėtingi, reikalaujantys daug laiko ir įgūdžių, šis receptas kaip tik jums – smagus ir nesudėtingas darbas įveikiamas net mažiesiems padėjėjams. Tokia eglutė sukurs dar daugiau šventinės nuotaikos namuose ir papuoš jūsų stalą. Vietoje cukraus čia naudojamas kakava pagardintas palankesnis sveikatai riešutų kremas, tad mažiesiems smaližiams jį skanauti bus naudingiau. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nedidelis kiekis natūralaus riešutų kremo, užtepto ant vaisių skiltelių, būtų puikus užkandis visai šeimai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad riešutų kremo galiojimo laikas ilgas, tad norint sutaupyti, galima iš anksto paieškoti akcijų ir nusipirkti ne vieną jo indelį. Vartokime kuo…

  • Virtuvė, receptai

    Įdarytas vaivorykštinis upėtakis, kurio dar neragavote: kaip įdaryti, kad šis taptų Kalėdų legenda?

    Švenčių metu ant stalo norime patiekti nekasdienius valgius ir taip nustebinti ne tik artimuosius, bet ir apsilankiusius svečius. Dėl savo išskirtinių skonio savybių ir paruošimo subtilybių tam labiausiai tinka žuvies patiekalai. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvyje yra reikiamų naudingųjų medžiagų, kurios net ir pasninko ar švenčių metu padės maitintis sveikatai palankiai ir suteiks organizmui reikiamos energijos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad švenčių proga puikiai tiks orkaitėje kepti vaivorykštiniai upėtakiai, papuošiantys šeimos šventinį stalą. Juos nesunku paruošti ir įdaryti mėgstamais ingredientais, nustebinsiančiais dar neragautu skoniu. Iki gruodžio 4 d. vaivorykštinių upėtakių filė „Rimi“ parduotuvėse taikoma -41 proc. nuolaida, tad dabar puiki proga jų užsišaldyti…

  • Virtuvė, receptai

    Nepalikite citrusinių vaisių džiūti šaldytuve: štai, kaip galite jais papuošti namus Kalėdoms

    Nenumaldomai artėjantis šventinis sezonas vis ūmiau ragina susimąstyti apie tai, kaip dekoruosime savo namų aplinką. Dažnai šiuo laikotarpiu susiduriama su problema, kai metai iš metų naudotos dekoracijos jau atsibodusios, o skirti finansų naujoms – nesinori. Tad tokiu atveju praverčia rankų darbo papuošimai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad vienas iš ekologiškų ir patrauklių būdų papuošti namus per Kalėdas – tai sukurti citrusinių vaisių girliandą. Ekspertės nuomone, panaudojus turimus apelsinus, laimus, greipfrutus ar citrinas girliandos gamybai ne tik prisidėsime prie tvaresnio šventimo, bet ir sukursime jaukią bei aromatingą kalėdinę namų atmosferą. O papuošimams ar kepiniams įvairių rūšių citrusus su nuolaida iki 60 proc., perkant su lojalumo kortele,…

  • Virtuvė, receptai

    Ne visas cinamonas – tikras: kaip apsiperkant artėjančioms šventėms atskirti kokybiškus prieskonius?

    Nuo seno žmonių mitybos racione gausu skirtingų prieskonių. Nors įprasta manyti, kad jie patiekalams suteikia papildomų skonių ir aromatų, tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria nepamiršti ir prieskonių naudų sveikatai. Štai šaltuoju metų laikotarpiu ypač mėgstamas cinamonas pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu bei antiuždegiminiu poveikiu. Idėjų, kaip virtuvėje panaudoti šį prieskonį – tūkstančiai, tačiau „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kada geriau naudoti nesmulkintą, o kada maltą cinamoną ir pataria, kaip išsirinkti išties kokybišką prieskonį. Ieškantiems naujų skonių, bet nemėgstantiems virtuvėje praleisti ilgai – greitiems pusryčiams verta išbandyti per naktį brinkintų avižų košę, paskanintą cinamonu. Cinamone gausu eterinių aliejų Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos…

  • Virtuvė, receptai

    Elegantiškas bulvių apkepas su traškia plutele išsyk pelnys šefo titulą, o kainuos vos kelis eurus

    Jei vasarą bulves grilinome prie mėgstamų mėsos patiekalų ar gardžiavomės jomis su šaltibarščiais, tai dabar atėjo bulvinių blynų ir bulvių apkepų metas. Šios daržovės – tikros rudens karalienės: universalios, pigios, mėgstamos ir didelių, ir mažų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad turbūt nerasime tiek kaltintos lietuvių pamėgtos daržovės. Dažniausiai joms kliūna už angliavandenių ir krakmolo gausą, bet dažnai nutylimos naudingosios bulvių savybės: jose randama daug vitaminų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad bulvės kasmet išlieka vienos populiariausių daržovių, o pirkėjai itin vertina lietuviškas – rudenį jos pigiausios, tad pravartu nusipirkti daugiau. Tukina ne su saiku valgomos bulvės, o jų…