• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Kodėl kaimynai sumokėjo skirtingas kainas už trinkeles?
  • Apklausa: kiek lietuviams užtrunka įsirengti būstą ir persikelti į naujus namus?
  • Seimo Sveikatos reikalų komiteto narės R. Šalaševičiūtės pranešimas: sveikatos priežiūros įstaigose – daugiau dėmesio komunikacijai su paciento artimaisiais

RSS Horoskopai

  • Maxima nuolaidos: geriausi pasiūlymai kiekvienam
  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?

RSS IT naujienos

  • Kelių direkcija dalį savo paslaugų perkels į elektroninę erdvę
  • Vidutinė klasė meta iššūkį flagmanams: „Samsung Galaxy A“ serijos apžvalga
  • Spartesnis atsigavimas po pandemijos: kaip visuomenė gali prisidėti?

Su NATO dirbęs afganistanietis F. Khadem saugesnį gyvenimą rado įsidarbinęs „Vilniaus duonoje“

Su NATO dirbęs afganistanietis F. Khadem saugesnį gyvenimą rado įsidarbinęs „Vilniaus duonoje“

Daugiau kaip šimtmetį vilniečių nosis kutena sostinėje kepamos „Vilniaus duonos“ aromatas. Ar žinote, kad ant stalo ji atkeliauja rūpestingai ruošiama ne tik lietuvių, bet ir kitų tautybių žmonių? Vienas jų – vyr. pakuotoju kepykloje dirbantis afganistanietis Faisal Khadem – sako prieš dešimt metų net neįsivaizdavęs, kad šeimą augins Lietuvoje ir kasdien prisidės prie lietuviškos duonos kepimo.

Faisal Khadem Vilniuje su šeima įsikūrė 2020 metais. Iki tol aštuonerius metus afganistanietis tarpininkavo ir vertėjavo jo šalyje dislokuotiems NATO pareigūnams iš Lietuvos. Jis pasakoja, kad su lietuviais susidraugavo ir sutarė puikiai, 2010 m. kartu su misijos kariais pirmą kartą buvo pakviestas į Lietuvą.

„Dirbdamas su NATO užėmiau gana aukštas pareigas, todėl Afganistane man ir mano šeimai nebuvo saugu. Sužinojęs, kad yra galimybė apsigyventi Lietuvoje, ilgai nesvarsčiau, su žmona ir keturiais vaikais persikėliau į Vilnių“, – prisimena pašnekovas.

F. Khadem pasakoja, kad nuo 2010-ųjų, kai Vilniuje apsilankė pirmąkart, akivaizdžiai pasikeitusi Lietuvos sostinė jį pasitiko draugiškai. Įsidarbinti taip pat pavyko greitai, tačiau Covid-19 planus šiek tiek pakoregavo.
„Pandemija tapo išbandymu įmonei, kurioje tuomet dirbau, jiems teko atsisakyti mano paslaugų, o man – keletą mėnesių intensyviai ieškoti darbo. Draugas, kuris pats dirba „Vilniaus duonoje“, pasiūlė įsidarbinti čia“, – karjeros pradžią vienoje seniausių Lietuvos bendrovių prisimena F. Khadem.

Pamėgo ruginę duoną
Anot pašnekovo, persikėlęs į Vilnių jis nemanė, kad gyvenimą taip glaudžiai susies su lietuviška duona, kurią pats sako labai mėgstantis.
„Kiekvienoje šalyje yra savos duonos tradicijos. Afganistane duona valgoma šviežia ir šilta, duonos kepyklėlių apstu kone kiekvienoje gatvelėje, jų siūlomų gaminių asortimentas – gausus. Dažna šeima duoną kepa pati, vaikystėje mėgavausi savo mamos kepama gardžia duona, dabar kartą per savaitę duona mus palepina žmona. Kasdien kepti nebereikia, nes ant stalo visada turime „Vilniaus duonos“ gaminių“, – kalbėjo vyr. pakuotojas.

F. Khadem pasakoja nuo mažumės įpratęs duoną laikyti vienu svarbiausių savo raciono elementų: valgo ją ir pusryčiams, ir su mėgstama sočia mėsos, bulvių ir kopūstų sriuba. Lietuvoje jiedu su žmona pamėgo ruginę duoną, kurią Afganistane nėra įprasta kepti, tačiau trys dukterys ir sūnus dažniausiai renkasi šviesią, skrudinimui skirtą „Toste“.

F. Khadem sako, kad „Vilniaus duonoje“ labiausiai jį žavi trys dalykai: galimybė kasdien matyti, kaip kepama tradicinė lietuviška duona, žinojimas, kad Vilniaus kepykloje gimę duonos gaminiai iškeliauja į visą pasaulį ir proga tobulėti.
„Anksčiau mano pareigos buvo kur kas aukštesnės, be to, nemokėjau nei lietuviškai, nei rusiškai, todėl baiminausi, kad „Vilniaus duonoje“ man nepatiks, bus sunku pritapti. Tačiau kepykloje yra ir daugiau afganistaniečių, kolegos čia draugiški, padeda mokytis lietuvių kalbos, aš turiu galimybę tobulėti“, – sako vyras. „Vilniaus duonos“ kepykloje jis įsidarbino pakuotoju, o neseniai baigė mokymus ir pakilo iki vyr. pakuotojo pareigų.

Abipusė nauda
„Vilniaus duona“ kepimo tradicijas puoselėja nuo 1882 m. ir lygiai tiek pat metų yra nuolat besikeičiančio daugiakultūrio Vilniaus atspindys. Sostinės virsmas užfiksuotas antrą šimtmetį beveik įpusėjusioje įmonės istorijoje: nuo XIX a. pabaigos, kai kepykla mažesnėmis kainomis tiekė duoną skurdžiausiems Vilniaus ir jo priemiesčio gyventojams, 72 metus nekintančio „Vilniaus“ duonos recepto, iki riekelėmis pjaustomos ir vaikų mėgstamiausios „Toste“ duonos, be kurios neįsivaizduojamas daugelio šeimų pusryčių stalas.

Dalia Zdanovičienė, „Vilniaus duonos“ Vilniaus kepyklos vadovė, sako, kad saugodama tradicijas įmonė sėkmingai prisitaiko prie šiuolaikinių verslo standartų ir praktikų ir geba kurti daugialypę kultūrą įmonės viduje.
„Mūsų kepykloje nuo seno dirba įvairių tautybių žmonės. Pavyzdžiui, pirmuosius darbuotojus iš Afganistano įdarbinome prieš keletą metų, pastebėję keistą reiškinį: žmonių, kurie ieško darbo, yra daug, bet mums darbuotojų nuolat trūksta“, – prisimena vadovė.

Pasak jos, dažniausiai specialistų trūko dėl specifinės kepyklos veiklos, pamainomis organizuojamo darbo. Aktyviau pasiūlius galimybę įsidarbinti įvairių tautybių žmonėms, iškart kilo susidomėjimas.
„Priėmėme pirmuosius darbuotojus iš Afganistano, taip pat turime darbuotojų iš Ukrainos, Azerbaidžano, Turkijos. Darbo kepykloje patirties neturintys žmonės pradeda nuo žemesnių pozicijų, tačiau pastebime, kad jie itin stengiasi, našiai, kokybiškai, atsakingai dirba ir labai nori tobulėti“, – abipuses naudas vardija vadovė.

Šiuo metu Vilniaus kepykloje dirba 8 užsieniečiai, visi jie yra pakilę karjeros laiptais ir užima aukštesnes pozicijas nei tos, nuo kurių pradėjo.
D. Zdanovičienė sako, kad šie darbuotojai įmonę praturtina ir kultūriškai.
„Jie labai noriai dalinasi žiniomis, pasakoja apie savo šalį, kultūrą, šeimą. Gražu matyti, kaip vieni kitus palaiko. Įvairialypė kultūra tikrai turtina įmones“, – sako vadovė.

Rekomenduojame
 
REIMA Vipellys Lemon Yellow 26-29
 
Camper Iman K400299 Grey 38
 
Crocs™ Crocs CHERRIES G0734300-MU
 
REIMA Vipellys Neon Pink 30-33
 
ALTERCORE Katie Black 40
 
UVA/UVB SPF30 Powder Me SPF Dry Sunscreen Biri mineralinė pudra nuo saulės 17.5g
2021 04 06   agne.jasinskiene@adverum.lt
  Darbas ir karjera
  • Tūkstančiai už plovyklose ir autoservisuose apgadintus automobilius: tai lemia ir techniniai gedimai, ir žmogiškos klaidos

  • Profit – Web – puikus IT sprendimas verslo įmonėms

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • Video įgarsinimas
  • rasto darbai
  • filmai online
  • cs 1.6 siųstis
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT