Įvairenybės

Kalėdinio stalo pažiba – desertai su datulėmis: nuo kekso iki sveikuoliškų saldainių

Iš Artimųjų rytų ir Šiaurės Afrikos kilusios saldžiosios datulės dažnai naudojamos kulinarijoje bei konditerijoje, o ypač ruošiant sveikesnius desertus: datulės atstoja tiek cukrų, tiek kitus saldiklius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad  artėjant šventėms pirkėjai vis dažniau eksperimentuoja virtuvėje, ieško įdomesnių receptų, todėl jų krepšeliuose atsiduria ne tik spanguolės, ar razinos, įvairiausių rūšių riešutai, bet ir datulės.

Mėgstamos nuo senų senovės

„Iki švenčių likus kiek mažiau nei mėnesiui jau jaučiamas šventinis sujudimas, o tai, kad žmonės jaučia šventinę nuotaiką, atsispindi ir jų krepšeliuose. Tinklo pirkėjai vis dažniau ieško įvairiausių rūšių miltų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas ar gvazdikėliai, riešutų, džiovintų uogų bei vaisių, pavyzdžiui, datulių, kurias naudoja ne tik konditerinių gaminių, bet ir įvairiausių užkandžių gamyboje“, – sako V. Budrienė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad datulės egzistavo jau senų senovėje. Pasak istorinių šaltinių, datulės buvo valgomos jau prieš 50 milijonų metų. Datulės labiausiai paplitusios Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje.

„Datulės jau tūkstančius metų yra vienas pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvėje naudojamų ingredientų. Datulės dažnai valgomos, kaip užkandis, tačiau puikiai tinka ir norint įvairiausiems, tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams suteikti papildomo saldumo ir ypatingos tekstūros. Be to, datulės yra sveikas pakaitalas cukrui, o iš datulių gaminamu sirupu dažnai keičiamas ir medus“, – teigia T. Lauvray.

Kokybiškos išlieka ilgą laiką

Kaip teigia konditerijos ekspertas, datulėmis dažnai gardinami įvairiausi pyragai, keksiukai, tartaletės, pudingai, datules ant desertų stalo patiekti galima paprasčiausiai apvoliotas juodajame šokolade arba iš jų gaminti sveikuoliškus saldainius. Anot T. Lauvray, datulės puikiai dera su tokiais ingredientais, kaip cinamonas, kardamonas ir imbieras bei vaisiais: kriaušėmis, obuoliais, bananais, citrusais. Mėgstantiems įmantresnius skonius ekspertas datules siūlo suporuoti net ir su pikantiško skonio sūriais ar kumpiais.

„Datulės yra labai saldžios, todėl puikiai kontrastuoja su įvairiausiais sūriais ingredientais, pavyzdžiui, vytinta mėsa, ožkos ar mėlynojo pelėsio sūriu. Datulės puikiai tinka ir į įvairiausias salotas, be to, jos dažnai naudojamas ir kaip kalėdinės paukštienos: vištos ar anties, įdaras“, –  teigia ekspertas.

Pasak jo, pasaulyje auginama nesuskaičiuojama daugybė datulių rūšių, tačiau dažniausiai, jos parduodamos džiovintos. Įdomu tai, kad džiovintose datulėse randama daugiau geležies ir kalcio nei šviežiose. O šviežios – pasižymi didesniu vitamino C kiekiu. T. Lauvray sako, kad tinkamai laikomos datulės kokybiškos išlieka nuo kelių mėnesių iki metų: laikomas šaldytuve, sandariame inde, datules galima vartoti metus, o laikomas kambario temperatūroje – keletą mėnesių. T. Lauvray dalijasi desertų su datulėmis receptais, kurie papuoš šventinį jūsų stalą.

Keksas su datulėmis ir riešutais

Jums reikės:

3/4 puodelio datulių

1 puodelio miltų

1 šaukštelio kepimo miltelių

3/4 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Žiupsnelio muskato riešuto prieskonių

3/4 puodelio augalinio aliejaus

1/2 stiklinės rudojo cukraus

1/4 stiklinės medaus

2 didelių kiaušinių

1 šaukštelio vanilinio cukraus

1/2 puodelio kapotų graikinių riešutų

Sviesto

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Sudėkite datules į dubenį ir užpilkite labai karštu vandeniu. Kol ruošiate pyrago tešlą, palikite datules išmirkti. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir muskato riešuto prieskonius. Tuomet atskirame, vidutinio dydžio dubenyje, sumaišykite augalinį aliejų, rudąjį cukrų, medų, kiaušinius ir vanilinį cukrų. Gautą mišinį supilkite į miltus ir viską gerai išmaišykite, kol gausite tirštą tešlą. Iš vandens išimkite datules ir supjaustykite jas nedideliais gabalėliais. Jas, kartu su smulkintais riešutais, įmaišykite į gautą tešlą. Sviestu sutepkite kepimo formą ir į ją supilkite gautą tešlą. Galiausiai viską dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą.

Datulių saldainiai su kokosų drožlėmis

Jums reikės:

120 g datulių

160 g kokoso drožlių

Vandens

Gaminimas:

Išimkite datulių kauliukus, sudėkite jas į elektrinį trintuvą ir įpilkite šiek tiek vandens. Datules sutrinkite iki vientisos masės. Šią masę sumaišykite su kokosų drožlėmis ir gaminkite mažus rutuliukus. Gautus saldainius apvoliokite kokosų drožlėse ir kelioms minutėms palikite šaldytuve. Skanaus!

Parašykite komentarą