Įvairenybės

„Iki“ produktų kokybei užtikrinti pasitelkia ir tyrimus, ir degustacijas

Mažmeninės prekybos tinklo kasdienybė apima ne tik nuolatinį prekių tiekimą ir patogų jų išdėliojimą į lentynas. Kad vartotojus pasiektų tik aukščiausios kokybės produktai, vyksta ir daugybė pirkėjams nematomų procesų. Pasak Aldonos Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovės, kokybės kontrolė yra neatsiejama prekybos tinklo veiklos dalis.

„Siekdami užtikrinti maisto saugą, kruopščiai prižiūrime visą produktų tiekimo grandinę. Atsakingai renkamės tiekėjus, griežtai valdome gamybos procesus. Taip pat dėmesį kreipiame į produktų logistiką bei laikymo ir pardavimo sąlygas parduotuvėse. Be to, reguliariai atliekami ir įvairūs laboratoriniai tyrimai bei degustacijos. Netgi galėčiau sakyti, kad kokybės priežiūros procesai yra viena esminių mūsų darbo dalių“, – pažymi A. Čepulis.

Nuolat rengiamos degustacijos

Kokybės vadovė sako, kad svarbūs yra ne tik techniniai procesai, bet užtikrinama ir tai, kad pirkėjų mėgstami produktai visada pasižymėtų tokiomis pat skonio ir kvapo savybėmis. Todėl kruopščiai prižiūrimos receptūros ir atliekamos vidinės degustacijos. Tai – taip pat svarbi kokybės užtikrinimo dalis. Pasak A. Čepulis, kaip dažnai atliekama degustacija, priklauso nuo produktų kategorijos. Pavyzdžiui, šviežių vaisių ir daržovių degustacijos vykdomos kas 2 savaites. Taip pat parduotuvėse gaminami kepiniai degustuojami kartą per 2 savaites, jų kokybė labiau priklauso nuo kepimo proceso, mažiau nuo žaliavų. Produktai degustacijoms kiekvieną kartą imami iš skirtingų parduotuvių.

Atsižvelgiant į degustacijos rezultatus, gali būti koreguojama užsakomų produktų kokybė, jų priežiūrą parduotuvių lentynose, paskirstymo apimtis, o kepinių degustacijos padeda aptikti kepimo proceso trūkumus. Tokiu atveju gali būti rengiami papildomi mokymai darbuotojams.

„Kartą per metus savo prekybos tinkle rengiame ir visų privačių prekės ženklų degustaciją. Tai vadinamoji „akla“ degustacija. Produktai būna sunumeruojami, tačiau nenurodoma, iš kokios parduotuvės jie atvežti. Degustacijos rezultatai fiksuojami specialioje aplikacijoje pagal 5 balų sistemą. Vertinama produkto išvaizda, kvapas, skonis ir konsistencija“, – pasakoja A. Čepulis.

Ypatingas dėmesys šviežiems produktams

Itin daug dėmesio skiriama šviežių produktų kokybei užtikrinti. Įvairūs mėsos kokybę užtikrinantys laboratoriniai tyrimai atliekami mažiausiai kartą per mėnesį, nes mėsoje gali būti tam tikrų bakterijų. Be to, tai padeda užtikrinti, kad mėsa nebūtų užteršta aplinkoje. Mėsos mėginiai tyrimams imami iš visų prekybos tinklo mėsos cechų, jie tiriami išorinėse akredituotose laboratorijose, o per praėjusius metus, pasak A. Čepulis, jiems prekybos tinklas skyrė beveik 300 tūkst. eurų.

„Mėsos cechai yra net 138 „Iki“ parduotuvėse. Visi juose ruošiami mėsos gaminiai ir pusgaminiai yra tiriami pagal itin griežtus reikalavimus. 80 proc. mėsos cechų tyrimai atliekami vieną kartą per mėnesį, 20 proc. – vieną kartą per savaitę. Tai reiškia, kad tos pačios šviežios mėsos žaliavos partijos gaminiai ir pusgaminiai yra ištiriami kelis kartus“, – sako produktų kokybės vadovė.

Vienoda kokybė visame tinkle

Dar vienas kokybės užtikrinimo etapas – nuolatinė logistikos ir pardavimų procesų priežiūra. Tai leidžia išlaikyti pristatytų produktų kokybę pačiame prekybos tinkle. Šis procesas apima pastatų, patalpų, infrastruktūros priežiūrą, higienos bei kenkėjų valdymą, kokybės kontrolę ir laboratorinius tyrimus, gamybinius procesus, darbuotojų mokymus ir kitas procedūras.

„Siekiame užtikrinti, kad visose tinklo parduotuvėse visos procedūros būtų atliekamos vienodai. Todėl kartą per ketvirtį visose tinklo parduotuvėse atliekamas itin išsamus kokybės auditas, kuriuo tikrinamos visos veiklos ir procesai“, – teigia A. Čepulis.

Šviežiems ir greitai gendantiems produktams palaikoma ir tinkama temperatūra, kurią užtikrina įdiegtos automatinio valdymo sistemos. Tačiau papildomai temperatūra šaldytuvuose, vitrinose ir sandėliavimo patalpose matuojama kasdien. Kambario temperatūroje laikomiems produktams svarbesnis ne oro temperatūros monitoringas, o kenkėjų valdymo procedūra. Taip pat visiems produktams itin reikšminga aplinkos higiena, siekiant užkirsti kelią kryžminei taršai.

Pasak A. Čepulis, pirkėjai turi asmeninius prioritetus, kuriais vadovaudamiesi renkasi produktus ir prekes. Vis dėlto maisto kokybė visuomet turėtų būti vienas svarbiausių pasirinkimo kriterijų.

Parašykite komentarą