Ruošiantis grilio vakarienei lauke arba iškylaujant gamtoje daugeliui įprasta ant kepsninės išsikepti mėsos arba paukštienos. Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad grilinimo sezonui įgaunant pagreitį vertėtų nepamiršti ir kitų alternatyvų mėsai bei paukštienai, pavyzdžiui, šviežios žuvies ir jūrų gėrybių. Prekybos tinklo „Rimi“ technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip ant kepsninės pasiruošti gurmaniškų jūrų gėrybių ir traškios bei sultingos žuvies.
Žuvį ir jūrų gėrybes reikėtų valgyti dažniau nei mėsą
Nors nemažai žmonių net ir kasdien valgo mėsą, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad atsižvelgiant į sveikatai palankios mitybos rekomendacijas, šis produktas turėtų būti vartojamas saikingiau. Vietoje mėsos ji rekomenduoja dažniau skanauti žuvį bei jūrų gėrybes.
„Gausus mėsos vartojimas nėra palankus sveikatai ir didina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, antrojo tipo cukriniu diabetu. Žinoma, visiškai išbraukti mėsos iš mitybos raciono nereikėtų, tačiau ją valgyti patarčiau ne dažniau kaip porą kartų per savaitę. Tuo tarpu žuvies ir jūrų gėrybių į savaitės racioną svarbu įtraukti bent 2–3 kartus. Priklausomai nuo jūrų delikatesų rūšies jie gali būti valgomi ir termiškai neapdoroti, ir švelniai pasūdyti, kepti orkaitėje, ant grilio arba paruošti kitaip“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.
Gydytoja dietologė atskleidžia, kuo žuvis ir jūrų gėrybės yra taip vertinamos sveikatai palankios mitybos ekspertų. „Palyginti su mėsa, žuvies ir jūrų gėrybių nauda mūsų sveikatai yra nepakeičiama. Jose gausu vienos svarbiausių žmogaus organizmui būtinų statybinių medžiagų – baltymų, kurie lengviau įsisavinami bei virškinami. Žuvis ir jūrų gėrybės taip pat yra nepamainomas Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Be to, tai – skirtingų mineralų ir vitaminų gausa pasižymintis produktas. Visa jūrų gėrybių grupė yra puikus pasirinkimas mitybos racionui, o kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam skoniu ar kitomis savybėmis labiausiai priimtinus delikatesus“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.
Kaip ant grilio tinkamai paruošti jūrų delikatesus?
Žuvį ir jūrų gėrybes norisi paruošti skaniai. Vis dėlto, rečiau jas gaminantiems ar per mažai kulinarinių žinių turintiems žmonėms gali kilti įvairių iššūkių. Todėl prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi keletu patarimų, kurie padės ant grilio išsikepti išorėje traškią, bet viduje sultingą žuvį.
„Ruošdamiesi kepti žuvį ant grilio pirmiausia gerai įkaitinkite kepimo groteles ir jas šiek tiek patempkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų žuvį bandant nuimti nuo grotelių neišsinėrusią nuo savo odos. Ruošiantis kepti žuvį parduotuvėje ją reikėtų pasirinkti su oda. Žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvis mėgsta aukštesnę temperatūrą ir trumpesnį kepimo laiką nei mėsa, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – atkreipia dėmesį V. Nadzeika ir priduria, kad šiomis rekomendacijomis reikėtų vadovautis ir kepsninėje gaminant jūrų gėrybes.
Su marinatais kulinarijos šefas taip pat rekomenduoja nepersistengti: „Žuvies marinato pagrindui galima pasirinkti aliejų, jogurtą ir tada dėti pasirinktus prieskonius. Tačiau rekomenduočiau rinktis kuo paprastesnius priedus: druską, penkių pipirų mišinį arba specialius žuviai skirtus prieskonių mišinius, taip pat įdėti šiek tiek smulkinto česnako, šviežių prieskoninių žolelių ir viską apšlakstyti citrinos sultimis. Tiesa, žuvies marinavimui netinka labai aštrūs ir saldūs prieskoniai. Pabrėžčiau ir tai, jog žuvies negalima marinuoti ilgai, todėl įsigijus šviežią ją kepkite ilgai nedelsdami.“
Kepant ant grotelių V. Nadzeika pataria žuvies odelėje papildomai padaryti ir įpjovimus iki nugarkaulio, kad marinatas geriau į ją įsigertų. Žuviai dar galima naudoti ir medaus pagrindo arba sojos padažo glazūras. „Taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas, – pabrėžia šefas ir rekomenduoja ant grilio išsikepti ne tik daugeliui įprastos lašišos, bet ir kitų rūšių žuvies. – Siūlyčiau nebijoti įvairovės ir kepsninėje pasičirškinti šviežių auksaspalvių doradų, skumbrių, vilkešerių, plekšnių ar alpinių šalvių, kuriuos siūlome jau pamarinuotus su prie jų labiausiai derančiais prieskoniais.“
Atsargų pataria turėti ir namų šaldiklyje
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors Lietuvoje jūrų gėrybės dar laikomos egzotika ar net prabangos preke, tačiau jų įvairovė prekybos centruose didėja, o pardavimai, tiek šviežių, tiek šaldytų prekių kategorijoje auga. Pirkėjai vis dažniau nori išbandyti skirtingų rūšių žuvį ar dar neragautas jūrų gėrybes.
Namų šaldiklyje žuvies ir jūrų gėrybių atsargų O. Suchočeva pataria turėti ilgesniam laikui, kad prireikus kaskart netektų keliauti į parduotuvę. Be to, tai padės sutaupyti laiko, o šių delikatesų įsigyjant akcijų metu – pinigų. „Siūlome platų, kokybišką ir tvarų žuvies bei jūrų gėrybių asortimentą. Grilinimo sezonui rekomenduojame išbandyti ne tik šviežią ar šaldytą produkciją, kurią namuose galima pasimarinuoti patiems, bet ir rinktis mūsų kulinarijos šefų paruoštus gaminius skirtinguose marinatuose“, – išbandyti naujus skonius kviečia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.
O. Suchočeva taip pat primena, jog sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas, „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Džiaugiamės, kad 600 kasdienių maisto ir kitų prekių pirkėjai nuo šiol gali įsigyti ir bene žemiausia kaina rinkoje.“