• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Birštonui 175-eri: svarbią sukaktį minės visus metus
  • Būsto pirkėjų elgsenos tyrimas: ar žmonės būstą perka mažiau pasiruošę?
  • Vilnius sveikina sprendimą dėl karantino nevėlinti brandos egzaminų

RSS Horoskopai

  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?
  • 2021 metų horoskopas Žuvims

RSS IT naujienos

  • Nuotolinis darbo interviu: penki patarimai norintiems pasirodyti gerai
  • Tarptautinio jungiamumo indekso (GCI) ataskaitoje 27-oje vietoje atsidūrusi Lietuva pirmauja interneto pralaidume
  • Kibernetinio saugumo mokslų daktaras Jeff Teo: „Internete nuolat užduokite sau klausimą – ar man tikrai reikalingas šis produktas ar paslauga?”

Be žmogaus duonos neiškepsi

Be žmogaus duonos neiškepsi

Kompiuteriai, internetas ir inovatyvios technologijos neatpažįstamai pakeitė mūsų kasdienybę. Tačiau tam tikros tradicijos išlieka. Viena tokių – ruginės duonos kepimas. Tai yra vienas iš tų gana konservatyvių gaminių, kurių laikas nesugebėjo labai pakeisti ir tradicinė duona modernizacijos eroje išlieka tokia pat, kokią kepdavo mūsų močiutės, sako Snieguolė Šoblinskienė, UAB „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims.

„Pamenu, kaip mano močiutė ant ližės dėdavo ajerus, ant jų guldydavo nuglostytą duonos kepalą, jį peržegnodavo ir šaudavo į krosnį. Žinoma, dabar duonos kepykloje romantikos mažiau, nes čia veikia modernūs, šiuolaikiški dideli įrenginiai, o ir galimybės kiekvieną kepalą paglostyti nėra, – pasakoja S. Šoblinskienė. – Tačiau tradicinė ruginė duona kepama tradiciniu būdu ir sudėtis jos nekinta. Raugas, plikinys, druska, vanduo, ruginiai miltai ir kmynai kaip buvo, taip ir lieka pagrindinė žaliava.“

Tradicinė ruginė duona kepama tradiciniu būdu. Tai yra atskirai iš miltų ir vandens paruoštas raugas rauginamas. Iš miltų ir karšto vandens užmaišomas plikinys. Tik tada sumaišius raugą, plikinį bei sudėjus kitas žaliavas maišoma ir brandinama tešla. Visas technologinis procesas užtrunka apie 32 valandas. Ir nors kepyklos įranga yra itin moderni, procesai robotizuojami ir naudojamos aukštosios technologijos, be žmogaus duonos iškepti neįmanoma.

Nenutrūkstantis procesas ir gausus specialistų būrys

„Duonos kepykloje darbas vyksta kasdien, 24 valandas per parą. Gamybos sustabdyti negalima, nes raugus reikia pamaitinti, išsaugoti, atnaujinti, kad jie neišsigimtų. Ir per visą procesą reikia žmonių, specialistų įsitraukimo įrangai prižiūrėti ir valdyti“, – paaiškina bendrovės ekspertė.
Kad duona mus pasiektų, „Vilniaus duonos“ kepyklose dirba net 400 darbuotojų. Be specialistų, kurie nagrinėja grūdų savybes, pačioje kepykloje vienoje pamainoje sukasi darbuotojai nuo marketingo skyriaus iki prižiūrinčiųjų įrangą ar plaunančiųjų kubilus. Čia išlaikoma moteriška duonos kepimo tradicija, nes daugiau kaip pusė dirbančiųjų moterys – jų yra 253.

S. Šoblinskienė pasakoja, kad ilgiausiai įmonėje dirbantis darbuotojas dirba nuo 1980-ųjų. Tačiau taip pat aktyviai į bendrovės veiklą įsilieja ir jaunimas. Jauniausias darbuotojas yra 19 metų. Čia savo vietą randa įvairiatautis kolektyvas – duonos kepimo paslaptimis dalijasi ne tik lietuviai, lenkai, ukrainiečiai, baltarusiai, bet ir darbuotojai iš Azerbaidžano, Afganistano ir Tadžikistano.
Pirmiausia marketingo specialistai išsiaiškina, ko vartotojai nori. Tada jie pateikia produkto vystymo specialistams aprašus, koks produktas turėtų būti. Produkto vystymo specialistai sukuria pirmuosius pavyzdžius ir kai išgrynina geriausiais skonines savybes, duona pradedama kepti ir siūloma vartotojams. Duonos kelias iki vartotojo stalo ilgas ir jam reikia didelio komandinio darbo.

Sveikesnių produktų atradimui – ilgamečiai tyrimai

Didžiausia rinkoje bendrovė pasitelkia ir specialistus bei mokslininkus iš kitų sričių. Jie ne vienus metus tiria avižas, kviečių ar rugių rūšis ir grįžta su rekomendacijomis, kokias savybes atskleidžia tam tikras produktas. „Pavyzdžiui, mūsų bendradarbiai mokslininkai siūlo gaminti produktus su daugiau skaidulinių medžiagų ir mažai cukrų. Jeigu skaidulinių medžiagų yra daugiau kaip 6 g, tokia duona yra tinkamas skaidulinių medžiagų šaltinis. Taip pat siūloma kurti produktus su avižomis, duoną, praturtintą įvairiomis sėklomis, grūdais, viso grūdo dalių rugines ir kvietines duonas“, – pasakoja S. Šoblinskienė.

Pastebimas ir skirtingo malimo, skirtingo rupumo miltų poreikis, kad grūdas būtų kuo mažiau pažeistas. Visai nevalytas grūdas sumaltas su visa ląsteliena ir tampa puikiu sveikatingumo skaidulų šaltinu. Be to, skirtingo malimo miltai leidžia produktų kūrėjams varijuoti per skirtingas receptūras, per skirtingas skonines savybes. Taip atsiranda gera galimybė, kaip vartotojai, rinkdamiesi kasdienę duoną, galėtų pereiti prie sveikesnių pasirinkimų.

Rekomenduojame
 
Crocs™ Monterey Wedge Womens Black 42,5
 
LORENZO 62-160-32 Black 38
 
Happy Socks Hamburger Multi 9000 36-40
 
Crocs™ Literide Modform Lace Mens Navy/White 47,5
 
ZAXY Talk Sandal Platform 17608 Nude 39
 
Crocs™ Classic Platform Clog Pale Blush 38,5
2020 10 22   Adverum
  Darbas ir karjera
  • „Iki“ plečia savitarnos kasų tinklą: investicijos sieks 1,5 mln. eurų

  • „Lašiša 2020“: per aplinkosaugininkų reidą Lietuvoje upės buvo stebimos ir iš oro

One Response to “Be žmogaus duonos neiškepsi”

  1. gerdunka222 / 1 Gru 2020 2:39pm #

    Tai jau tikrai, be žmogaus niekur.. Kai pristinga gerų darbuotojų, didelę jų pasiūlą turi simplika.lt, kuri atrenka tinkamiausius į norimas pozicijas.

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • https://zaidziam.lt
  • rasto darbai
  • filmai online
  • cs 1.6 siųstis
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT