Įvairenybės

Anglijos pasididžiavimas – čederio sūris: deriniams su daržovėmis, pusryčių patiekalams ir užkandžiams

Sūrį mėgsta daugelis – šis išskirtinis maisto produktas ne tik papildo patiekalų skonių paletes, bet ir puikai tinka ant užkandžių stalo. Sūrio rūšių yra daugybė, o jų gaminimo tradicijos ir skonio ypatumai dažniausiai priklauso nuo regiono, kuriame sūris kilo: italai didžiuojasi parmezanu, o Jungtinės Karalystės gyventojai savo virtuvės neįsivaizduoja be kvapniojo čederio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pirkėjai dažniausiai renkasi tradicinį fermentinį sūrį, populiarios ir kitos sūrio rūšys.  

„Lietuviai – tikrai mėgsta sūrį. Tai rodo ir nuolat augantys šios kategorijos pardavimai. Vieni populiariausių išlieka jau klasika tapę fermentiniai ar  tepamieji sūriai. Įvairiausių gurmaniškų sūrių paklausa Lietuvoje taip pat didėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai dairosi itališkų mocarelos ar parmezano, įvairiausių pelėsinių ar tradiciško angliško čederio sūrio, todėl esame paruošę platų šios kategorijos asortimentą“, – sako V. Budrienė.

Nuo švelnaus iki intensyvaus skonio

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad sūris buvo žinomas ir vartojamas dar 2000 metų prieš mūsų erą. Ko gero, tai yra vienas seniausių iki šiol vartojamų maisto produktų visame pasaulyje. Archeologiniai tyrinėjimai rodo, kad sūrį gamino net egiptiečiai, o Senovės Romoje šis produktas buvo plačiai paplitęs ir valgomas kasdien. Šiandien suskaičiuojama keli šimtai skirtingų populiarių sūrio rūšių. Vienas jų – nepakartojamo skonio čederio sūris.

Čederis kilęs iš Anglijos. Tai yra kietojo sūrio rūšis, pradėta gaminti dar XII amžiuje. Šis sūris pavadintas vietos, kurioje atsirado garbei – čederis gimė pietvakarių Anglijoje esančiame to paties pavadinimo miestelyje. Šis Anglijos perlas, kaip ir kiti tradiciniai sūriai, yra gaminamas iš karvės pieno, o jo brandinimas užtrunka nuo 3 iki 18 mėnesių. Čederis pasižymi aitriu, riešutus primenančiu skoniu. Sūrio spalva priklauso nuo brandinimo trukmės – jis gali būti gelsvos arba ryškiai oranžinės spalvos.

„Čederio skonio intensyvumas priklauso nuo to, kiek jis laiko buvo brandinamas. Švelniausio skonio čederio sūris yra brandinamas 2–3 mėnesius. Stipresnio skonio sūris brandinamas 6–9 mėnesius, o stipriausio ir intensyviausio skonio sūriui subrandinti skiriama net nuo metų iki dvejų. Brandinant sūrį keičiasi ne tik jo skonis, bet ir spalva. Jaunas čederis dažniausiai būna šviesiai baltos, o bręstant sūris įgauna vis ryškesnę geltoną spalvą“, –  teigia maisto ekspertė.

Ką pasigaminti ir kaip laikyti?

Čederį, kaip ir daugelį kietųjų sūrių, gaminant maistą galima panaudoti labai įvairiai. Pasak ekspertės, dažniausiai čederiu gardinami makaronai arba jų apkepai, trintos daržovių sriubos, sumuštiniai, mėsainiai ar pikantiško skonio vafliai. Čederis – mėgstamas sūris ir meksikietiškų patiekalų gamyboje: juo dažnai pagardinamos čili sriubos, buritai, takai ar kesadilijos. Žinoma, čederis puikiai tinka ir į įvairiausius omletus ar kišus. Pavyzdžiui, Anglijoje kišas dažniausiai gaminamas į jį pridedant šoninės, porų ir čederio sūrio. Šioje šalyje čederis taip pat dažnai patiekiamas ir pavalgius pietus ar vakarienę. Dažniausiai prie jo būna padėta duonos ir sviesto. Taip pat šis sūris derinamas ir su įvairiausiais šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis: obuoliais, kriaušėmis, vynuogėmis ar kaulavaisiais. Kartais čederis valgomas su medumi ar įvairiausiais džemais.

V. Juodkazienė pasakoja, kad norint sūrį kuo ilgiau išlaikyti šviežią, pravartu žinoti kelias jo laikymo gudrybes.

„Sūris ilgiau išliks šviežias, jei jį suvyniosite į audinį, išmirkytą sūriame vandenyje. Kadangi sūris greitai prisigeria kitų produktų kvapo, jį laikykite sandariai uždarytose dėžutėse. Dar viena kasdien praversianti gudrybė: nepjaustyti sūrio iš anksto, nes atskiri gabalėliai greitai džiūsta, praranda skonį ir aromatą. Geriau šalia padėkite peilį ir atsipjaukite tik prieš valgant“, – pasakoja ekspertė ir dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite čederį.

Sviestinis moliūgas, įdarytas sūriu

Jums reikės:

•           2 sviestinių moliūgų

•           200 g tarkuoto kietojo sūrio

•           250 g mocarelos

•           100 g čederio

•           3 v. š. sviesto

•           3 v. š. miltų

•           4 skiltelių česnako

•           100 ml pieno

•           120 ml daržovių sultinio

•           šlakelio alyvuogių aliejaus

•           žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Sviestinius moliūgus nuplaukite ir pjaukite pusiau. Į skardą, išklotą kepimo popieriumi, žievele į apačią sudėkite perpjautus moliūgus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos bei pipirų ir kepkite 35–45 minutes. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite, čederį sutarkuokite, o mocarelą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite česnaką, supilkite pieną, daržovių sultinį ir viską maišydami virkite 2–3 minutes. Tuomet sudėkite miltus, sūrį ir virkite dar 3 minutes, kol masė taps tąsi. Iškeptus moliūgus išskobkite, minkštimą sutrinkite šakute ir suberkite į puodą su sūrio padažu. Viską išmaišykite, pavirkite dar 2–3 minutes ir sudėkite masę atgal į moliūgo žievę. Šis patiekalas ne tik gardus, bet ir naudingas!

Suktinukai su čederio sūriu

Jums reikės:

• 200 g filo tešlos

• 120 g plonai pjaustyto mėgstamo kumpio

• 120 g plonai pjaustyto čederio sūrio

• 1 kiaušinio plakinio

• 3 v. š. kokosų aliejaus kepimui

Padažui:

• 2 v. š. grietinės

• 50 g majonezo

• žiupsnio druskos

• 2 v. š. citrinos sulčių

• 1 a. š. smulkintų petražolių

• 1 a. š. smulkinto baziliko

Pagaminimas:

Filo tešlą supjaustykite kvadratais, į kuriuos galėsite sluoksniuoti kumpio ir sūrio gabalėlius. Vieną filo tešlos gabalėlio kraštą švelniai patepkite aliejumi, ant viršaus dėkite dar vieną tešlos gabalėlį. Ant viršaus uždėkite kumpio, tada sūrio. Suvyniokite tešlą su įdaru į suktinuką užlenkdami kraštus, kad įdaras neišbėgtų ir patepkite paviršių kiaušinio plakiniu. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir kepkite suktinukus iš visų pusių, kol apskrus (apie 3–4 minutes vienai pusei). Iškepus suktinukus dėkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite susigerti riebalams. Prieš patiekiant perpjaukite suktinukus ir patiekite juos su grietinės ir majonezo padažu. Grietinę, majonezą, druską ir citrinos sultis labai gerai išmaišykite ir supilkite į atskirą dubenėlį. Pabarstykite padažą baziliku ir petražolėmis ir patiekite šalia suktinukų.

Kišas su daržovėmis ir čederiu

Jums reikės:

• 7 kiaušinių

• 1 geltonosios cukinijos

• 200 g čederio sūrio

• 150 g fetos

• 2 pomidorų

• 100 ml augalinio sojų gėrimo

• 10 g šviežių krapų

• šlakelio alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio džiovintų raudonėlių

• žiupsnelio džiovintų bazilikų

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir gerai juos išplakite. Į kiaušinius supilkite pieną, sudėkite rankomis sutrupintą fetą, 100 gramų tarkuoto čederio sūrio, suberkite prieskonius, susmulkintus krapus ir viską gerai išmaišykite. Cukiniją ir pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais. Dalį cukinijos ir pomidorų griežinėlių atidėkite, o likusius sudėkite į kiaušinio ir sūrių plakinį. Norimo dydžio kepimo formą ištepkite aliejumi ir supilkite paruoštą masę. Ant viršaus išdėliokite likusius daržovių griežinėlius ir pašaukite kišą į įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug pusvalandį. Šis kišas skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Skanaus!

Parašykite komentarą