Sveikata

Žymūs žmonės švenčia dešrainių dieną – kokius siūlo gaminti šiemet?

Dešrainiai – tai su Amerikos kultūra asocijuojamas delikatesas, kuris pastaraisiais metais itin populiarėja ir Lietuvoje. Egzotiškų skonių išsiilgę lietuvaičiai vis dažniau vasaros grilio eksperimentams renkasi pasaulio virtuvių patiekalus: mėsainius, turkiškus ar meksikietiškus suktinukus, o pastartuoju metu ypač populiarėjančius – dešrainius. Tačiau kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas ir drabužių kūrėja Simona Nainė vieningai sutaria: dešrainiai – tai nebūtinai Amerika. Maisto entuziastai kviečia išbandyti egzotiškų Azijos skonių ar net lietuviškuosius šaltibarščius menančias dešrainių interpretacijas.  

Šiemet liepos 22-ąją Amerikoje minima nacionalinė dešrainių diena, kurią Lietuvoje įprasta minėti diena vėliau – liepos 23-ąją. Šiemet dešrainiai išgyvena tikrą bumą – Amerikoje dėl karantino dešrainių bandelių ir dešrelių pardavimai šoktelėjo dar anksčiau, negu grilio sezonas. Štai Nacionalinė Amerikos dešrainių ir dešrelių taryba (NHDSC) tikina, kad dešrainiai – tai patiekalas, itin tinkantis virtualiems pietų susitikimams karantino sąlygomis. Ir nors dešrainiai asocijuojasi su beisbolu ir lauko renginiais, net ir šiuos apribojus, kai kurie Amerikos pardavėjai skaičiavo dvigubai išaugusią dešrainių paklausą. Panašią tendenciją gamintojai įžvelgia ir Lietuvoje.

„Pastebėjome, kad šiandien vartotojai vis labiau vertina patogumą ir renkasi tokius gaminius kaip mėsainių ar dešrainių bandelės, lavašai ir poliarinės duonelės – šios vasaros pradžioje jų pardavimai ūgtelėjo net trečdaliu.* Tačiau dešrainiai verti atskiro paminėjimo, nes būtent juos lietuviai atranda iš naujo: dešrainiams skirtų bandelių pardavimai rinkoje pirmąjį vasaros mėnesį augo net penkis kartus. Tam yra kelios priežastys: dešrainiui nereikia ilgo pasiruošimo, o pagaminti jį galima bet kur – tiek ant grilio, tiek ir orkaitėje. Vis daugiau dėmesio kreipiama ir į kokybę – minkšta, sviestinė ir briošę primenanti dešrainių bandelė – tai populiariausias pasirinkimas“, – teigia „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

Dešrainis – ne tik Amerika

Nors sutariama, kad šiuolaikinę dešrainių versiją amerikiečiams pirmą kartą pasiūlė vokiečių emigrantai, šiandien šio gatvės patiekalo nebeasocijuojame tik su valstybe už Atlanto.  Kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas tikina, kad dešrainių kultūra ypač auga Azijoje.

„Azijos šalyse dešrainiai taip pat populiarūs, nes valgyti iš maisto vagonėlių – visiškai normalu. Tame krašte mums įprastos dešrainių bandeles atitikmenį per Vietnamo karą atvežė Prancūzai. Tuo metu ir gimė Vietname itin populiari įdaryta bagetė, dar žinoma „banh-mi“ sumuštinio pavadinimu, kuri labiausiai primena dešrainį. Šiandien didieji Azijos megapoliai kaip Bankokas ar Saigonas tikrai gali pasigirti didžiule dešrainių įvairove, nenusileidžiančia net Niujorke ragautiems skoniams“, – teigia maisto entuziastas.

Panašu, kad kiekviena šalis turi nacionalinį dešrainį: štai Brazilijoje dešrainiai ruošiami su kukurūzais ir ar bulvių traškučiais, Čilėje neretai sutinkamas trintas avokadas, o Prancūzijoje – lydytas Gruyere sūris. O kaip atrodytų lietuviškas dešrainis?

„Nors sukiotis virtuvėje man patinka, dažniausiai tam pritrūksta laiko, todėl dešrainiai – tikras išsigelbėjimas. Ypač dažnai juos ruošiame vasarą, nes dešrainis man visų pirma asocijuojasi su daug svogūnų laiškų, namine ar parūkyta dešrele ir majonezo padažu. Tai tokie tipiniai lietuviški ingredientai, kuriuos sutinkame daugelyje mūsų patiekalų, tačiau man jie – patys geriausi. Todėl nemanau, kad dešrainis – tai būtinai amerikietiškas patiekalas, jį galime ruošti net ir iš tokių vietinių ingredientų kaip marinuoti burokėliai, agurkėliai, rauginti kopūstai ar rūkyta šoninė“, – teigia rūbų kūrėja Simona Nainė.

Netikėti receptai dešrainių dienos proga

O. Gasanovas ir S. Nainė kartu siūlo dešrainių dieną švęsti kartu ir išbandyti skirtingus „Gardėsio“ duonos receptus – iš Azijos gatvių atkeliavusį dešrainį su riešutų sviesto padažu ir lietuviškuosius šaltibarščius menantį dešrainį su burokėliais ir svogūnų laiškais.

1.Šaltibarščių įkvėptas lietuviškas dešrainis pagal Simoną Nainę

4 porcijoms Jums reikės: 4 kiaulienos klasikinių dešrelių, 4 „Street Food“ dešrainių bandelių, kelių marinuotų agurkėlių, kelių marinuotų burokėlių, didelės saujos svogūnų laiškų ir krapų, 4 kietai virtų kiaušinių, nedidelio baltojo svogūno, 4 v. š. majonezo, 2 a. š. garstyčių, 2 a. š. citrinos sulčių, druskos ir pipirų

  • Pasiruoškite kiaušinių mišrainę. Virtus kiaušinius, svogūną, marinuotus agurkėlius supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į vieną dubenį. Taip pat sudėkite majonezą, garstyčias, pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių.
  • Supjaustykite arba sutarkuokite marinuotus burokėlius. Susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus.
  • Ant grilio arba keptuvėje paskrudinkite bandeles ir dešreles.
  • Į bandelę dėkite dešrelę bei pjaustytus marinuotus burokėlius. Ant viršaus – dosniai paskirstykite kiaušinių mišrainę, viską pagardinkite smulkintais krapais ir svogūnų laiškais.

2.Azijos skonių įkvėptas dešrainis pagal Orijų Gasanovą

4 porcijoms Jums reikės: 4 dešrelių, 4 „Street Food“ dešrainių bandelių, 1 v. š. ryžių acto, 1 v. š. sezamų aliejaus, 1 v. š. klevų sirupo, ½ puodelio smulkintų raudonųjų kopūstų, ½ puodelio tarkuotų morkų, ½ puodelio kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos, ½ puodelio smulkintos šviežios kalendros, 1-2 v. š. smulkintų chalapos paprikų, druskos ir pipirų. Padažui: 2 v. š. riešutų sviesto, 1 v. š. sojos padažo, pusės v. š. ryžių acto, pusės v. š. kečupo , pusės v. š.  garstyčių, pusės v. š. sezamų aliejaus, pusės v. š. raudonųjų pipirų dribsnių. 2 v. š. skrudintų ir sūdytų žemės riešutų papuošimui

  • Į vieną dubenį sudėkite ½ puodelio smulkintų raudonųjų kopūstų, ½ puodelio tarkuotų morkų, ½ puodelio kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos, ½ puodelio smulkintos šviežios kalendros, 1-2 v. š. smulkintų chalapos paprikų. Viską apšlakstykite ryžių actu, sezamų aliejumi ir klevų sirupu. Gerai sumaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais.
  • Paruoškite padažą sumaišę riešutų sviestą, sojų padažą, ryžių actą, kečupą ir garstyčias bei sezamų aliejų. Gerai išmaišę viską pagardinkite raudonųjų čili pipirų dribsniais.
  • Ant grilio arba keptuvėje paskrudinkite dešreles ir dešrainių bandeles. Bandelę ištepkite padažu, dėkite apskrudusią dešrelę, kopūstų salotas. Viską dar kartelį pagardinkite riešutų sviesto padažu, šviežiomis kalendromis. Serviruojant galite pabarstyti smulkintų sūdytų žemės riešutų.

* AC Nielsen duomenys (pakuotos duonos pardavimo rezultatai bandelių, porcijinių duonelių formatuose). 2019 m. birželis, lyginant 2020 m. birželiu.

 

Pranešimą paskelbė: Agnė Kalinkaitė, UAB Headline agency

Parašykite komentarą