Įvairenybės

Violetinė klasika: 5 faktai, kuriuos reikia žinoti apie baklažanus

Vasara džiugina įvairiausių vaisių, daržovių ir uogų įvairove, kuri įneša tikrą spalvų gūsį į mūsų lėkštes. Nors akis džiugina skaičiai raudoni pomidorai ir gaiviai žali agurkai, vertėtų nepamiršti ir kitų gražuolių daržovių, pavyzdžiui, violetinių baklažanų. Ši universali daržovė pasižymi ne tik puikiomis skoninėmis savybėmis ir vitaminų gausa, bet ir įvairiu pritaikymu virtuvėje.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pastaruoju metu pirkėjai renkasi ne tik tradicines, bet ir įdomesnes daržoves, o jų krepšeliuose atsiduria ir baklažanai.

„Vasara džiugina gausiu įvairių vaisių ir daržovių derliumi. Jų platų asortimentą galima rasti ir mūsų tinklo parduotuvėse. Ir nors pomidorai ir agurkai vis dar karaliauja populiariausių daržovių trejetuke, pastebime, kad pirkėjai domisi ir baklažanais, cukinijomis, patisonais, kurie tikrai nebeatrodo egzotiškai“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad baklažanai jau seniai nėra tik daržovė troškiniams ruošti. Iš baklažanų mėgstama ruošti įvairius suktinukus, salotas ar garnyrą prie azijietiškų patiekalų.

„Nors anksčiau baklažanas būdavo vadinamas egzotine daržove, šiuo metu jis išgyvena tikrą renesansą – lietuviai itin domisi šios daržovės teikiama nauda ir ieško įvairiausių būdų, kaip baklažanus įtraukti į savo mitybos racioną. Vasara tam – pats tinkamiausias laikas. Be to, baklažanai turi ir didžiulę naudą žmogaus organizmui“, – sako J. Sabaitienė.

 Svarbiausi faktai apie baklažanus

 „Iki“ dalijasi ir 5 faktais apie šį nuostabios spalvos augalą:

Baklažanai į Europą atkeliavo tik XIII-XIV a., nors Kinijoje ir Indijoje jie buvo auginami jau nuo V a. Anuomet baklažanai augo tik šiltame klimate ir išaugdavo į nesimpatiškos išvaizdos šviesios spalvos vaisių. Šiandien jie atrodo kur kas patraukliau, o ir baklažano spalvų paletė gerokai platesnė. Jų būna baltų, geltonų ar net žalių, tačiau Lietuvoje mums populiariausi ir geriausiai mums pažįstami – violetiniai baklažanai.

Baklažanai turi daug skaidulų, kurios padeda užtikrinti sveiką virškinimo sistemos veiklą, o harmoningas vaisiuje esančių angliavandenių ir skaidulų balansas padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje. Kadangi šis vaisius neturi nė kiek riebalų ir cholesterolio, baklažanus vertėtų įtraukti į savo meniu, kai bandote numesti svorio. Negana to, jie didina gerojo ir mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme, turi teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai ir yra puikūs pagalbininkai, kovojant su mažakraujyste, nes juose gausu vario geležies. 

Kai renkatės baklažanus, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Sveiko baklažano odelė turi būti lygi, tampri, tamsiai violetinės spalvos ir be pastebimų išorinių pažeidimų, o lapeliai – šviesiai žali ir neapdžiūvę. Baklažanas turėtų būti tvirtas – minkštas vaisius yra pernokęs, todėl bus gerokai kartesnis. Tinkamai sunokusio vaisiaus minkštimas būna baltas, o sėklyčių jame beveik nebūna. Neprinokusį baklažaną galite laikyti kambario temperatūroje ir per kelias dienas jis sunoks.

Kaip ir daugelis kitų natūralios kilmės augalų, baklažanas turi daug naudingų maistinių medžiagų. Be vitaminų A, C, B1, B3, B6, B9 ir K, mineralų magnio, kalio, kalcio, vario, skaidulų bei antioksidantų, baklažanuose randama ir išskirtinės maistinės medžiagos – fitonutriento nasunino. Ši medžiaga reikšmingai gerina pažinimo funksciją bei psichinę sveikatą. Baklažanas turi mažai kalorijų: 100-te gramų jų tik 24-ios. Vis dėlto, baklažanuose gausu vandens – jis sudaro stulbinančius 92,4 proc.

Baklažanas – itin universalus, todėl jį galime paruošti įvairiausiais būdais. Dažniausiai baklažano griežinėliai kepami keptuvėje, neretai ir orkaitėje arba grilyje, o kartais iš šio vaisiaus gaminama pasta. Baklažanai dėl savo kempinės tekstūros linkę sugerti riebalus, todėl kepimui vertėtų rinktis tik aukštos kokybės aliejų, o iškepusius griežinėlius išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Orkaitėje baklažanus galite kepti kartu su pomidorais arba paprikomis, o vasarą keptas baklažanas puikiai tiks salotose su alyvuogėmis. Žinoma, nepamirškite žymiojo „baba ganoush“ užkandžio – pastos, pagamintos iš baklažano, česnako, maltų sezamų kremo „tahini“, citrinų sulčių bei prieskonių. Ne mažiau nuostabūs patiekalai iš baklažanų yra graikiškas apkepas musaka bei italų mėgstamas baklažanų troškinys „parmigiana“. 
Feta įdaryti baklažanai

Jums reikės:

2 baklažanų
½ a. š. druskos
2 v. š. alyvuogių aliejaus
150 g fetos
Padažui:

4 v. š. šviežių petražolių
2 skiltelių česnako
3 v. š. alyvuogių aliejaus
¼ a. š. druskos

Gaminame:

Baklažanus nuplauname, nusausiname ir išilgai perpjauname pusiau. Minkštąją dalį apiberiame druska ir paliekame 15 minučių, tuomet nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Atsargiai išpjauname kiekvienos puselės minkštimą ir smulkiai jį supjaustome. Į gautus „laivelius“ įvarviname šlakelį alyvuogių aliejaus, suberiame minkštimo gabalėlius ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepame apie 30 minučių, tuomet ištraukiame iš orkaitės, apibarstome smulkiais fetos gabalėliais ir kepame dar 10 minučių. Kol baklažanai kepa, paruošiame padažą. Į dubenį supilame alyvuogių aliejų, suberiame smulkintą česnaką bei petražoles, įberiame druskos ir viską gerai išmaišome. Baklažanus patiekiame su paruoštu padažu.

Rytietiška baklažanų užtepėlė

Jums reikės:

2 vidutinio dydžio baklažanų
2 skiltelių česnako
1 v. š. citrinų sulčių
4 v. š. alyvuogių aliejaus
2 v. š. „tahini“ pastos
½ a. š. rūkytos saldžiosios paprikos prieskonių
1 ½ a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
½ a. š. druskos
2 v. š. šviežių petražolių

Gaminame:

Baklažanus nuplauname, nusausiname, keliose vietose pabadome peiliu ir vieną šalia kito sudedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Baklažanus pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepame 1 valandą. Bekepant baklažanus kelis kartus apverčiame, o kai iškepa, nulupame juos ir palaukiame, kol šiek tiek atvės. Išskobiame minkštimą, sudedame į dubenį ir sutriname šakute. Tuomet suberiame smulkintą česnaką, supilame „tahini“ pastą, įberiame druskos, pipirų, rūkytos paprikos, įpilame porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių. Viską gerai išmaišome, apšlakstome alyvuogių aliejumi, papuošiame petražolėmis ir patiekiame.

Greitai paruošiami baklažanai

Jums reikės:

2 vidutinio dydžio baklažanų
½ a. š. druskos
2 v. š. sojų padažo
2 a. š. sezamų sėklų
3 laiškinių svogūnų
2 skiltelių česnako
2 v. š. citrinų sulčių
50 ml sezamų aliejaus kepimui

Gaminame:

Baklažanus nuplauname, nusausiname ir supjaustome lazdelėmis. Baklažanų šiaudelius suberiame į rėtinį indą, apibarstome druska, gerai išmaišome ir palaukiame, kol nuvarvės išsiskyręs vanduo. Kiniškoje keptuvėje įkaitiname sezamų aliejų, suberiame nuplautas ir nusausintas baklažanų lazdeles ir apkepame iš visų pusių – trumpai ir aukštoje temperatūroje. Tuomet į keptuvę suberiame susmulkintą ar išspaustą česnaką bei sezamų sėklas ir šiek tiek pamaišome. Galiausiai supilame sojų padažą, citrinų sultis, suberiame susmulkintus svogūnus ir maišydami kepame dar apie minutę. Baklažanų šiaudelius patiekiame karštus.

Parašykite komentarą