Virtuvė, receptai

Verta išbandyti ieškantiems naujų idėjų pusryčiams – turkiška kiaušinienė „Menemen“ vos už 4 eurus

Artimųjų Rytų tautų patiekalai turi panašumų: kiaušinienė su pomidorais populiari tiek Izraelyje, tiek Turkijoje. Skiriasi tik pavadinimai ir papildomi ingredientai, bet pagrindas itin panašus: kiaušiniai, pomidorai ir svogūnai. Turint daugiau laiko, turkišką kiaušinienę „Menemen“ galima išsikepti pusryčiams, bet ji tiks ir vakarienei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tiek pomidorai, tiek kiaušiniai gali būti kasdienio raciono dalis, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pirkėjus kviečia rinktis laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius.

Vitamino C ir antioksidantų šaltinis

Net ir žiemą mėgavomės slyviniais ar vyšniniais pomidoriukais, o su šviežiu derliumi parduotuvėse atsiranda vis įvairesnių formų, dydžių ir spalvų. Taigi, ir namuose dažniau gaminame salotas, troškinius ar kiaušinienes su pomidorais. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pomidoruose gausu sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Todėl pomidorus rekomenduojama įtraukti į kasdieninę mitybą ir drąsiai skanauti visais metų laikais.

„Pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, chlorogeninės rūgšties ir naringenino – tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai. Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės normos. Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui ir kaulų sveikatai“, – sako E. Gavelienė.

Ekspertė priduria, kad pomidorai itin universalūs, nes juos galime skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. „Pomidorai gali būti valgomi tiek švieži, tiek dedami į karštus patiekalus, geriamos jų sultys, gaminami pagardai. Kiekvienas žmogus tikrai turėtų surasti jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdieninį valgiaraštį“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Ir švieži, ir kepti – vasara neįsivaizduojama be pomidorų

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pomidorai populiarūs visais metų laikais. Salotoms pirkėjai renkasi mažuosius: vyšninius, vynuoginius, kokteilinius ar jų asorti, o didesni labiau mėgstami šaltuoju sezonu. „Slyviniai pomidorai, kuriuose yra mažiau vandens, nei kitose veislėse, itin tinkami naminiam pomidorų padažui gaminti, o visus pomidorus su storesne odele galima kepti ir griliuje. Vasaros sezonu ypatingas dėmesys skiriamas lietuviškiems pomidorams – didesni saldieji, kuriais prekiaujama jau dabar, tinkami sumuštiniams ar mėsainiams, kvapnūs ir ypatingo skonio juodieji ar avietiniai su šakelėmis pagyvins bet kokį patiekalą, o įvairiaspalvių pomidorų mišinys patiks išrankiausiems valgytojams“, – pastebi O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė pomidorus pataria rinktis priklausomai nuo to, kur norima juos vartoti. „Salotoms, patiekalų gamybai bei padažams tinka kuo minkštesnis ir prinokęs pomidoras. Tuomet geriausiai pajausite skonines savybes bei kvapą. Pomidoro kvapą visada užuosite prie pomidoro uodegėlės“, – sako O. Suchočeva.

Specialistė primena, kad norint sutaupyti perkant kasdienius maisto produktus, reikėtų atkreipti dėmesį į „Rimi Basic“ ir „Rimi“ privačiomis etiketėmis pažymėtus gaminius. „Šie produktai parduodami paprastesniuose įpakavimuose, didesniais ar mažesniais kiekiais, o tai leidžia pasiūlyti geresnes kainas už kokybiškus produktus. Be to, prekybos tinklas, visoje Lietuvoje sumažinęs daugiau kaip 300 pirkėjų mėgstamų produktų kainas iki bene žemiausių rinkoje, atliepia pirkėjų norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti“, – teigia O. Suchočeva.

Kiaušinius rinkimės atsakingai

Virtus ir keptus kiaušinius dažnai valgome pusryčiams, nes juos nesudėtinga paruošti, be to, jie ypač naudingi sveikatai. Pasak dr. Editos Gavelienės, kiaušiniuose randama visų žmogui reikalingų medžiagų. „Juose yra mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Taip pat gausu ir vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: regėjimui svarbaus vitamino A, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai reikalingo vitamino D ir visų grupių vitamino B. Pavyzdžiui, vitaminas B4, kitaip dar vadinamas cholinu, yra būtinas smegenų vystymuisi, nervų sistemos veiklai palaikyti ir nervinių impulsų perdavimui, jis ypač reikalingas moterims nėštumo metu. O karotinoidai liuteinas ir zeaksantinas reikalingi kataraktos vystymosi profilaktikai“, – sako gydytoja dietologė.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad daugėja pirkėjų, kurie rinkdamiesi kiaušinius atsižvelgia į ant pakuotės nurodytą prekės kategoriją, o pirmenybę teikia lietuviškiems, laisvėje užaugintų vištų arba ekologiškiems kiaušiniams.

„Prekybos tinklas „Rimi“ savo korporatyvinės atsakomybės strategijoje numatė nuo 2025 metų nebeprekiauti narvuose laikomų vištų kiaušiniais, pažymėtais 3 numeriu. Pasiruošimo veiksmų ėmėmės jau dabar – tinklo parduotuvėse pirkėjų patogumui į 3 kategoriją nepatenkantys kiaušiniai pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. Skatiname pirkėjus atkreipti dėmesį į šį žymėjimą ir rinktis laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius“, – siūlo ekspertė.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria šaldytuve visada turėti kiaušinių – vos su keliais ingredientais pasiruošite įvairių patiekalų: nuo omleto su daržovėmis ar sūriu (jį galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje – keksiukų formelėse) iki Benedikto kiaušinių.

Turkiška kiaušinienė „Menemen“*

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

400 g skardinės pjaustytų pomidorų – pomidorų gabaliukai „Rimi“ 1,29 €/ 400g;

6 šaukštų tiršto jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ 0,79 €/ 400g;

4 kiaušinių – kaimiški kiaušiniai „Rimi“ 2,59 €/ 10 vnt;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

2 svogūnų;

1 raudonosios arba žaliosios paprikos;

1raudonosios aitriosios paprikos;

1-2 šaukštelių cukraus pudros;

2 česnako skiltelių;

saujelės petražolių.

Kaip gaminti:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Įmaišykite svogūnus, pipirus ir aitriąją papriką. Kepkite, kol suminkštės. Supilkite pomidorus ir cukrų, gerai išmaišykite. Patroškinkite, kol skystis sumažės, pagardinkite prieskoniais.
Mediniu šaukštu pomidorų mišinyje padarykite 4 duobutes ir į jas įmuškite kiaušinius. Uždenkite keptuvę ir kepkite kiaušinius ant silpnos ugnies, kol jie šiek tiek sukietės.
Suplakite jogurtą su traiškytu česnaku ir pagardinkite prieskoniais. Pabarstykite kiaušinienę petražolėmis ir patiekite su šlakeliu česnaku pagardinto jogurto.
*Šios produktų kainos užfiksuotos gegužės 17 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

Parašykite komentarą