Laisvalaikis

Verslininkė L. Rimgailė pataria, kaip namuose sumažinti maisto švaistymą ir gyventi tvariau

Statistika negailestinga net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto išmetama. Su prekybos tinklu „Rimi“ bendradarbiaujanti verslininkė Liucina Rimgailė įsitikinusi, kad nors maisto švaistymas yra opi visuomenės problema, ją sumažinti galima paprastais pokyčiais kasdienybėje. Pirmiausia, norint gyventi tvariau, apsipirkimus ir maisto gamybą reikėtų planuoti iš anksto. Be to, svarbu maistą pirkti tinkamais kiekiais ir reguliariai atlikti šaldytuvo turinio reviziją. Žinoma moteris dalijasi keletu naudingų patarimų, kurie ne tik prisidės prie maisto tausojimo, bet ir leis sutaupyti.

Planuoja maisto apsipirkimus

Gyventi tvariau ir sumažinti išmetamų produktų kiekį padeda atsakingas požiūris į maistą ir kasdienis pirkinių planavimas. Verslininkė L. Rimgailė teigia, kad šis įprotis jau seniai tapo jos šeimos kasdienybės dalimi. Planuodama apsipirkimus jų šeima ne tik sutaupo laiko ar pinigų, bet ir išvengia streso, valgo daug sveikiau ir išmeta mažiau nesunaudotų maisto produktų.

„Siekdami išvengti maisto švaistymo vadovaujamės viena taisykle – apsipirkinėjame dažniau, bet mažesniais kiekiais. Visus savo pirkinius planuojame iš anksto – susidarome savaitės meniu ir tiems patiekalams reikiamus produktus užsisakinėjame tiesiai iš elektroninės parduotuvės arba apsiperkame keliaudami po darbų. Kai namus pasiekia tik išties reikalingi ir kruopščiai apgalvoti pirkiniai, nepanaudotų maisto produktų ir likučių baigiantis savaitei praktiškai nelieka“, – sako verslininkė. 

Ji priduria, kad dažnas apsipirkimas internetu padeda išvengti ir neplanuotų bei spontaniškų pirkinių: „Apsiperkant internetu pavyksta neprisipirkti nereikalingų saldumynų ar tiesiog gražiai įpakuotų produktų, kuriems sunku atsispirti fizinėje parduotuvėje. Pirkimas internetu leidžia racionaliai apgalvoti kiekvieną į krepšelį keliaujantį produktą ir tai, kas namuose iš jo bus paruošta. Taip pavyksta prisipirkti ne per daug, nesandėliuoti ir nekaupti maisto, o tuo pačiu – sutaupyti.“

Perka mažesnėmis pakuotėmis

Dažnai nespėjame susimastyti, kad į šiukšlinę keliauja ne tik maisto likučiai, bet ir valgyti nepradėti, tačiau sugesti spėję produktai. Todėl žinoma verslininkė savo namuose stengiasi vadovautis dar viena taisykle – maistą pirkti mažesnėse pakuotėse, kad vėliau nesunaudotų produktų netektų išmesti.

„Mūsų šeima – nedidelė. Esame trise, tačiau mūsų sūnus dar mažas, o mes patys ne visuomet pietaujame namuose, tad ir maisto savaitės eigoje nereikia tiek daug. Dėl šios priežasties praktiškai viską perkame mažomis pakuotėmis, kad produktas būtų suvartotas iškart jį atidarius ir nespėtų sugesti. Nors didesnės pakuotės, neva, atsieina pigiau, tačiau mes nenorime švaistyti. Mums svarbu, kad maistas visada būtų šviežias“, – teigia L. Rimgailė. 

Be to, planuojant maisto gaminimą į priekį, verslininkė ragina pagalvoti ir apie jo likučių sunaudojimą. „Gamindama vakarienę visada pagalvoju, kaip jos likučiai sekančią dieną galėtų papildyti kito patiekalo receptą. Visgi, sugalvoti, ką pagaminti iš likučių, kartais pritrūkstu idėjų, tuomet jų semiuosi iš „Rimi.lt“ programėlės, kurioje suvedus šaldytuve turimus maisto produktus virtualus šefas pasiūlo sveikus ir kokybiškus receptus. Dažnai nustembu, kiek daug – nuo sriubų iki vegetariškų patiekalų – galima pagaminti, šaldytuve turint vos kelis ingredientus“, – sako L. Rimgailė.

Palaiko tvarką virtuvėje

Net ir planuojant apsipirkimus bei stengiantis suvalgyti visus maisto likučius ne visada pavyksta išvengti maisto išmetimo, nes virtuvės spintelėse ar šaldytuve kaupiami produktai – tiesiog užmirštami. Dėl to svarbu dažnai atlikti šaldytuvo bei spintelių reviziją ir nepirkti naujų produktų tol, kol nesuvartojami seni.

Tvarka namų virtuvėje L. Rimgailei itin svarbi. Moteris mano, kad būtent tai prisideda prie vartojimo optimizavimo ir mažinimo. „Kai aiškiai matai, kiek ir kokių produktų dar turi, geriau susiplanuoji patiekalus ir viską sunaudoji. Esu iš tų žmonių, kuriems organizuota tvarka namų virtuvėje yra tiesiog būtina. Šaldytuve maisto produktus skirstau į skirtingas lentynas. Senesnius produktus visada laikau priekyje, matomoje vietoje, o šviežesnius – talpinu šaldytuvo gale. Tvarką palaikau ir šaldiklyje – rūšiuoju maistą, o šaldytų produktų atitirpinu tik tiek, kiek jų reikia ruošiamo patiekalo gaminimui“, – patarimais dalijasi verslininkė.

Organizaciją ir tvarką L. Rimgailė palaiko ne tik šaldytuve, kur laiko greitai gendančius produktus, bet ir virtuvės spintelėse. Čia dažniausiai atsiduria įvairūs ilgo galiojimo produktai – kruopos ir makaronai, miltai ar konservai, kuriuos žinoma moteris pataria laikyti sandariai bei nekaupti jų dideliais kiekias.

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR

Rekomenduojame
 
Kaunas Hockey ledo ritulys
 
Kaip serviruoti stalą gimtadienio šventei?
 
Kuo metalinės tvoros pranašesnės?
 
Pastolių nuoma Kaune palankiomis sąlygomis
 
Įrankių nuoma Klaipėdoje ir kituose miestuose

Parašykite komentarą