• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • 7 priežastys pakeisti durų spyną
  • Kokie lietuviški suvenyrai keliaus į Dubajų: mediniai šaukštai ar gintaro karoliai?
  • Pandemija – ne priežastis atidėlioti skiepus nuo erkinio encefalito

RSS Horoskopai

  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?
  • 2021 metų horoskopas Žuvims

RSS IT naujienos

  • Iššūkis IT sektoriuje – stiprinti darbuotojų lojalumą 
  • Dirbtinį intelektą kurianti lietuvė: jei moki parašyti rašinį, pavyks ir programuoti
  • Įvaldykite savo „Android“ išmanųjį: 7 funkcijos, kurias mažai kas atradę

Vasario 16-ąją atsigręžkime į nacionalinę virtuvę: kurie patiekalai populiariausi, o kas eina užmarštin?

Vasario 16-ąją atsigręžkime į nacionalinę virtuvę: kurie patiekalai populiariausi, o kas eina užmarštin?

Lietuvos valstybės atkūrimo diena šiemet – kitokia. Dėl pandemijos Vasario 16-ąją lietuviai sutiks namuose su savo šeima, todėl kviečiame prisiminti populiariausius tradicinius nacionalinės virtuvės patiekalus, kurie puikiai tiks jūsų šventiniam stalui.

Nacionalinė virtuvė augo kartu su valstybe – gausybė patiekalų vis dar užima svarbią vietą mūsų virtuvėje, tačiau yra ir tų, kurie po truputį praranda savo populiarumą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, Vasario 16-ąją kviečia prisiminti šimtus metų tobulintus receptus ir savo stalą papuošti tradiciniais patiekalais.

„Nors lietuviai vis dažniau atsigręžia į Vakarų ar Rytų virtuves ir namuose eksperimentuoja dažniau, tradiciniai lietuviški patiekalai vis dar užima ypač svarbią vietą. Tarp populiariausių patiekalų išlieka cepelinai, kugelis, šaltibarščiai, kuriuos, beje, lietuviai renkasi ne tik vasarą, bet ir žiemą“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Akivaizdu, kad lietuvių virtuvės karalienė – bulvė. Nuo senų senovės tautiečiai mėgaujasi dešimtimis receptų iš bulvių: jas verda, kepa, tarkuoja, pjausto gabaliukais, mėgaujasi su lupena ar be jos. 

„Lietuvių kūrybiškumas gali stebinti ne vieną užsienietį. Iš vieno ingrediento – bulvės – galima pagaminti daugybę patiekalų. Be tradicinių cepelinų ir kugelio vis dar labai populiarūs bulviniai ir žemaičių blynai, vėdarai, kepti bulvių gabalėliai su šonine. Populiariausiu garnyru prie beveik visų patiekalų vis dar išlieka bulvių košė. Egzotiškesni ar sudėtingiau pagaminami bulviniai patiekalai populiarumą po truputį praranda, tačiau abejotina, ar jie kada nors išnyks iš mūsų virtuvių. Pavyzdžiui, kraujinių vėdarų paragautų tikrai ne kiekvienas, o autentišką dzūkišką bandą galėtų iškepti tik tikras to regiono atstovas“, – teigia V. Juodkazienė.

Mėsiški patiekalai mūsų virtuvėje užima taip pat labai svarbią vietą. Įvairiausi maltiniai, mėsos vyniotiniai, rūkytos ir vytintos dešros įsišaknijo nacionalinėje virtuvėje.

„Dėl mūsų regiono specifikos mėsos vis dar suvalgome daugiausiai. Nors vegetariški ar žuvies patiekalai užima vis didesnę vietą, o sveika mityba po truputį tampa prioriretu, mėsiški patiekalai iš lietuvių virtuvės dar tikrai nepasitrauks. Balandėliai iš kopūstų ir maltos mėsos populiarūs visuose Lietuvos regionuose, o kotletų ar spirgučių padažo prie gausybės patiekalų taip pat dar niekas neišstūmė. Populiarumą praranda tik labai egzotiški ar sudėtingai pagaminami mėsos patiekalai. Pastebima, kad jaunoji karta rečiau renkasi šaltieną, keptą kiaulės koją ar ausis su žirniais“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, Lietuvos regionų virtuvės taip pat išsiskiria savitumu. Aukštaitijos pasididžiavimas – ruginė duona, įvairiausi blynai, virtiniai ir lietuviškas baltas sūris. Taip pat šiame regione gaminami įvairūs desertai, spurgos, bandelės ir žagarėliai. Suvalkiečiai nuo senovės yra mėsos gaminių ekspertai. Šiame regione populiarūs rūkyti kumpiai, dešros, skilandžiai. Dzūkija – grybų kraštas, kurių patiekalai išpopuliarėjo visoje Lietuvoje. Šis kraštas išsiskiria ir patiekalais iš grikių. Pavyzdžiui, iš šių kruopų miltų gaminami įstabaus skonio blyneliai. Žemaitijoje populiariausias kastinys, patiekiamas su bulvėmis, taip pat egzotiškos sriubos: cibulinė ar šmakalas. Bulvių košė šiame regione neretai trinama su miltais, grietine ir lašiniais.

„Lietuviška virtuvė didžiuojasi šimtais laiko patikrintų receptų, kuriems iki šių dienų nėra atsispiriama. Lietuvos valstybės atkūrimo diena – puiki proga prisiminti mūsų kulinarinį paveldą“, – teigia V. Juodkazienė ir pateikia Vasario 16-ajai skirtą Žemaičių blynų receptą.

Burnoje tirpstantys Žemaičių blynai

Jums reikės:

1 kg bulvių
Vieno kiaušinio
2 šaukštų maltų džiūvėsių
3 šaukštų miltų
350 g virtos kiaulienos
Vieno svogūno
Vieno šaukšto sviesto
3 šaukštų aliejaus
Druskos
Pipirų
Paruošimo eiga:

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, vėliau atvėsinkite ir sugrūskite iki vientisos masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus ir šiek tiek druskos. Viską išminkykite. Kiaulieną sumalkite ir sumaišykite su svieste pakepintais svogūnais, druska bei pipirais.

Iš maltų bulvių masės formuokite pailgus paplotėlius, ant jų dėkite šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite blynelį. Sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, kuriuose apvoliokite blynus. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine ar grybų padažu. Skanaus!

Rekomenduojame
 
Jermyn Street Luxury Pre-Shave Gel Gelis prieš skutimąsi, 50ml
 
1.3. Strengthening Shampoo With Lavender Šampūnas kasdieniam naudojimui, jautriai galvos odai, 250 ml
 
Nourishing Moisture Conditioner Maitinantis ir drėkinantis kondicionierius sausiems plaukams, 1000 ml
 
Shades of Dahlia Valomasis veido ir rankų gelis, 280ml
 
REPAIR Atkuriamasis tekstūrą grąžinantis purškalas, 195 ml
 
Teknia Frizz Control Conditioner Nenuplaunamas kondicionierius nepaklusniems plaukams, 300ml
2021 02 15   Gabriele Valaityte
  Įvairenybės
  • Sėkmės istorijos: kaip investicinė parama sustiprino verslą

  • Premjerės komandą papildys naujas narys

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • https://zaidziam.lt
  • rasto darbai
  • filmai online
  • cs 1.6 siųstis
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT