Valentino diena daugeliui asocijuojasi su saldžiais desertais, o ypač – su šokoladu, kurį ta proga dovanojame mylimiesiems. Maisto tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė, nepraleidžianti progos pasigaminti saldžių desertų, džiaugiasi, kad Lietuvoje turime didelę šokolado įvairovę: nuo švelnaus pieniško iki kartaus juodojo, nuo gaivaus mėtų šaltuko iki čili pipirų aštrumo ar pelėsinio sūrio aitrumo – netradicinio skonio aukštos kokybės gaminiai visada gera dovana. Besiruošdama vasario 14-ajai Kotryna dalijasi savo patirtimi, kaip šokoladą panaudoti ne tik desertams, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena – prieš Valentino dieną pirkėjų lauks nuolaidos šokoladui, tad pradžiuginti artimuosius daug nekainuos.
Desertas – Valentino dienos vakarienės pažiba
Nors gyvenimo be maisto eksperimentų neįsivaizduojanti Kotryna Stankuvė pasakoja ypatingai nešvęsdavusi Valentino dienos, šiais metais ji sutampa su dar viena svarbia proga, tad namuose ruoš gardžią vakarienę: „Vasario 14-ąją su vyru paminėsime šventiška vakariene. Taip jau sutapo, kad ši diena žymi mūsų pusės metų vedybų sukaktį. Sutarėme, kad jei jau dvi progos vieną dieną, tai ją švęsti būtina!“
Nors Kotryna prisipažįsta svarsčiusi, ar šventiškai vakarienei rinktis restoraną, ar gaminti pačiai, jos aistra suktis virtuvėje derybose nugalėjo. „Meilės dieną desertas, mano manymu, yra vakarienės pažiba, tad greičiausiai gaminsiu kokį paprastesnį pagrindinį patiekalą ir ypatingą desertą. Mintys sukasi apie saldesnius bei sodresnius saldumynus – šokoladą, morengus, maskarponės kremą“, – svarsto tinklaraštininkė.
Šokoladas – šventėms ir kasdienai
Net 10 tūkst. sekėjų soc. tinkle „Instagram“ kasdien laukia naujų Kotrynos maisto eksperimentų, kurie, artėjant Meilės dienai, bus susiję su saldumynais. Vilnietė prisipažįsta vertinanti ir labai mėgstanti geros kokybės juodąjį šokoladą, jos namuose visada guli bent viena jo plytelė, o parduotuvių lentynose ji kaskart ieško ko nors neįprasto, dar neišbandyto. „Stengiuosi rinktis ekologišką arba „Fair trade“ ženklą turintį šokoladą. Vis daugiau šokolado meistrų atrandu ir Lietuvoje. Jie garsėja įdomesnių šokolado skonių gamyba, pavyzdžiui, su baravykais, kefyru, kanapių milteliais, čili pipirais. Tokia gurmaniška dovana reiškia daugiau nei vien tik šokolado plytelę, tai ir naujas potyris“, – įsitikinusi gyvenimo be maisto degustavimo neįsivaizduojanti Kotryna.
„Labai mėgstu šokoladą su mėtomis, jūros druska ar cinamonu. Naudoju šokoladą ir desertų gamybai, tik tuomet renkuosi šiek tiek paprastesnį jo variantą, nes karštis paveikia šokolado savybes. Taigi, itin aukštos kokybės šokoladą pasilieku tiesiog skanavimui. Kartais norisi sodraus juodojo šokolado gabalėlio ir nieko daugiau, o kartais užsimanau ko nors saldesnio, tad gaminu saldintą karštą šokoladą ar kepu pyragą“, – prisipažįsta K. Stankuvė.
Tinklaraščio autorė pasakoja, kad nuo pat vaikystės šokolado visai nemėgo, net ir pieniškas tada jai atrodė per kartus, tad retkarčiais pasilepindavo nebent baltuoju šokoladu: „Kai pradėjau daugiau gaminti ir domėtis kokybišku maistu, ėmiau dažniau ragauti aukštos kokybės šokoladą, leisti jam ištirpti burnoje, pajusti skonį ir poskonius. Taip pamažu prisijaukinau juodąjį šokoladą ir dabar jį tikrai mėgstu. Manau, kad šokoladas šiuo atžvilgiu panašus į alyvuoges ar jūros gėrybes – ne visiems jie patinka paragavus pirmą kartą, prie skonio reikia įprasti vis dažniau ragaujant.“
Ne tik desertams, bet ir troškiniui ar kepsniui
Retas kuris atsisakome gabalėlio šokolado – niūrią dieną jis pakelia nuotaiką ar išgelbsti tada, kai užsimanome ko nors saldaus. Tačiau geros kokybės juodasis šokoladas dera ne tik su saldžiais skoniais. Jis gali tapti slaptu ingredientu ir kai kuriems mėsos patiekalams, kuriems suteiks įdomesnį skonį. Pasak Kotrynos, tik retas gurmanas atspės, kokia tokio gardaus padažo paslaptis.
„Šokoladu galima gardinti nemažai patiekalų, o vienas mano mėgstamiausių – meksikietiškas čili troškinys. Tereikia pačioje troškinimo pabaigoje, jau nukėlus puodą nuo kaitros, įdėti porą gabalėlių juodojo šokolado ir leisti jam, lėtai maišant, ištirpti. Taip atsiskleidžia nauji skoniai ir paryškinami jau esantys. Smulkintu šokoladu galima saikingai gardinti salotas, užkandžius – jis itin dera su mėlynojo pelėsio sūriu, kriaušėmis. Šokoladas puikiai pagardintų net ir geros kokybės didkepsnį, šiek tiek jo užtarkavus ant dar karštos, bet jau iškepusios mėsos“, – dalinasi patirtimi K. Stankuvė.
Pirkėjai ieško išskirtinesnio skonio gaminių
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pastaraisiais metais žmonės vis dažniau ieško mažiau cukraus turinčių ar išskirtinio skonio šokolado gaminių: „Prieš šventes, ypač prieš Valentino dieną, pirkėjai į krepšelius dažniausiai įsideda pieniško šokolado, renkasi dailias šokoladinių saldainių dėžutes su forminiais saldainiais. Ieškantiems sveikesnių pasirinkimų rekomenduojame atkreipti dėmesį į juodąjį šokoladą: turime jo ir su pipirais, ir su druska, taip pat ekologiško. Ypač auga juodojo šokolado, pagardinto liofilizuotomis uogomis, suteikiančiomis jam gaivumo, pardavimai.
Ekspertė priduria, kad norintys sutaupyti ir ieškantys gero kainos bei kokybės santykio, turėtų atkreipti dėmesį į belgiško juodojo šokolado plyteles ir saldainius su privačia „Rimi“ etikete. „Mėgstantiems kartesnius skonius, patiks iš 85 proc. kakavos pagamintas šokoladas, o ieškantiems saldesnių patiks gardinti apelsinų skiltelėmis, vyšniomis ar riešutų įdaru. Prieš svarbias progas šokolado gaminiams dažniausiai taikome nuolaidas, tad norintys nustebinti savo artimuosius gali tai padaryti daug neišleisdami“, – teigia specialistė.
Kviesdama rinktis vietinių gamintojų produkciją O. Suchočeva rekomenduojame į saldžias dovanas žvelgti kūrybiškai. Pavyzdžiui, antrai pusei nupirkti daug skirtingų saldumynų ir juos supakuoti į savo gamybos dėžutę ar sukurti specialius saldainių įpakavimo popierėlius: „Tokiomis progomis svarbiausia dėmesys, tad nepamirškite jo parodyti savo brangiausius žmones nustebindami išskirtiniais skoniais.“
RECEPTAS
Artėjančios Valentino dienos proga tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė dalijasi mėgstamiausiu karšto šokolado receptu, kuriam paruošti prireiks vos poros minučių.
Ingredientai:
150 ml pieno;
30 g juodojo šokolado (70%);
Didelio šaukšto riešutų sviesto;
0,5 a.š. cinamono;
Minkštos datulės;
Žiupsnio druskos;
Žiupsnio čili dribsnių.
Gamyba:
1. Visus ingredientus sudėkite į maišytuvą ir plakite maksimaliu greičiu, kol užkais. Jei maišytuvas silpnesnis, šokoladą ir datulę prieš tai smulkiai sutarkuokite, o vėliau visus ingredientus sudėkite ir plakite kartu iki tolygios masės.
2. Perpilkite masę į nedidelį puodą ir pašildykite iki norimos temperatūros.
3. Paskaninkite zefyriukais, plakta grietinėle, cinamonu ar tarkuotu šokoladu.