Virtuvė, receptai

Trys idėjos neturintiems laiko: sveikatai palankesnė vakarienė vos per 20 minučių (receptai)

Jei po ne itin sočių pietų darbe jau praalkote, grįžus namo kartais kyla nenumaldomas noras tuoj pat kažko užkąsti: dažnai tai būna ne pats sveikiausias sumuštinis ar bandelė. Prekybos tinklas „Rimi“ siūlo atkreipti dėmesį į sveikatai palankios vakarienės svarbą, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi trimis nesudėtingais receptais, kuriuos greitai paruošite ir neapsunkinsite organizmo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja pavakariams suvalgyti mažą saujelę riešutų ar nedidelį indelį jogurto, o vakarienei rinktis daugiau skaidulų turinčius ingredientus.

Vakarienė nėra apsidovanojimas už sunkų darbą

Kartais valgyti norisi būtent vakare, nors ir žinome, kad vakarienė neturėtų būti itin gausi ar sunkiai virškinama. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad reikėtų atpažinti, ar tai tikrai fizinis alkis, ar noras apsidovanoti už sunkią dieną maistu: „Nors žmonės sako, kad jie labai išalksta, dažniausiai grįžę namo po darbų vis tik nori atsipalaiduoti ir savotiškai save apdovanoti už sunkią dieną bei taip patirti malonumą. Dažniausiai, jei valgome tris kartus per dieną, neperalkstame tiek, kad negalėtume reguliuoti porcijos dydžio. Reikėtų logiškai dienoje išdėstyti visus pagrindinius valgymus: jei pertrauka darbe, per kurią pietaujate, numatyta 12, o kai kur net ir 11 valandą, tikėtina, kad iki 18 ar 19 valandos tikrai išalksite, tad reikėtų pavakariams įsidėti sveikatai palankų užkandį. O nuo vakarienės iki nakties miego turėtų praeiti trys–keturios valandos, ypač jei valgėte mėsos ar žuvies.“

Pasak specialistės, mitas, kad vakarienei negalima valgyti kruopų košių – valgykite į sveikatą, tik venkite riebių užpilų. „Paskutiniu metu išpopuliarėjęs protarpinis badavimas priskiriamas prie tokių maitinimosi būdų, kurie padeda sumažinti dienos kalorijų kiekį. Tačiau tuomet reikia tinkamai išdėstyti laiko tarpus tarp valgymų: jei esate „vyturėlis“ jums bus sunku pirmą kartą per dieną pavalgyti tik vidurdienį, bet visai lengvai atsisakysite vakarienės po lengvų pavakarių kokią 16 ar 17 valandą“, – teigia E. Gavelienė.

Teisingus maitinimosi įpročius vaikams formuoja tėvai

Gydytoja dietologė kartais pastebi, kad tėvai sveikatai palankų maistą perka vaikams, o patys valgo bet ką: „Norint, kad vaikai laikytųsi sveikatai palankaus maitinimosi principų, tos pačios taisyklės privalo galioti visiems šeimos nariams.Tėvai turi pasirūpinti, kad vaikai maitintųsi sveikai, visavertiškai ir taip gautų kuo daugiau organizmui būtinų maistinių medžiagų. Jeigu tėtis ar mama valgo maistą, kuris nepriskiriamas sveikatai palankaus maisto kategorijai, sunku to tikėtis ir iš jų vaikų.“

Pasak dietologės, vakarienei palanku valgyti troškintas daržoves, grikių ar kitas kruopas su trupučiu sviesto, druskos ir prieskonių. Taip pat puikiai tinka sriubos, įvairios salotos, žuvis, ankštiniai produktai, varškė. „Tam galite pasirinkti šaltas, termiškai neapdorotas sriubas arba salotas. Svarbiausia, kad vengtumėte riebių užpilų, rūkytų mėsos gaminių ir abejotinos kokybės pusgaminių“, – primena gydytoja dietologė.

„Mano dienai“ produktų linija – skubantiems

Neturintiems laiko gaminti, tačiau norintiems kokybiškai ir sveikai valgyti, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja rinktis specialiu „Mano dienai“ ženklu pažymėtus gaminius. „Iš kokybiškų ingredientų pagaminti patiekalai savo kokybe nenusileidžia restoranuose ruošiamam maistui. Maistas šviežiai gaminamas kasdien, tad pietus ar vakarienę šeimai galite įsigyti jau paruoštą. Be to, pravartu namuose turėti ilgiau galiojančių produktų, iš kurių netruksite ir patys pasiruošti gardžią vakarienę“, – rekomenduoja L. Barčaitė.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad norint reikšmingai sutaupyti, verta atkreipti dėmesį į privačios etiketės „Rimi“ ar „Rimi Basic“ produktus, kurie yra pigiausi savo kategorijoje: „Privačių ženklų prekės paprastai yra pigesnės nei kitos žinomų ženklų. Taip yra todėl, kad klientams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas ir kitas išlaidas, kurias gali patirti nacionalinio prekės ženklo gaminiai. Be to, logiška rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržoves, nes sezonui įsibėgėjus jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl mažesnių transportavimo išlaidų bei trumpesnio pristatymo į parduotuves laiko.“

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė vakarienei siūlo pasigaminti lengvus ir gardžius patiekalus – sugaišite ne daugiau kaip 20 minučių, o maistas jau garuos ant stalo.

RECEPTAI

1. Žiedinių kopūstų kuskusas

Paruošimo laikas – 20 minučių

Patiekalui reikės:

1vnt. žiedinio kopūsto;

1 vnt. paprikos;

1vnt. morkos;

1vnt. laimo;

1vnt. česnako skiltelės;

1/3 šviežios aitriosios paprikos;

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 šaukštelio kumino;

šviežios kalendros, druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

Nuplaukite ir nuvalykite daržoves.
Visus ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą, įpilkite alyvuogių aliejaus, berkite kitų prieskonių, sutrinkite. Smulkiai sumalti žiediniai kopūstai dėl savo birios struktūros primena kuskuso grūdelius.
2. Smidrai su kiaušiniais

Paruošimo laikas – 20 minučių

Patiekalui reikės:

800 g žaliųjų smidrų;

6 kietai virtų kiaušinių trynių;

jūros druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Padažui reikės:

40 ml tyro alyvuogių aliejaus;

3 vnt. smulkiai supjaustytų česnako skiltelių;

1 šaukštelio rozmarino.

Kaip gaminti:

Visus padažo ingredientus, druską ir pipirus sudėkite į keptuvę ir 15 min. kaitinkite ant labai silpnos kaitros.
Puode užvirinkite vandenį, įberkite druskos ir 2 minutėms sudėkite į jį smidrus.
Kai tik baigsis jų virimo laikas, sumerkite smidrus į šaltą vandenį.
Atvėsusius nusausinkite, sudėkite į lėkštę, užpilkite aliejaus, apibarstykite smulkintais kiaušinio tryniais ir patiekite.
3. Greitos tuno salotos

Paruošimo laikas – 12 minučių

Salotoms reikės:

200 g tuno konservų;

150 g salotų mišinio;

3 kiaušinių;

2 saujų alyvuogių;

75 g žaliųjų žirnelių.

Padažui reikės:

50 g graikiško jogurto;

1 šaukštelio garstyčių;

1 g česnakų miltelių;

5 g laimo sulčių.

Kaip gaminti:

Kiaušinius 5 minutes pavirkite verdančiame vandenyje, atvėsinkite ir nulupkite.
Sublanširuokite žirnelius.
Ant salotų išdėliokite per pusę perpjautus kiaušinius,tuną, užberkite žirnelių ir alyvuogių.
Sumaišykite padažą ir supilkite į salotas.
Skanaus!

Parašykite komentarą