Ne paslaptis, jog visi tėvai beveik kasdien susiduria su galvos skausmu, ką pasiūlyti savo išrankiam mažajam valgytojui. O juk norisi, kad maistas būtų kokybiškas, subalansuotas ir įvairus. Tačiau ne visi žino, jog tie patys maisto produktai savo naudingų medžiagų gausa dėl skirtingų žaliavų ar technologinio proceso gali labai skirtis. Pavyzdžiui, „demonizuojama“ manų košė, įprastai gaminama iš kviečių miltų, turi ir gerokai naudingesnę alternatyvą, gaminamą iš speltos grūdų. Tad kas yra spelta, kuo ji naudinga bei kodėl nereiktų vaikų mityboje užmiršti manų košės, komentuoja gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė. Ar visada miltai lygu blogiui? Nors dauguma dabartinių tėvų savo vaikystėje galėtų prisiminti, jog miltinių patiekalų skanauti gaudavo ypač dažnai, tačiau šiais laikais…
Vertingasis avokadas – vienas populiariausių mūsų racione: kaip jį dar panaudoti? (receptas)
Nors avokado skonis primena daržovę, o forma panaši į kriaušės, jis laikomas net ne kaulavaisiu, o vienasėkle uoga. Prieš porą dešimtmečių Lietuvoje buvęs retenybe, dabar avokadas užkariavo ne tik gurmanų virtuves: dažnai pusryčiams jo puselė valgoma su skrudintos duonos rieke ir kiaušiniu arba dedama į glotnutį, o vakarienei nugula į salotų lėkštę. Ir tai puiku – pavasarį ne tik norisi, bet ir reikia valgyti daugiau augalinio maisto. Todėl balandį sveikatos mėnesį švenčiantis prekybos tinklas „Rimi“ kviečia nepamiršti per dieną suvalgyti bent penkių daržovių ar vaisių. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, būtent tokia yra dienos norma: „Jei žmogui per dieną reikia suvartoti apie 40 maisto medžiagų,…
Skaitmeninė implantacija – dantų implantacijos metodas užtikrinantis procedūros sėkmę ir ilgaamžiškumą
Daugelis žmonių, nusprendusių atkurti prarastus dantis implantacijos pagalba, ieško informacijos apie tai internete, remiasi artimųjų ar draugų patirtimi. Neretai, išsigandę didelių kainų ar nesėkmingos aplinkinių patirties, jie dantų atkūrimą atideda vėlesniam laikui. Kita dalis žmonių atvyksta į odontologijos klinikas, pamatę viliojančias akcijas, ir pageidauja, kad jų dantys būtų atkurti reklamoje matytu gydymo metodu už tokią pat, kaip nurodyta, kainą. Tačiau, pasak „Kauno implantologijos klinikos“ gydytojo odontologo Andriaus Jonaičio, visi mes esame skirtingi, skiriasi ir kiekvieno mūsų dantų bei burnos būklė, todėl negali būti ir vieno, visais atvejais tinkančio gydymo metodo. Specialisto teigimu, ne visi pacientai nori tai suprasti, todėl, gydytojui pateikus individualias, konkrečiam pacientui tinkamiausias rekomendacijas bei pasiūlius kitokį gydymo…
Numarginote daugiau negu galėjote suvalgyti? „Lidl“ pataria, ką daryti su po Velykų likusiais kiaušiniais
Svečiams išvažiavus jūsų namuose pasilieka šilta šventinė nuotaika ir kalnai nesuvalgyto maisto. Jeigu kepsnį ar salotų likučius galėsite suvalgyti ir kitą dieną, tai po Velykų likusius virtus kiaušinius neretam tektų valgyti visą ateinančią savaitę ar dar ilgiau. Prekybos tinklas „Lidl“ ateina į pagalbą ir šią savaitę siūlo išbandyti net tris skirtingus, tačiau itin lengvai paruošiamus kasdieniškus receptus, kuriuose naudojami ir kietai virti kiaušiniai. Nicos stiliaus salotos su lašiša (4 porcijos) Jums reikės: 500 g nedidelių bulvių, 200 g šparaginių pupelių, 500 g lašišos pjausnių, 4 kietai virtų kiaušinių, 1 galvos salotos, 50 g alyvuogių, gniužulo peletrūno, 1 šaukšto kaparėlių, 2 šaukštų raudonojo vyno acto, 1 šaukštelio Dižono arba paprastų garstyčių,…
Idėja pusryčiams: Nyderlanduose ištobulinti purūs Poffertjes blyneliai
Belgijos, Nyderlandų ir Liuksemburgo saldumynų meistrai nuo seno žinomi dėl itin profesionaliai ištobulintų ir jau legendomis tapusių saldėsių, kurie sėkmingai užkariauja viso pasaulio širdis. Apie sparčiai išpopuliarėjusius mini blynelius – Poffertjes – pasakoja prekybos tinklas „Lidl“, kuriame jau šiandien prasideda Beniliukso virtuvės įkvėpta teminė skonių savaitė. Poffertjes – tai nedidelio dydžio blyneliai, kurių gimtinė yra viena iš Beniliukso valstybių bendrijos šalių. Nors nėra tiksliai žinoma, kada pirmą kartą Nyderlandų karalystėje kepti pradėti šie apvalūs ir labai purūs blyneliai, manoma, kad jie išpopuliarėjo daug augančio vartotojų susidomėjimo socialiniuose tinkluose. Tai lėmė, kad šviežiais ir dar garuojančiais Poffertjes blyneliais šiuo metu prekiaujama kone kiekvienoje Nyderlandų produktais prekiaujančioje parduotuvėlėje. Poffertjes blynelių populiarumo paslaptimi…
„MODERNA“ GRIPO VAKCINOS PROGRESAS: NUSITAIKĖ Į JAUTRIAUSIAS VIRUSO VIETAS
Niujorkas ir Kembridžas, Masačiusetso valstija / ACCESSWIRE / 2022 m. balandžio 15 d. Moderna, Inc. (NASDAQ:MRNA), biotechnologijų bendrovė, pirmoji sukūrusi informacinės RNR terapinius metodus ir vakcinas, praneša apie pirmojo etapo klinikinio tyrimo dalyvius, kuriems suleistos gripo vakcinų kandidačių mRNR-1020 ir mRNR-1030 dozės. Tai – reikšmingas žingsnis į priekį kuriant efektyvesnę sezoninio gripo vakciną, mat nepaisant turimų gripo vakcinų, pasaulyje gripas kasmet sukelia 3-5 mln. sunkių susirgimų ir 290 000 – 650 000 su gripu siejamų mirčių nuo kvėpavimo takų ligų. Esminis šių dviejų vakcinų kandidačių išskirtinumas yra tas, kad jos taikosi į jautriausias gripo viruso dalis –specifinius hemagliutinino ir neuraminidazės antigenus, kurie yra visam viruso gyvavimo ciklui labai svarbūs pagrindiniai gripo…
Priemonės nepamirštamai oralinio malonumo patirčiai
Mitais ir įvairiomis legendomis apipintas oralinis seksas iš principo yra tik dar viena sekso forma, padedanti paįvairinti ir pagyvinti kiekvienos poros intymų gyvenimą. O tam, kad ši sekso forma teiktų dar didesnį malonumą, abiems partneriams į pagalbą gali būti pasitelkiami oraliniam seksui skirti prezervatyvai ir lubrikantai. Oraliniai lubrikantai. Kas tai? Oraliniai lubrikantai – tai lubrikantai, kurie yra skirti oralinių glamonių praturtinimui išskirtiniais skoniais. Pažymėtina, kad žodis „skonis“, kalbant apie oralinius lubrikantus, yra naudojamas tiesiogine šio žodžio prasme. Oraliniai lubrikantai yra praturtinti šokolado, braškių, bananų, vyšnių, mangų, apelsinų ir kitais jūsų pamėgtais skoniais ir aromatais, todėl lengvai išsirinksite tą, kuris jums tiks labiausiai. Kokiomis savybėmis pasižymi oraliniai lubrikantai? Oraliniai lubrikantai yra…
Velykiniame aukcione kvies įsigyti rankų darbo laikrodį: visos lėšos bus skiriamos „Mamų unijai“
Laikrodis – vis dar vienas populiariausių aksesuarų, nepakeičiama stiliaus, aprangos bei įvaizdžio detalė. Jau kiek pasisotinę parduotuves užplūdusiais masinės gamybos laikrodžiais lietuviai mieliau puošiasi išskirtiniais Lietuvoje kurtais, dažnai ir vienetiniais aksesuarais. Nuo 2020-ųjų laikrodžius kuria ir vilnietis Vismantas Laurinavičius, geriau žinomas kaip „Watchmaker Vismantas“. Jo prekės ženklas – gerai pažįstamas mūsų šalies kultūros, meno, sporto atstovams, politikams ir kitiems garsiems žmonėms. Rengia velykinį aukcioną, skirtą paremti „Mamų unijai“ Laikrodininkas reguliariai globoja, lanko, remia kelias organizacijas, tarp kurių – labdaros ir paramos fondas „Mamų unija“ ir Pal. kun. Mykolo Sopočkos hospisas. V. Laurinavičius velykiniu laikotarpiu surengs jau trečiąjį aukcioną, kuriame bus galima įsigyti kolekcijos „Baltijos perlas“ laikrodį. Šios kolekcijos rankų darbo laikrodžiai…
Pavasarį praturtinkite savo mitybą gaiviais ridikėliais: su kuo juos valgyti?
Ridikėliai – maisto produktas, apie kurį tikriausiai ne visada pagalvojame pirkdami vaisius ir daržoves, tačiau gaivaus, aštraus ir šiek tiek kartaus skonio, mažai kalorijų, daug vitaminų ir mineralų turinti daržovė – labai sveikas pasirinkimas ne tik kasdieniniams užkandžiams, bet ir įvairiems receptams. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pavasarį rekomenduoja ridikėlius įtraukti į savo mitybos racioną dėl juose esančio vitamino C, folio rūgšties bei kalio. Tuo tarpu balandį sveikatos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo net kelias ridikėlių valgymo idėjas. Nors karti, bet sveikatai naudinga daržovė Lietuvoje ridikėlių sezonas prasideda pavasarį, todėl šylant orams jais galima atgaivinti patiekalus, suteikiant naujų skonių. Pasak…
Šis sveikatos sutrikimas gali būti neatpažintas metų metus: gydytojas ragina pasitikrinti
Žarnyno imuninė sistema – didžiausia mūsų kūne, daugiau nei 80 proc. imuninės sistemos gynybinių reakcijų kyla būtent žarnyne. Jos apsaugo mus nuo bakterijų, virusų, nesuvirškintų, svetimų organizmui baltymų, kuriuos gauname iš maisto. Tačiau net ir sveikai maitinantis, gali kamuoti sveikatos sutrikimai tokie kaip nuovargis, migrena, odos bėrimas, pilvo pūtimas ar nepagrįstai padidėjęs svoris. Šie simptomai dažnai pasireiškia, kai organizmas netoleruoja tam tikrų maisto produktų. „Maisto netoleravimas – priežastis, dėl kurios dažnas žmogus jaučia pablogėjusią savijautą. Šis sutrikimas išsivysto tuomet, kai yra pašlijusi imuninės sistemos veikla arba padidėjęs virškinamojo trakto pralaidumas, dėl to gali pasireikšti įvairios nepageidaujamos reakcijos į maistą“, – paaiškina sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytojas Simonas Masiliūnas. Neigiami organizmo pokyčiai Įprastai žarnyne suskaidytos maisto medžiagos patenka į kraujotaką. Tačiau dėl…