Skaidulos yra nesuvirškinamos augalinių maisto produktų dalys. Jos pasižymi gausybe privalumų mūsų sveikatai. Daugiausiai jų randama daržovėse, pilno grūdo produktuose, vaisiuose ir ankštinėse daržovėse. Egzistuoja dviejų tipų skaidulos – tirpios ir netirpios. Tiek vienos, tiek ir kitos vaidina labai svarbų vaidmenį užtikrinant gerą sveikatą. Todėl https://asun.lt/ šiandien su mumis dalinasi naudinga informacija apie tai, kokiais svarbiais privalumais mūsų sveikatai pasižymi skaidulos.
Kodėl svarbu vartoti skaidulas?
Maistinės skaidulos yra labai svarbi mūsų kasdienės mitybos dalis. Jos gali išsaugoti tinkamą mūsų žarnyno sveikatą ir sumažinti įvairių ūminių ligų atsiradimo riziką. Nors skaidulų su maistu gauti nėra sudėtinga, atlikti tyrimai rodo, kad tik nedidelei daliai žmonių skaidulų netrūksta, o tai reiškia, kad didžioji dauguma žmonių susiduria su įvairių sveikatos problemų rizika vien dėl skaidulų trūkumo.
Sveikesnė širdis ir kraujagyslės
Jau ne vieną dešimtmetį yra aktyviai tiriamas skaidulų poveikis mūsų sveikatai ir ypatingai – širdies būklei. Labai didelis dėmesys tokių tyrimų metu yra skiriamas širdies ir kraujagyslių sistemos ligų prevencijai ir kraujospūdžio mažinimui. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie vartojo daugiau skaidulinio maisto, reikšmingai sumažino širdies ir kraujagyslių ligų riziką, dėl ko sumažėjo ir mirtingumas nuo tokių ligų. Mokslininkų teigimu, skaidulos sumažina bendrą cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų (arba „blogojo“ cholesterolio) lygį, todėl tokiu būdu gali būti pasiektas ir minėtas rezultatas, t.y. apsaugoma širdis ir kraujagyslės.
Sveikesnis žarnynas
Skaidulos yra ypatingai svarbios mūsų žarnyno sveikatai. Vartojant pakankamai skaidulų galima išvengti vidurių užkietėjimo arba sumažinti jaučiamus vidurinių užkietėjimo simptomus, tokiu būdu padedant lengviau iš organizmo pasišalinti įvairioms jame esančioms atliekoms ir kitoms kenksmingoms medžiagoms. Be to, skaidulos taip pat gerina ir bendrą žarnyno mikroflorą. Remiantis 2009 m. paskelbta apžvalga, maistinės skaidulos turi didelį teigiamą poveikį saugant nuo skrandžio ir žarnyno ligų bei mažinant tokių ligų simptomus.
Lengvesnis svorio kontroliavimas
Skaidulos yra labai naudingos kiekvienam žmogui, kuris nori atsikratyti papildomų kilogramų ir sureguliuoti savo svorį. Maisto produktų, kuriuose yra daug skaidulų, vartojimas padeda žmogui jaustis sotesniam ilgesnį laiką, todėl tampa lengviau laikytis savo numatyto mitybos plano, neleidžiant sau persivalgyti. 2019 m. atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad žmonės, kurie į savo kasdienę mitybą įtraukė daugiau skaidulinio maisto, atsikratė daugiau svorio ir lengviau laikėsi jiems rekomenduojamos kalorijų dienos normos.
Mažesnė diabeto rizika
Vartojant daugiau skaidulų turinčių maisto produktų taip pat galima sumažinti ir diabeto riziką. Skaidulos gali padėti organizme sulėtinti cukraus įsisavinimą, o tai yra ypač svarbu cukraus lygio kraujyje kontroliavimui pavalgius. 2018 m. paskelbtoje apžvalgoje teigiama, kad žmonės, kurie vartojo daugiau skaidulų, pasižymėjo mažesne II tipo diabeto atsiradimo rizika. Taip pat tyrimo dalyviams šiek tiek sumažėjo cukraus lygis kraujyje.
Skaidulos maisto produktuose
Augalinės kilmės maisto produktai yra labai puikus skaidulų šaltinis. Tačiau kai kurie maisto produktai turi daugiau skaidulų už kitus. Todėl naudinga pateikti bent keletą iš jų:
- Sėlenų dribsniai;
- Avinžirniai, lęšiai;
- Dėmėtosios, juodosios, sviestinės, baltosios pupelės;
- Avietės, gervuogės;
- Lapiniai kopūstai;
- Avokadas;
- Saldžiosios bulvės;
- Spraginti kukurūzai;
- Apelsinai, bananai;
- Migdolai, pistacijos, pekano riešutai.
Skaidulų mišiniai – maisto papildų vartojimas
Nors yra daug maisto produktų, kuriuos vartodami galime gauti pakankamą kiekį skaidulų, tai padaryti pavyksta ne visuomet. Todėl žmonėms, kuriems nepavyksta su maistu gauti pakankamo kiekio skaidulų, gali būti rekomenduojama vartoti maisto papildus – skaidulų mišinius, kurie kompensuotų su maistu negaunamų skaidulų kiekį.