Virtuvė, receptai

Sausis – mėnuo be mėsos: gydytoja dietologė į mitybos racioną primena įtraukti daugiau morkų

Morkos – kulinarijoje plačiai naudojama daržovė. Iš jų galima pasigaminti tiek traškias salotas, tiek sočią ir maistingą sriubą ar kvapnius kepinius, desertus. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos yra puikus skaidulų, mineralų ir vitaminų šaltinis, todėl į kasdienės mitybos racioną jas vertėtų įtraukti visiems. Kaip morkas taisyklingai laikyti namuose, kad jomis būtų galima mėgautis ilgiau ir ką skanaus galime iš jų pasigaminti pataria „Rimi“ kulinarijos ekspertai.

Morkos – vitaminų šaltinis

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos turėtų būti kiekvieno žmogaus mitybos racione. Jas įvairiais pavidalais galima įtraukti į meniu, bet svarbiausia – iš morkų paruošti patiekalai bus sveikatai palankūs.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Morkose gausu ir kitų karotinoidų: alfa karoteno, liuteino, zeaksantino. Šios medžiagos yra antioksidantai, tačiau dar svarbesnis jų vaidmuo užtikrinant gerą regėjimą. Morkose taip pat gausu skaidulų, vitaminų, tokių kaip folatai, vitaminas K ar vitaminas C ir įvairių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir kalcio“, – morkų maistinę naudą vardija E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad į mitybos racioną morkas svarbu įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams: „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį, kurį tėvai gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę. Tuomet vaikai galės jas kramsnoti išalkę.“

Lokali daržovė

Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, morkos svarbios ne tik maistingumo, bet ir tvarumo aspektu. Šią daržovę prekybos centro pirkėjai kone ištisus metus gali įsigyti iš Lietuvos augintojų bei ūkių.

„Mūsų prekybos centre parduodamos morkos yra lietuviškos. Tik pavasarį, kuomet lietuviškų morkų atsargos išparduodame, o šviežias derlius dar nebūna užaugintas, morkas įsigyjame iš Italijos augintojų. Kasmet stebime ekologiškų morkų pardavimų augimą. Taip pat vis didėja populiarumas mažų cukrinių morkyčių, kurias daugelis, o ypač vaikai, labai mėgsta kaip saldų bei traškų užkandį.“, – sako O. Suchočeva.

Pasak ekspertės, metų pradžioje pirkėjai yra linkę taupyti. Todėl ji rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami visada galime išleisti mažiau: „Sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio ir meniu planavimas, o pigesnių daržovių galima įsigyti ieškant prekių, pažymėtų oranžinėmis etiketėmis – taip žymimos daržovės, praradusios prekinę išvaizda, tačiau jų kokybė bei skonis išlieka nepakitęs. Kokybę už prieinamą kainą garantuoja „Rimi Basic“ produktų linija bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“

Morkų laikymas namuose

Daugelį daržovių geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje ir vėsesnėje vietoje. Todėl iš parduotuvės parsineštas morkas komercijos operacijų vadovė pataria laikyti rūsyje, o jo neturint – šaldytuve, specialiame daržovėms skirtame stalčiuje.

„Šaldytuvas ir jame esantys stalčiai yra geriausia vieta daugumai daržovių laikyti, nes kambario temperatūroje daržovės daug greičiau gali prarasti savo traškumą ir suvysti. Morkas šaldytuve laikykite neplautas. Įdėkite jas į celofaninį maišelį arba sviestinį popierių, stipriai neapspausdami. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių. Morkas taip pat galima užšaldyti, taip jomis mėgautis galėsite dar ilgiau. Jas reikėtų nuplauti, susmulkinti norimo dydžio gabalėliais ir sudėti į dėžutes arba maišelius, skirtus šaldymui“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

„Rimi“ kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti gardų morkų pyragą. Nors šios daržovės nebrangios, tačiau ilgai išsilaikančios, o kepiniams suteikia ir nuostabų skonį. Todėl iš morkų iškeptas pyragas tikrai pradžiugins visus namiškius.

Morkų pyragas

Pyragui reikės:

3 vnt. kiaušinių;

300 g cukraus;

300 g morkų;

100 ml rapsų aliejaus;

300 g kvietinių miltų;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

1 šaukštelio maistinės sodos;

3 šaukštelių cinamono;

0.5 šaukštelio druskos;

Sviesto sutepti kepimo formą.

Glajui reikės:

300 g kreminio sūrio;

300 g cukraus miltelių;

1 šaukštelio citrinų sulčių.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Patepkite 24 cm skersmens formą sviestu.
Dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų. Įpilkite tarkuotų morkų ir rapsų aliejaus. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Įmaišykite kiaušinių plakinį.
Supilkite tešlą į formą. Kepkite pyragą apatiniame orkaitės lygyje 35–40 minučių. Išimkite ir palikite visiškai atvėsti. Padėkite pyragą ant lėkštės.
Glajus: elektriniu plaktuvu keletą minučių plakite visus produktus iki vientisos ir purios masės. Aptepkite pyragą glajumi. Papuoškite graikiniais riešutais.
Skanaus!

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą