Jeigu manote, kad sumuštinis pusryčiams – tai neįdomus ir atsibodęs patiekalas, galvokite iš naujo! Maistui tampant naująja socialinių tinklų turinio žvaigžde, vadinamieji vieno sluoksnio sumuštiniai (angl. open sandwiches) išgyvena tikrą renesansą. „Nauja socialinių tinklų mada atgaivina šį patiekalą, kuris neapsiriboja tik žymiuoju avokado skrebučiu: nuo tapas iki smørrebrød, nuo sūrių ir riebių, iki lengvų ir vegetariškų – idėjų jūsų pusryčiams tikra galybė“, – sako maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė ir dalinasi keturiais pusryčių sumuštinių receptais, įkvėptais skirtingų pasaulio virtuvių.
Vadinamasis vienos riekės sumuštinis atsirado dar viduramžiais, kai duona buvo naudojama vietoje lėkštės. Šiandien tokių sumuštinių bumas auga ne tik dėl jų gardaus skonio, bet ir fotogeniškos išvaizdos.
„Lietuvoje viengubi sumuštiniai visuomet buvo populiarūs, pati pamenu, kaip vaikystėje „eidavome iš proto“ dėl tokių orkaitėje keptų sumuštinių. Šis įprotis šiandien tapo standartu, kurį dabar mums padeda išlaikyti pasaulinės sumuštinių tendencijos bei domėjimasis įvairių šalių virtuvėmis: ispaniški tapas, skandinaviški smørrebrød, populiarusis avokado skrebutis – pasirinkimas išties didelis. Man pačiai pagrindiniai viengubo sumuštinio privalumai – tai patraukli išvaizda bei galimybė išdėlioti ingredientus netvarkingai, nebijoti užtepti bei užbarstyti daugybės sluoksnių, tokį sumuštinį patogiai galiu suvalgyti įrankiais“, – sako J. Steponavičiūtė.
Iš tiesų, jeigu sumuštinį ketinate valgyti ne rankomis, o peiliu ir šakute, duonos kepėjai šioje kombinacijoje rekomenduoja išbandyti ruginę duoną.
„Skandinavai mus išmokė, kad sumuštinis – tai tikrų tikriausias restorano patiekalas. Čia puikiai pasitarnauja sodri ir drėgna ruginė duona, kuri dera tokiuose vieno sluoksnio sumuštiniuose. Priešingai nei kvietinės duonos alternatyvos, ruginė duona taip greitai nesugeria sumuštinio ingredientų skysčio, yra tvirtesnė ir sodresnė. Be to, Lietuvoje galime rinktis iš įvairiausių jos versijų: nuo pagardintų sėklomis, saulėgrąžomis iki naujų skonių su riešutais“, – sako „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.
Šiandien daugeliui ruginė duona asocijuojasi su tokiais ingredientais kaip sūris ar rūkyta mėsa, tačiau pabandę eksperimentuoti – nustebsite. Tad išbandykite kulinarinės knygos autorės Julijos Steponavičiūtės „Jorės“ duonos skonio improvizacijas, pasitelkiant skirtingų šalių pusryčių idėjas.
1. Turkiškas sumuštinis su marškinėliuose virtu kiaušiniu ir jogurtu
Turkiški kiaušiniai Çılbır verdami be lukšto ir patiekiami ant tiršto jogurto bei užpilami aštroku prieskoniniu padažu. Pabandykite šį patiekalą perkelti ant ruginės duonos riekės ir liksite nustebinti.
„Prisiminkite, kaip puikiai dera minkštai virtas kiaušinis su ruginės duonos rieke ir majonezu. Įsivaizduokite, kad tam pačiam kiaušiniui suteikiame papildomai žavesio virdami jį be lukšto, o majonezo kremiškumą pakeičiame puriu česnakais pagardintu jogurtu ir čili sviestu. Šiuo atveju išlieka du pagrindiniai ingredientai – kiaušinis bei ruginė duona – tik jiems suteikiamas įdomesnis skonis aštraus česnako, čili, gaivaus jogurto ir žoliško aliejaus arba kreminio sviesto dėka“, – sako J. Steponavičiūtė.
Ingredientai ir eiga:
- Riekę juodos duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite.
- 2 v. š. tiršto jogurto sumaišykite su smulkinta česnako skiltele, įmaišykite žiupsnį druskos.
- Šaukštelį sviesto kaitinkite keptuvėje, kol švelniai paruduos, įmaišykite žiupsnį paprikos bei kajeno pipiro miltelių, nukelkite nuo karščio.
- Nedideliame puode užvirkite vandenį, sumažinkite karštį, įmaišykite pusę a. š. acto.
- Įmuškite kiaušinį į nedidelį dubenėlį, iš dubenėlio švelniu, bet staigiu judesiu supilkite kiaušinį į vandenį. Palikite kelioms minutėms vandenyje, kol baltymas sutvirtės, bet trynys liks skystas.
- Ant duonos riekės paskleiskite jogurtą, ant viršaus dėkite kiaušinį. Sviestą nukoškite ir juo apšlakstykite sumuštinį. Apibarstykite jūros druska bei smulkintais džiovintais čili dribsniais.
2. Marokietiškas sumuštinis su pikantišku humusu ir daržovėmis
Viduržemio jūros regione dominuoja pikantiški patiekalai su gausybe daržovių, kurie neįsivaizduojami be vieno esminio padažo – avinžirnių humuso.
„Humusas – tai vienas pirmųjų įdomesnių ingredientų, su kuriuo pradėjau derinti ruginę duoną. Man ši sąjunga ilgainiui tapo savaime suprantama: salstelėjantis ruginės duonos skonis papildo gaivų humuso kremiškumą, o keptos daržovės suteikia kompleksiškumo. Papildykite tokį skrebutį alyvuogėmis, pabarstykite zataro prieskoniais, fetos sūriu ir vualia – skonio receptoriais jūs kur nors Maroko pakrantėje, o ne Lietuvoje“, – sako tinklaraštininkė.
Ingredientai ir eiga:
- 1 nedidelę morką supjaustykite šiaudeliais. Sumaišykite su šlakeliu aliejaus, klevų sirupo ir balzaminio acto. Dėkite ant paruoštos kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę 20 minučių.
- Paruoškite padažą: pusę skiltelės česnako sutraiškykite ir sumaišykite su ½ šaukšto tahinio sezamų sėklų pastos, šlakeliu vandens ir citrinos sulčių bei žiupsniu jūros druskos.
- Sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, pakepinkite saujelę kedrinių pinijų.
- Ant juodos duonos riekės tepkite šaukštą mėgstamo humuso, ant viršaus dėkite keptas morkas, apibarstykite kedrinėmis pinijomis, apšlakstykite tahinio padažu.
3. Amerikietiškas sumuštinis su šonine ir riešutų sviestu
Ar žinojote, kad žymusis roko karalius Elvis Preslis mėgo sumuštinius taip, kad vienas receptas net pavadintas jo garbei? Su bananais, riešutų sviestu ir šonine – tai tikras energijos užtaisas.
„Šis sumuštinis ir begalė jo variacijų yra įtraukti į daugybės restoranų valgiaraščius visame pasaulyje. Nors įprastai jis gaminamas su kvietine itališka duona, pati nustebau, kaip čia tiko mūsų lietuviška „Jorė“. Ruginė duona pasižymi sodria tekstūra, kurią puikiai papildo žemės riešutų sviestas. Nepamirškite šoninės – ji kiekviename kąsnyje stebins traškumo ir druskos intarpais“, – sako J. Steponavičiūtė.
Ingredientai ir eiga:
- Riekelę duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite, tuo metu keptuvėje apkepkite kelias labai plonas juosteles šoninės. Nusausinkite riebalų perteklių.
- Ant riekės tepkite šaukštą riešutų sviesto, šaukštą uogienės, ant viršaus dėkite gabalėliais pjaustyto banano ir traškią šoninę.
4. Portugališkas skrebutis su konservuota žuvimi
„Broa de Avintes“ – tai viena garsiausių duonos rūšių Porto mieste, pasižyminti savo sodrumu bei labiausiai primenanti lietuviškąją ruginę duoną. Portugalai ją derina su konservuota žuvimi, įrodydami, kad tai – puikus ir labai maistingas ingredientas, puikiai papildysiantis bet kokį pusryčių ar pietų stalą.
„Juk juoda duona ir šprotai – tai lietuviška klasika. Turbūt nereikia net pasakoti, kaip gardu šie du ingredientai viename derinyje. Juos atradę ne tik lietuviai, bet ir skandinavai ir net portugalai“, – sako maisto tinklaraštininkė.
Ingredientai ir eiga:
- Riekelę „Jorės“ duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite. Pusę nedidelio svogūno susmulkinkite.
- 4 pomidoriukus perpjaukite perpus, sumaišykite su svogūnu, įmaišykite 2 a. š. acto, žiupsnį džiovintų žolelių ir ½ šaukšto alyvuogių aliejaus, švelniai pasūdykite.
- Ant duonos paskleiskite pomidoriukų mišinį, apibarstykite smulkintomis alyvuogėmis, ant viršaus dėkite 2-3 šprotus. Apšlakstykite skysčiu, likusiu nuo pomidoriukų.
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Drėmaitė, UAB Headline agency