Virtuvė, receptai

Po Padėkos vakarienės tikrai liks kalakuto – štai 3 idėjos, ką galite pasigaminti iš jo likučių (receptai)

Jungtinėse Valstijose kasmet ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį minima Padėkos diena, kurios pagrindinis patiekalas – kalakutas, simbolizuojantis gausą, taiką ir bendrumą. Nors tai nėra lietuviška šventė, kai kurie lietuviai taip pat mėgsta simboliškai pažymėti šią dieną bei rudens derliaus pabaigą, vakarienei ant stalo patiekdami keptą kalakutą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kalakutiena yra puikus pasirinkimas, norint paįvairinti baltos mėsos racioną – ši mėsa priskiriama sveikatai palankioms mėsos rūšims dėl liesumo ir baltymų kiekio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, jog kepant kalakutą svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą, marinatą bei įdarą ir kviečia sumaniai panaudoti kalakuto likučius, pasigaminant skanius bei pigius patiekalus kitos dienos pietums.

Kalakutiena – naudingų medžiagų šaltinis

Nors kalakutienos vartojimas daugeliui asocijuojasi su šventiniu laikotarpiu, šis maisto produktas vis dažniau atsiduria lietuvių pirkinių sąraše visus metus. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, kalakutiena yra puikus baltymų šaltinis, turtingas daugeliu vitaminų ir mineralų, joje nedaug riebalų, taip pat gausu B grupės vitaminų, niacino bei svarbios maistinės medžiagos cholino – reikalingo medžiagų apykaitai. Tai geras mineralų, tokių kaip magnis, fosforas, geležis, kalis ir cinkas šaltinis. Joje taip pat gausu seleno, stiprinančio imuninę sistemą.

Gydytoja dietologė pasakoja, kad baltoje mėsoje, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra mažesnis sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, todėl ji sveikatai palankesnė: „Kalakutiena priskiriama liesos mėsos rūšims, pagrindinė jos nauda – baltymai. Jeigu lyginsime kalakutieną su vištiena, tai abiejų krūtinėlių filė, šimte gramų, bus beveik tiek pat baltymų, o ir kitų reikšmingų skirtumų tarp šių mėsos rūšių nėra. Kalakutiena įprastai yra švenčių maistas, dažnai naudojama įprastos baltos mėsos raciono paįvairinimui.“

Egzistuoja įvairių kalakutienos paruošimo būdų, tačiau dr. E. Gavelienė sako, jog sveikiausias jų – kalakuto kepimas savo sultyse, jei po paukščio oda nedėsite sviesto. O dar geriau ir sveikatai palankiau, jei nevalgysite kalakuto odelės, nes joje slepiasi sotieji riebalai. „Kalakuto kepimui naudokite šviežių žolelių prieskonius ir dėkite kuo mažiau druskos, taip turėsite ne tik skanią, bet ir maistingą vakarienę, kuria galėsite pradžiuginti artimuosius“, – pataria gydytoja.

Kviečia kūrybiškai panaudoti likučius

Norintiems paminėti Padėkos dieną, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasidairyti akcijų lietuviškiems kalakutienos gaminiams, o skubantiems pirkėjams žada pasiūlyti ne tik šaldytus, bet ir marinuotus kalakutienos produktus bei kalakutų puseles: „Norime padėti taupantiems savo laiką, jog paukštį galėtų tik išpakuoti ir dėti į orkaitę. Be to, tokie greitai pagaminami šventiniai pietūs tikrai pavyks“, – tikina specialistė.

Ji atkreipia dėmesį, jog kepant kalakutą svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą, marinatą bei įdarą: „Galima pabandyti kalakutą įdaryti šviežiomis kriaušėmis ar obuoliais su bruknių arba spanguolių uogiene, taip pat rinktis pjaustytas daržoves, pagardintas žolelėmis, ar kimšti jį malta mėsa, šviežiais ar konservuotais vaisiais, pagardintais razinomis ir riešutais.“

Po sočios šventinės vakarienės O. Suchočeva pataria neišmesti kalakuto likučių ir juos sumaniai bei kūrybiškai panaudoti virtuvėje: „Jeigu kepto kalakuto mėsos po šventės lieka, ją galima panaudoti salotoms, sriuboms ar sumuštiniams, o jei matote, kad nesuvalgysite ir per porą dienų, rekomenduoju mėsą atskirti nuo kaulų ir užšaldyti. Atšildžius, mėsą naudokite troškinių, sriubų, blynelių, salotų ar suktinukų su lavašu gamybai.“

Minintiems Padėkos dieną ekspertė siūlo pasidairyti akcijų lietuviškiems kalakutienos gaminiams, mat šventinę savaitę „Arvi“ atšaldytiems kalakutams „Rimi“ parduotuvėse taikoma 44 proc. nuolaida. Iki lapkričio 27d. parduotuvėse pirkėjai gali įsigyti ir kalakuto blauzdelių su kaulu, kalakutų šlaunelių be kaulo ir odos, kalakutienos gabalėlių guliašui, kalakutų filė bei marinuotų kalakuto puselių: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame tvariai panaudoti kalakuto likučius ir sutaupant iš jų pasigaminti net tris gardžius patiekalus pietums.

RECEPTAI

Kreminė kalakuto likučių sriuba

Sriubai reikės:

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;

½ puodelio malto svogūno;

3 skiltelių smulkinto česnako;

2 arbatinių šaukštelių čili miltelių;

½ arbatinio šaukštelio kmynų;

½ arbatinio šaukštelio raudonėlio;

4 puodelių vandens;

1 skardinės konservuotų pomidorų;

4 puodelių smulkintos virtos kalakutienos;

1 valgomojo šaukšto džiovintų petražolių;

3 vištienos sultinio kubelių;

1 skardinės konservuotų juodųjų pupelių;

2 puodelių šaldytų kukurūzų (galima naudoti ir konservuotus);

½ puodelio grietinėlės;

¼ puodelio susmulkintos šviežios kalendros.

Pagardui reikės:

6 puodelių kukurūzų tortilijų traškučių;

¾ puodelio smulkintų svogūnų laiškų;

1 puodelio smulkinto čederio sūrio;

½ puodelio susmulkintos šviežios kalendros;

½ puodelio grietinės.

Gaminimo eiga:

Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite apie 4 minutes, kol svogūnai pradės minkštėti. Sudėkite česnaką, čili miltelius, kmynus ir raudonėlį ir maišydami virkite 1 minutę.
Įpilkite vandenį, konservuotus pomidorus, smulkintą kalakutieną, petražoles ir sultinio kubelius. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite dar 5 minutes arba kol sultinio kubeliai ištirps. Sudėkite juodąsias pupeles, kukurūzus, grietinėlę ir kalendras. Virkite dar 20-30 minučių.
Sriubą patiekite su smulkintais tortilijų traškučiais, smulkintais svogūno laiškais, smulkintu čederio sūriu, kalendromis ir grietine.
Kalakutienos kroketai

Kroketams reikės:

2 riekių duonos;

2 šaukštų sviesto;

3 šaukštų miltų;

½ puodelio pieno;

½ puodelio vištienos sultinio;

2 puodelių kubeliais pjaustytos kalakutienos;

1 šaukšto smulkintų šviežių petražolių;

¼ arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų;

Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį);

1 plakto kiaušinio.

Gaminimo eiga:

Sudėkite duoną į trintuvą ir maišykite, kol susidarys minkšti trupiniai. Juos sudėkite į negilų dubenį.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies kaitinkite sviestą, kol ištirps. Į ištirpintą sviestą įmaišykite miltus. Į sviesto ir miltų mišinį įmaišykite pieną ir sultinį. Virkite ir maišykite, kol mišinys taps tirštas. Nuimkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite.
Į atvėsusį mišinį įmaišykite kalakutieną, petražoles, rozmariną, druską ir suformuokite rutuliukus. Juos dėkite į lėkštę ir laikykite šaldytuve, kol atvės (mažiausiai 3 valandas).
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Įmerkite rutuliukus į plaktą kiaušinį ir pavoliokite džiūvėsėliuose. Išdėliokite rutuliukus ant kepimo skardos.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje tol, kol rutuliukai iškeps ir paruduos (maždaug 25-30 min.).
Kalakutienos likučių pyragas

Pyragui reikės:

¼ puodelio sviesto;

½ puodelio smulkinto svogūno;

½ puodelio pjaustytų grybų;

1 šaukšto smulkinto česnako;

⅓ puodelio miltų;

½ arbatinio šaukštelio džiovintų šalavijų;

¼ arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių;

½ puodelio vandens;

½ puodelio pieno;

1 pakuotės šaldytų daržovių mišinio (atšildyto ir nusausinto);

3 puodelių kalakutienos (supjaustytos kubeliais);

1 žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;

1 šaldytos tešlos kepimui.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Įmaišykite svogūnus, grybus ir česnakus, kepkite, kol suminkštės, bet neparuduos. Įmaišykite miltus, šalavijus ir čiobrelius. Supilkite padažą, vandenį ir pieną, išmaišykite. Užvirkite. Įmaišykite kalakutieną ir daržoves ir virkite, kol daržovės suminkštės (apie 5 minutes).
Išklokite lėkštę tešla. Supilkite kalakutienos mišinį, uždenkite kitu tešlos gabalėliu ir užspauskite kraštus. Viršutinę pyrago plutą keliose vietose pradurkite šakute. Pyrago kraštus uždenkite aliuminio folijos juostelėmis.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25 minutes. Nuimkite folijos juosteles ir kepkite, kol pluta taps auksinė, dar apie 20 minučių. Išimkite iš orkaitės ir prieš patiekdami 10 minučių atvėsinkite.
Skanaus!

Parašykite komentarą