Verslas

Namų virtuvės klasika – kotletai: ar bandėte juos gaminti ne iš mėsos?

Ko gero, kiekviena šeima Lietuvoje turi savą kotletų receptą, nors tikroji šio patiekalo tėvynė – Prancūzija. Maltinių gamybos tradicijos skirtingose pasaulio šalyse yra labai įvairios: greta klasikos iš kiaulienos ar vištienos galima atrasti receptus iš daržovių, kruopų ar net krevečių.

„Lietuviai yra atviri naujiems skoniams ir eksperimentams virtuvėje. Tai skatina ir mus nuolat plėsti savo asortimentą ir savo klientams siūlyti naujų produktų, kurie iš pradžių dažnam net sukelia nuostabą. Pavyzdžiui, įvairūs kotletai veganams ir vegetarams anksčiau buvo ragaujami tik iš smalsumo, o dabar yra susiformavęs gana platus šių produktų mėgėjų ratas“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ji pastebi, kad šiemet sparčiai augo šaldytų burokėlių kotletų, morkų ir kopūstų šnicelių, sojų kukulių, moliūgų ir lęšių kepsnelių paklausa. Anot E. Dapkienės, tai rodo, kad lietuviai aktyviai ieško alternatyvų tradiciniams mėsos patiekalams, tarp jų ir kotletams.

„Išbandydami naujus skonius, žmonės neretai atranda tolimiausias užsienio šalis ir kultūras. Pavyzdžiui, kotletai iš daržovių yra populiarūs Indijoje, o iš bulvių ir žuvies – Šri Lankoje“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Savo pavadinimą kotletai gavo dėl kaulo, kuris Prancūzijoje buvo neatskiriama šio patiekalo dalis. B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad net Kijevo kotletas pagal seniausius receptus gaminamas būtent iš vištienos filė gabalo su kauliuku. Valgant iš mėsos styrantis kauliukas prilaikomas ranka, kad kotletas neišslystų iš lėkštės.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris neįprastų kotletų receptus, kurie yra puiki alternatyva namų virtuvės klasikai.

Maistingųjų bulguro kruopų kotletai

Reikės: bulguro kruopų, panyro arba varškės sūrio, morkos, bulvės, konservuotų kukurūzų, svogūno, 1 šaukštelio sojų padažo, 1 šaukštelio čili padažo, druskos, 2-3 šaukštų kvietinių miltų arba džiūvėsėlių, aliejaus kepimui.

Viena stikline vandens užpilkite pusę stiklinės bulguro kruopų. Puode užvirkite vandenį, įberkite šiek tiek druskos. Sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami suberkite kruopas. Po poros minučių ugnį išjunkite ir 5 minutėms puodą uždenkite. Kruopos išbrinks. Per tą laiką sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite visas daržoves ir suberkite į dubenį.

Sudėkite virtas kruopas, tarkuotą sūrį, sojų ir čili padažus bei viską sumaišykite. Jei masė yra per skysta, įberkite šiek tiek džiūvėsėlių arba kvietinių miltų ir išmaišykite.

Imkite nedideles porcijas mišinio ir formuokite kotletus. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Dėkite kotletus į keptuvę ir kepkite, kol jie iš abiejų pusių gražiai apskrus.

Baklažano kotletai

Reikės: kubeliais supjaustyto baklažano, 2 supjaustytų bulvių, 1 smulkiai supjaustytos morkos, svogūno, šparaginių pupelių, 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų mangų miltelių, kelių žalių kalendros šakelių, kelių mėtos lapelių, imbiero, džiūvėsėlių, aliejaus, druskos, pomidorų padažo.

Giliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite baklažano gabalėlius, bulves, šparagines pupeles, morkas ir druską, gerai išmaišykite, uždenkite ir kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių, kol daržovės suminkštės. Retkarčiais pamaišykite. Apkepus perkelkite daržoves į lėkštę, leiskite šiek tiek atvėsti ir sutrinkite trintuvu.

Sudėkite mangų miltelius, kalendrą, mėtų lapelius, šiek tiek druskos į paruoštą masę bei gerai išmaišykite. Iš mišinio suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose, kad tolygiai pasidengtų iš visų pusių. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite kotletus, kol jie iš abiejų pusių taps auksinės spalvos. Tinka valgyti su pomidorų padažu.

Vietoj grikių košės – kotletai

Reikės: 120 g grikių, 4 šaukštų miltų (grikių arba kvietinių miltų), 2 didelių kiaušinių, alyvuogių aliejaus, 1 morkos, 1 svogūno, žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Ant silpnos ugnies išvirkite grikius, o tada leiskite jiems atvėsti. Kol grikiai vėsta, nedidelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei tarkuotą morką.

Atvėsusius grikius sumaišykite su keptomis daržovėmis, kiaušiniais ir miltais, įberkite žiupsnį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Jei mėgstate, puikiai tinka ir Provanso žolelių mišinys. Kai masė tampa vientisa, laikas drėgnomis rankomis suformuoti kotletus. Jeigu masė yra per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Grikių kotletus apkepkite įkaitusioje keptuvėje ant aliejaus iš abiejų pusių apie 5-7 minutes.

Šių grikių kotletų skonį puikiai papildys graikiškas jogurtas arba varškės padažas.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, UAB „Fabula ir partneriai“

Rekomenduojame
 
Kaunas Hockey ledo ritulys
 
Kaip serviruoti stalą gimtadienio šventei?
 
Kuo metalinės tvoros pranašesnės?
 
Pastolių nuoma Kaune palankiomis sąlygomis
 
Įrankių nuoma Klaipėdoje ir kituose miestuose

Parašykite komentarą