• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Klinika „Šypsenos akademija“ siūlo verslininkams atlikti darbuotojų COVID-19 testus jų objektuose
  • Naujas kvartalas Justiniškėse keičia stereotipus
  • Vilniečių iniciatyva: miesto centre kuriamas eksperimentinis skvero apželdinimo projektas

RSS Horoskopai

  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?
  • 2021 metų horoskopas Žuvims

RSS IT naujienos

  • Iš namų konsultuojami pacientai ir medicinos tyrimai per atstumą: kaip 5G pakeis kai kurių darbų pobūdį?
  • Senos ir neprižiūrėtos sistemos – lengvas grobis programišiams  
  • Mini LED“ televizoriai: LCD televizorių technologijos evoliucija tęsiasi

Metas į savo virtuvę grąžinti subalansuotą, lengvą ir sveiką maistą

Kinų medicina teigia, kad pavasaris – tinkamiausias metas pabudinti kūną ir mintis, neapkraunant savo organizmo ir renkantis lengvą maistą, teikiantį energijos. Tuoj į mūsų virtuves grįš šviežios daržovės, salotos. Kuo turėtume jas gardinti, kad dar labiau praturtintume savo mitybą svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis?

Sudėtiniai angliavandeniai, baltymai ir gerieji riebalai turėtų vyrauti mūsų mityboje

„Pradėti sveikai gyventi niekada nevėlu. Esame pasiilgę šviežių daržovių – ypač ridikų, svogūnų laiškų, salotų, petražolių ir kitų prieskonių. Jie maistingi, tad nedelskime ir gardinkime jais patiekalus jau dabar, tačiau nepamirškime: tam, kad jaustumėmės lengvai ir turėtume energijos, mums būtina subalansuota mityba – tai yra, tam tikras trijų pagrindinių maistinių medžiagų, vitaminų bei mineralų kiekis “, – sako „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Žana Antonova.

Europos maisto saugos tarnybos duomenimis, kad būtų užtikrintas gliukozės poreikis smegenims, tiek vaikams (vyresniems nei 1 metų), tiek suaugusiems pakanka 130 g angliavandenių per dieną. Sudėtinių (lėtai skylančių) angliavandenių rasime pilno grūdo avižinėje košėje, viso grūdo miltų duonoje, kruopose. Angliavandeniai mūsų mityboje turėtų sudaryti didžiąją dalį – apie 45-60 proc.

Ž. Antonova pataria prisiminti ir baltymus. „Priklausomai nuo fizinio aktyvumo bei amžiaus, jų kiekis mitybos racione gali svyruoti nuo 10 iki 20 proc. Gyvūninės kilmės baltymai yra pieno produktai, mėsa, žuvis, kiaušiniai. Tačiau reikėtų nepamiršti ir augalinės kilmės baltymų – tai sojos, pupelės, sėklos ir riešutai“, – pabrėžia dietologė.

Gerieji riebalai itin svarbūs mūsų organizmui

Gerieji riebalai mūsų mityboje turėtų užimti net apie 15-30 proc. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad mononesočiosios ir polinesočiosios riebalų rūgštys yra labai svarbios organizmui. Yra išskiriamos dvi pagrindinės polinesočiosios riebalų rūgštys – Omega-3 ir Omega-6. Kadangi žmogaus organizmas polinesočiųjų riebalų rūgščių pats nesintetina, jų turime pakankamai gauti su maistu.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vartojant polinesočiąsias riebalų rūgštis, gali sumažėti blogojo cholesterolio koncentracija, mažėja trombozių rizika. Omega-3 ir Omega-6 yra svarbios smegenų vystymuisi, imuninės sistemos funkcijoms ir kraujo spaudimo reguliavimui. Polinesočiųjų riebalų rūgščių yra riebioje žuvyje, augaliniuose aliejuose, sėklose, anakardžių, karijų, migdolų riešutuose. http://sena.nmvrvi.lt/lt/naujienos/519/

Paprasti būdai praturtinti savo mitybą gardinant salotas

Salotas mėgstame visi, tad verta žinoti, kuo galime jas pagardinti, kad gautume dar daugiau naudingų medžiagų. Ž. Antonovos teigimu, verta prisiminti ir į savo mitybą įtraukti sėklas ir riešutus. Riešutus galima valgyti ne tik kaip užkandį, bet ir pasmulkinti jų ir įberti į salotas arba pasigaminti iš jų sveikesnių padažų. Pavyzdžiui, tereikia į elektrinį smulkintuvą įdėti puodelį anakardžių riešutų, nuluptą citriną be sėklų, pusę šaukšto garstyčių, skiltelę česnako, įberti žiupsnelį druskos, įpilti 2 šaukštus obuolių acto, pusę puodelio vandens ir viską sumalti iki kreminės konsistencijos.

Autorius Patrick Holford knygoje „Nauja optimalios mitybos biblija“ rašo: „Sėklos yra nepaprastai turtingos būtinais riebalais, mineralais, baltymais ir vitaminu E. Tereikia 1 valgomojo šaukšto sėklų per dieną, kad būtumėte sveiki.“ Ir pateikiamas būdas, kaip iš anksto pasiruošti sėklas, kad jas vartoti būtų paprasta ir patogu:

„Pripildykite stiklinį hermetiškai uždaromą indą linų sėmenų sėklomis (turtingos Omega3) iki pusės. Kitą pusę pripildykite sezamų, saulėgrąžų, ir moliūgų sėklų (turtingos Omega6). Gerai uždarykite indą ir laikykite jį šaldytuve, kad būtų kuo mažesnis šviesos, šilumos ir deguonies poveikis. Sumalkite kavamalėje 1 valgomą šaukštą sėklų ir valgykite kartu su pusryčių maistu.“

Šį sėklų mišinį taip pat galite barstyti ant salotų. Dar kitokių skonių išgausite, jei savo mėgstamas salotas pagardinsite sausoje keptuvėje paskrudintomis saulėgrąžų sėklomis arba kokosų aliejuje pakepintais migdolų riešutais. O jei mėgstate vaisių salotas – obuolį, kriaušę, slyvą pagardinkite pekano riešutais su cinamonu.

Skrudinti graikiniai riešutai su rozmarinu

Jei mėgstate eksperimentuoti, pabandykite įprastas Cezario salotas pagardinti skrudintais graikiniais riešutais su rozmarinu. Jums tereikės:

2 šaukštų pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
2 šaukštų malto (šviežio arba džiovinto) rozmarino
2 arbatinių šaukštelių rudojo cukraus
1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
3 puodelių graikinių riešutų
Šiek tiek druskos

Sumaišykite visus ingredientus ir kepkite orkaitėje 10 minučių 180 laipsnių temperatūroje. http://www.mykitchenaddiction.com/2012/02/rosemary-roasted-walnuts/

Jei norime gyventi sveikiau, gydytoja dietologė rekomenduoja vengti cukraus, verčiau pasigaminti sveiką desertą ar skanų užkandį, kuris atstos saldumynų poreikį. Beje, jų poreikį mažina ir subalansuota mityba, mat tuomet organizmas, gaudamas visas reikalingas medžiagas, „neprašo“ papildomos, greitos energijos – cukraus.

Rekomenduojame
 
Crocs™ Monterey Wedge Womens Black 42,5
 
LORENZO 62-160-32 Black 38
 
Happy Socks Hamburger Multi 9000 36-40
 
Crocs™ Literide Modform Lace Mens Navy/White 47,5
 
ZAXY Talk Sandal Platform 17608 Nude 39
 
Crocs™ Classic Platform Clog Pale Blush 38,5
2017 05 02   Litas.Lt
  Sveikata
  • „Utenos trikotažo“ įmonių grupė augo 20 % ir dirbo pelningai

  • 4 priežastys, kodėl turėtumėte apsipirkinėti internetu

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • https://zaidziam.lt
  • rasto darbai
  • filmai online
  • cs 1.6 siųstis
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT