• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Greitųjų antigenų testų konkurse varžosi 43 tiekėjai
  • Seimo Pirmininkė reiškia užuojautą dėl architekto prof. Vytauto Brėdikio netekties
  • Įdomioji sostinės metų statistika ir rečiausi vardai – gimė Perkūnija, Gūsis

RSS Horoskopai

  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?
  • 2021 metų horoskopas Žuvims

RSS IT naujienos

  • Lietuvių programuotojų sukurtas įrankis gelbėja gyvybes JAV
  • „Samsung“ pristatė „Galaxy Buds Pro“ ausines: ypatingas garsas kiekvienam gyvenimo momentui
  • „Samsung“ pristatė naujausią flagmanų „Galaxy S21“ seriją

Maisto technologė patarė, kaip prikalbinti vaikus maitintis sveikiau: pasitelkite kūrybiškumą

Maisto technologė patarė, kaip prikalbinti vaikus maitintis sveikiau: pasitelkite kūrybiškumą

Neretai tėvai susiduria su sunkumais, kai itin išrankūs maistui vaikai atsisako valgyti su meile paruoštus pietus. „Rimi“ kulinarijos technologė, sveikatai palankaus maitinimosi mokyklos „Rinkis sveikiau“ lektorė Lina Barčaitė pataria nuo mažens valgymą paversti smagiu užsiėmimu. Specialistės nuomone, geriausiai šią problemą sprendžia kūrybiškumas ir žaidimai, ne mažiau svarbi – maisto edukacija. 

Nuo matematikos iki konditerijos 

Nors šiuo metu L. Barčaitės kasdienybė – kulinarija ir maisto patiekalų gamyba, anksčiau kulinarė dažnai prižiūrėdavo vaikus. Meilė vaikams Linai gimė natūraliai: „Esu vyriausia šeimoje. Dėl to rūpintis vaikais išmokau gana anksti, teko pridėti prižiūrint penkeriais metais jaunesnį brolį: pasakas sekti, padėti ruoštis pamokoms. Be to, mano mama dirbo kūdikių namuose, kur ateidavau pas ją savaitgaliais pabūti su vaikučius. Jų būdavo visokių – beglobių, su specialiaisiais poreikiais. Tad, nuolat buvau apsupta vaikų ir kalbų apie juos.“

Tiesa, gaminti maistą kulinarė išmoko kiek vėliau, kai išsikrausčius iš tėvų, virtuvėje teko dažniau suktis pačiai. Taip atsirado dar viena L. Barčaitės aistra – kepiniai. Nors iš pradžių moteris mokėsi matematikos ir informatikos mokslų, netrukus po studijų pradžios suprato norinti savo kelią sieti būtent su maistu: „Pradėtas studijas greitai iškeičiau į maisto technologijų mokslą ir nė karto nesigailėjau dėl šio sprendimo.“

Valgyti skatina žaidimai

Dabar L. Barčaitė yra sukaupusi didelį žinių bagažą maisto ruošos srityje, o nuo kepinių ir desertų gamybos pasuko į kulinarijos sritį. Vis dėlto, kaip vieną vertingiausių patirčių ji įvardija darbą su vaikais, kuriems taip pat nemažai gamindavo: „Būtent šiame darbe supratau, kad vaikams ir jų tėveliams mityba neretai tampa iššūkiu. Jiems aš visada patariu pasitelkti fantaziją bei kūrybiškumą – vaikui detaliai papasakoti, ko gamindami dėjote į patiekalą, o susėdus prie stalo valgymą paversti smagiu.“

Lina neretai girdi tėvus besiskundžiant, kad jų vaikas labai mažai valgo. „Buvo atvejis, kai pradėjau dirbti šeimoje ir mama pasakė, jog vaikas nelabai prisileidžia svetimus žmones, tad gali būti sunku įkalbinti valgyti. Jam buvo jau ketveri. Paklausiau, ar jis norėtų makaronų su brokoliais ir pomidorais. Nors šis atsisakė, nepasidaviau – sudėliojau iš maisto produktų drakoną ir pasakiau vaikui, kas jis yra riteris, kuriam reikia drakoną nugalėti. Jam pasidarė įdomu, jis ėmė klausinėti ir ragauti. Taip jo lėkštė ištuštėjo“, – patirtimi dalijasi L. Barčaitė.

Supratimas apie mitybą – per praktiką

Kulinarė pasakoja, jog vaikystėje tėvai formavo sveiką santykį su maistu, nuolat gamindavo namuose. „Mama pusryčiams visuomet gamindavo kiaušinius, pietums valgydavome ir sriubą, ir antrąjį patiekalą. Vakare valgydavome lengviau: tai varškėčius, tai manų košę, grikius, blynus. Buvome pratinami valgyti reguliariai, tris kartus per dieną, tad atsirado režimas. Kadangi turėjome kaimą, daržovių, mėsos, pieno produktų parsiveždavome iš ten. Galiu sakyti, kad namuose vyravo kokybiško, gero maisto tradicijos“, – prisimena ji.

Anot L. Barčaitės, su vaikais apie mitybą reikėtų pradėti kalbėti nuo mažens – supažindinti su įvairiais produktais, pasakoti, kaip jie auginami, gaminami, leisti ragauti. Itin geras būdas kurti teigiamą vaikų santykį su maistu – skatinti juos tapti virtuvės pagalbininkais. Taip vaikai ne tik susipažįsta su maisto produktais, bet ir išmoksta naudingų įgūdžių, disciplinos, tvarkos.

„Šeimoje, kuriai padėdavau, berniukas labai mėgdavo gaminti – aš jam specialiai per gimtadienį padovanojau prijuostę ir mes kartu kepdavome sausainius, pjaustydavome salotas. Jis labai mėgdavo man padėti virtuvėje. Turėdavome ir specialius patiekalus, kuriuos gamindavome tam tikromis progomis. Su vaikais maisto gaminimą tikrai įmanoma paversti edukacine veikla“, – sako L. Barčaitė. 

Žiniomis dalijasi su mokiniais

Savo darbo ir užsiėmimų su vaikais patirtį Lina pritaiko šį rudenį startavusioje „Rinkis sveikiau“ mokykloje. Kartu su ja sveikatai palankaus maitinimosi mokyklos komandą sudaro gydytoja-dietologė dr. Edita Gavelienė, kepinių technologas Mahmoud Idir ir atlikėjas, laidų vedėjas Vidas Bareikis. Jie šią savaitę nuotoliniu būdu vedė jau ketvirtąją pamoką – šį kartą Panevėžio rajono Krekenavos M. Antanaičio gimnazijos mokiniams.

„Rinkis sveikiau“ mokyklą įsteigęs ir jos pamokas organizuojantis prekybos tinklas „Rimi“ skatina pirkėjus puoselėti sveikatai palankaus maitinimosi įpročius. Vadovaujantis Lietuvos ir tarptautinių organizacijų rekomendacijomis bei gairėmis, jo kokybės specialistai atrinko produktus, kuriuose yra mažiau druskos, cukraus, riebalų arba sudėtyje yra kokybiškesnių riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų, kurių gamyboje nenaudojami priedai ir sintetiniai dažikliai, sveikatai nenaudingi riebalai, aliejai ir GMO. Šie produktai tinklo parduotuvių lentynose pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. 

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR

Rekomenduojame
 
Bio Phyto Mild Facial Cleanser Veido prausiklis, 250 ml
 
TOMMY HILFIGER 15-39-01-5 Black 01 44
 
AUDIMAS Švelnaus mod.polo maršk.ilg.rank. 2021-571 Navy Blazer S
 
Este 83-28-05-8 Black 37
 
Camper Courb K300289 Blue 46
 
AUDIMAS Marginti medviln. maršk.ilg.rank. 2021-478 Mallard Green Printed S
2020 11 26   BNS Spaudos centras
  Sveikata
  • Seimo narių T. Bičiūno ir V. Targamadzės pranešimas: Seimo nariai ragina spręsti specialiųjų poreikių vaikų problemas – mokyklose trūksta per 6,4 tūkst. specialistų

  • Naujos stažuočių studentams tendencijos: reikalaus laiko, bet pavers profesionalais

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • cs 1.6 siųstis
  • Reklama internete | Seo paslaugos
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Skalbimo mašinų remontas Vilniuje
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.