Laisvalaikis

Liepos 6-osios proga pasigaminkite šaltibarščių: išbandykite jų receptą be kefyro

Vasarą dažnam sumažėja apetitas ir norisi lengvesnio maisto. Lietuvius karštomis dienomis gelbsti vėsūs ir gaivūs šaltibarščiai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad jau kelerius metus šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą – vis daugiau eksperimentuojama su šio patiekalo ingredientais. Pavyzdžiui, į juos dedami įvairūs ožkos ar karvės pieno sūriai, garstyčios, krienai ir kiti netikėti pagardai, o pieno produktų nevartojantys gali pasigaminti veganišką sriubos variantą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šaltibarščiai yra ir sveikatai palankus pasirinkimas, nes burokėliuose gausu kompleksinių angliavandenių bei mikroelementų, tad Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną kviečiame švęsti su lietuviškos virtuvės pažiba.

Burokėliai – naudingų medžiagų šaltinis

Burokėliai – ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, bet ir organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. „Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų kaip kalis ar magnis, yra ir šiek tiek geležies. Juose taip pat daug vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis“, – vardija „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė.

Pasak jos, burokėliai žmogaus mitybos racione turėtų atsidurti įvairiu pavidalu. Nors dažniausiai vartojamas jų šakniagumbis, ne ką mažiau vertingi ir burokėlių lapai. „Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti puikias ir išties maistingas salotas, jais galima gardinti ir šaltibarščius. Burokėlių lapai turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik suteikia daržovėms spalvą, bet ir veikia organizmą kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais bei slopina uždegimus“, – sako gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad dar vienas būdas į mitybos racioną įtraukti burokėlius – juos vartoti sulčių pavidalu: „Koncentruotos daržovių sultys turi labai daug biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau rekomenduojama jas praskiesti vandeniu ar maišyti su morkų, salierų, obuolių, citrinų ar imbiero sultimis. Tokiu būdu organizmas gaus dar daugiau naudingų maistinių medžiagų.“

Šaltibarščius paįvairina netikėti ingredientai

Anot „Rimi“ maisto technologės L. Barčaitės, kone kiekvienas lietuvis namų virtuvėje turi skirtingą šaltibarščių receptą – vieni mėgsta skystesnę konsistenciją ir sriubą skiedžia pienu ar vandeniu, kiti kaip tik ja tirština dalį ingredientų sutrindami trintuvėje. Tarp populiarėjančių šaltibarščių ingredientų galima rasti fetos ir minkštus ožkos sūrius, garstyčias, krienus, taip pat airaną, raugintas pasukas ar net gazuotą vandenį.

„Lietuviai vis daugiau improvizuoja su šiuo legendiniu patiekalu, jam suteikdami šiuolaikišką formą. Mano mėgstamiausias variantas yra 2,5 proc. kefyrą maišyti lygiomis dalimis su pasukomis. Nors ir neįprasta, šaltibarščiuose taip pat puikiai dera tarkuota cukinija ar smulkintas ridikėlis. Aš svogūnų laiškus dažniau dedu tik kaip papuošimą patiekiant, o be šviežių krapų šią šaltą sriubą sunku įsivaizduoti“, – sako L. Barčaitė.

Maisto technologė tikina, kad lygiai tokius pačius skanius šaltibarščius skanauti gali ir laktozės netoleruojantys ar gyvulinės kilmės maisto produktų nevartojantys žmonės. Keli paprasti triukai padės pasigaminti puikius veganiškus šaltibarščius: „Veganiško kefyro labai paprastai galima pasigaminti namuose – tereiks į sojų pieną įspausti citrinos sulčių, kurios jį sutirštins ir suteiks kefyrui būdingo rūgštumo. Rekomenduoju gaminant dėti visus ingredientus šaltus, kad sriubos nereikėtų vėsinti papildomai. Be to, ryškesnio skonio šaltibarščiai bus tuomet, jei naudosite burokėlius marinuotus su actu.“

„Rimi“ siūlo paįvairinti racioną ir išbandyti gardžių veganiškų šaltibarščių receptą.

RECEPTAS

Veganiški šaltibarščiai

Reikės:

1 l nesaldinto sojų pieno;

1 vnt citrinos;

0,5 l. marinuotų burokėlių obuolių sultyse;

250 g šviežių agurkų;

150 g ridikėlių;

svogūnų laiškų;

krapų;

druskos (pagal skonį);

maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

Į indą supilkite sojos pieną, įspauskite citrinos sultis ir palikite pastovėti 10 minučių. Dėkite druską, išmaišykite ir palikite, kol pienas sutirštės. Sudėkite burokėlius su visu marinatu, kubeliais supjaustytus agurkus, supjaustytus ridikėlius ir suberkite susmulkintus svogūnų laiškus bei krapus. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais. Išmaišykite. Patiekite su virtomis bulvėmis. Skanaus!

Parašykite komentarą