Kuo įvairiau – tuo ne tik skaniau, bet ir sveikiau. Šią seną tiesą pravartu prisiminti įsibėgėjant grilio sezonui. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad ant žarijų gardžiai iškepti galima ne tik kiaulienos šašlykus, vištienos iešmelius ar įvairiausias daržoves, bet ir tobulai sultingą antieną. Bus prabangu, bet nebrangu ir universalu – antieną bus galima dėti į takus, paruošti salotas ar patiekti su keliais paprastais garnyrais, kad jos skonis ilgam išliktų atmintyje. Pasak specialistų, siekiant subalansuotos mitybos, raudoną mėsą patartina vartoti rečiau, 1–2 kartus per savaitę, o paukštieną arba baltą mėsą galima valgyti dažniau. Nors kiauliena visgi yra dažniausias pasirinkimas parduotuvėje, lietuviai iš tiesų be galo mėgsta paukštieną ir kasmet jos…
Greitai, pigiai ir saulėtai vakarienei – 2 šiltų kraštų grilio receptai su kiaulienos nugarine
Kelioms dienoms sugrįžusi saulė ir šiluma reiškia viena – daugelis vakarienę ruoš kepsninėje. Vis daugiau žmonių, rūpindamiesi subalansuota mityba, ant grilio kepa vištieną, žuvį, jūros gėrybes, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tačiau kiaulienos niekas nenurungia, o ir kiauliena kiaulienai nelygi. Pavyzdžiui, nugarinė turi mažai riebalų, ją galima greitai paruošti net ir ant grilio, tik svarbu atsiminti kelias taisykles. Tuomet nustebinsite net skeptiškai į kiaulieną žiūrinčius draugus. „Lietuviai kepti mėsą ant žarijų labai mėgsta – be užkurtos kepsninės ilgai neištveria, kad ir koks oras bebūtų. Matome, kad lietuviai kasmet vis drąsiau eksperimentuoja – išbando naujus griliui jau paruoštų patiekalų skonius, grilina ir veganiškas alternatyvas ar sūrius, vaisius. Visgi,…
Lietuviai „Iki“ atskleidė savo slaptus šaltibarščių kozirius – nuo mėtų iki pomidorų sulčių: išrinkite skaniausią receptą
Esame šaltibarščių tauta, todėl kiekvienas žinome, kaip šią ryškią, gaivią sriubą pagaminti pačią skaniausią. Jie neatsiejama Lietuvos kulinarinio paveldo dalis, tačiau vieno recepto šiai legendinei rožinei sriubai nėra – tą įrodė plūstantys receptai į skaitmeninę knygą „ŠaltibartIKI enciklopedija“. Kulinarinės diskusijos pasiekė kulminaciją – „Iki“ oficialiai paskelbė visuotinio balsavimo pradžią ir kviečia išrinkti skaniausius šaltibarščių receptus. Nors klasikiniams šaltibarščiams abejingų nėra, iš pirmo žvilgsnio paprastas receptas kiekvienoje virtuvėje atgimsta kiek kitaip, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. „Pakvietę visiems drauge sukurti skaitmeninę receptų knygą „ŠaltibartIKI enciklopedija“ net nesitikėjome, kiek daug šios legendinės rožinės sriubos variacijų jie atsiųs. Daugelis kliaujasi nepamainoma klasika – skaniausiai lėkštei tereikia burokėlių, kefyro, žalumynų, kiaušinių…
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Silkė šaltibarščiuose? Aštrumo suteikiantys krienai, arba vietoj jų – truputis vasabio? O gal šliūkštelti mineralinio vandens? Kad šaltibarščiai nusibostų – nėra šansų, nes kartais vos vienas priedas gali šiai legendinei sriubai suteikti naujų skonių. Balandį atlikta lojalių „Iki“ pirkėjų apklausa atskleidė ne tik tai, koks kefyras ir kokie burokėliai juos gaminant yra populiariausi, bet ir kokiais nebūtinai įprastais ingredientais lietuviai skanina visą šiltąjį sezoną valdančius šaltibarščius. Nesvarbu, kad orai ir kiek atvėso – lietuvių meilė šaltibarščiams neblėsta, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Į pirkinių krepšelius keliauja kefyras, burokėliai, krapų ir svogūnų laiškų ryšulėliai, žmonės perka kulinarų jau pagamintus šaltibarščius. „Pardavimų statistika atskleidžia tik dalį kulinarinių šaltibarščių vingių,…
„Eurovizijos“ vakarui – 12-os balų verti užkandžiai su sūriu: nuo grilyje ruošto fondiu iki išpopuliarėjusių traškučių
Šią „Eurovizijos“ savaitę dėmesio neabejotinai reikalaus ne tik muzika. Kol ekrane varžysis Europos talentai, eurovizinio vakarėlio svečius galite nuginkluoti tiesiog nepralenkiamais sūrio užkandžiais, kurie tikrai nusipelnys visų 12 balų. Išleisite visai mažai, nes jiems nereikės prabangių produktų. O aplodismentus susižersite, nes sūriui juk sunku atsispirti – Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad daugelio namuose nei kasdiena, nei vakarėlis be jų neapsieina. „Tai, kad „Eurovizija“ neabejotinai yra šventė Lietuvoje, rodo ir pardavimų statistika. Jau tapę tradicija, kad mūsų kulinarai paruošia ir specialų, riboto leidimo eurovizinį tortą su linkėjimu mūsų atstovams nuotaikingiausioje muzikos šventėje Europoje, kuris kaskart susilaukia daug dėmesio. Matome, kad žmonės buriasi į vakarėlius prie televizoriaus –…
Italija – arčiau, nei manote: „Iki“ vykstant „Italijos fiestai“ – 5 lengvi ir skanūs receptai
Italai sako – „Prie stalo žmogus nesensta.“ Tai reiškia, kad valgymo metu reikia sulėtinti tempą, skirti laiko atsipalaiduoti su brangiais žmonėmis ir mėgautis skaniu maistu. „Iki“ parduotuvėse ribotą laiką vykstanti „Italijos fiesta“ įkūnija tokį požiūrį – gausybė nuolaidų ir gerų pasiūlymų iš saulėtos Italijos atkeliavusiems produktams leis pamiršti skubą ir dideles išlaidas. Pasimėgaukite geru, kokybišku maistu, kad ir kaip leisite savaitgalį – jaukiai namuose ar nuotaikingame „Eurovizijos“ vakare su draugais. Turtinga Italijos istorija bei kraštovaizdžiai gniaužia kvapą, o itališkos virtuvės patiekalais žavisi visas pasaulis. Ne išimtis ir Lietuva, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. „Pirkėjai noriai perka, ieško itališkų produktų ir stengiasi į savo namus įnešti itališkos virtuvės aromato bei…
Greita ir pigu, o valgys visi: sūriu užkepti kiaulienos kepsniai ant grilio su itin pavasarišku garnyru
Nors pavasarį Lietuvoje gamta pristabdė ir kai kur vėl šyla radiatoriai, pačią maloniausią šilumą suteiks užkurtas grilis ir ant jo paruošta vakarienė. Pigi ir lengvai paruošiama kiauliena – dažniausias variantas svarstant, ką pasigaminti kepsninėje, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Šašlykai, dešrelės ar paprasčiausi kepsniai vargu ar gali pabosti, tačiau verta jiems suteikti ir šiek tiek daugiau charakterio. Pakaks visų mėgstamo sūrio, pavasariškų smidrų ir gaivių petražolių. Lietuviai vis dažniau grilina vištieną, pamėgę ir jautieną, dairosi žuvies ar net veganiškų alternatyvų. Tačiau kiauliena visgi yra žanro klasika ir niekada nepraranda populiarumo, sako G. Kitovė. „Šviežios mėsos skyriuje kiaulienos nuperkama daugiausiai, pardavimai kasmet netgi nuosekliai auga. Ši mėsa nebrangi,…
Lietuviškai Meilės dienai – beprotiškai populiarus ir nebrangus vištienos su makaronais receptas: kodėl jis siejamas su meile?
Daugeliui bus siurprizas – lietuviai nuo seno švenčia Meilės dieną, tačiau tai ne gana naujai šalyje prigijusi Vasario 14-oji. Būtent šiandien, gegužės 13-ąją, minima Deivės Mildos šventė. Milda – meilės ir piršlybų dievaitė, todėl „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė siūlo antrą pusę palepinti šiai progai idealiai tinkančiu receptu – toskanietiškų tradicijų įkvėpta vištiena, kuri taip ir vadinasi – „Tekėk už manęs“. Kur slypi jos populiarumo priežastis ir iš kur toks pavadinimas? Kelias į širdį nebūtinai eina per skrandį, bet nė vienas nesiginčys – skanus, su meile ruoštas patiekalas yra vienas geriausių būdų parodyti dėmesį artimam žmogui. Tam visai nebūtina aukoti kelias valandas ruošai virtuvėje ar ieškoti įmantrių, brangių ingredientų. Per…
Žinomam šefui – „Iki“ iššūkis: kiek Kyjivo kotletų ir kiek litrų šaltibarščių pavyko paruošti?
Nuo „Iki“ parduotuvės lentynos pagriebiamas mėgstamiausias Kyjivo kotletas dienos pietums ar šaltibarščių kibirėlis nuolatiniam šios sriubos poreikiui patenkinti – daugeliui kasdienybė. Jau paruošti patiekalai išgyvena populiarumo bumą, tačiau vis dar yra supami mitų. Prie „IKI Šefai“ patiekalų tobulinimo prisidedantis garsus virtuvės šefas Dainius Špakauskas apsilankė „Iki“ kulinarijos centre, pats pasiraitojo rankoves ir išbandė, kiek daug kruopštumo ir meilės įdedama į kiekvieną pirkėjų simpatijas užsitarnavusį patiekalą. „Iki“ siekia užtikrinti vienodai aukštus maisto kokybės standartus visose parduotuvėse, todėl maisto gamyba vyksta centralizuotai. Patogiai sufasuoti „IKI Šefų“ patiekalai įvairius Lietuvos kampelius pasiekia iš „Iki“ kulinarijos centro Panevėžyje, kuriame apsilankė D. Špakauskas. Vizito metu D. Špakauskas įsitikino, kad maistas gimsta iš rankų darbo –…
Šis receptas socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Jeigu dievinate itališkus skonius ir ieškote šio to naujo ir netikėto – nauja „TikTok“ plintanti mada bus pats tas. Ingredientai, iš kurių paprastai gaminamos skanios salotos, su keliomis gudrybėmis virs elegantiškais suktinukais, kuriuos internautai netruko pakrikštyti „itališkais sušiais“. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, didelis pliusas ir tai, kad šiam vakarėlio ar pikniko pažiba tapsiančiam užkandžiui reikės visai mažai išlaidų – užteks vos kelių kokybiškų produktų. Lietuvius kartais dėl temperamento mėgstama pavadinti Baltijos italais, tačiau taip galima sakyti ir pažvelgus į mūsų racioną, pastebi G. Kitovė. „Alyvuogių aliejus ir makaronai jau nuo seno įsitvirtinę tarp kasdien naudojamų produktų. Tačiau daugeliui jau ir mocarelos, parmezano, saliamio, įvairių makaronams skirtų…