Pasaulyje yra daugiau kaip 2 000 slyvų veislių, kurių kiekviena pasižymi unikaliu skoniu, dydžiu ir spalva. Jų būna tiek raudonų ar violetinių, tiek geltonos ar žalios spalvos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie vaisiai dėl savo maistinių medžiagų gali ne tik praturtinti mitybą, bet ir sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors slyvos perkamiausios vasaros sezono metu, jų prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Tad kulinarijos technologai kviečia pasinaudoti proga iš sezono gėrybių pasigaminti gardų slyvų pyragą. Gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad šviežių ir džiovintų…
Vienas blynas – net 4 skirtingos daržovės: išbandykite ypač traškius ir pigius korėjietiškus blynelius be glitimo
Pasirodžius šviežiam lietuviškų morkų, bulvių, kopūstų, porų ir kitų daržo gėrybių derliui, jų norisi į savo mitybą įtraukti kuo daugiau. Tą rodo ir statistika – lietuviškos daržovės yra viena paklausiausių prekių, pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Ne visada yra laiko ar įkvėpimo ruošti skirtingus patiekalus iš jų, tad išgelbės paprastas receptas iš Pietų Korėjos – nebrangiai pasigaminkite blynelius, kuriuose bus net keturios sveikatai naudingos daržovės ir dar gera sauja žalumynų. „Šviežias derlius rugpjūtį – itin lauktas. Netrūksta ką tik išrautų lietuviškų morkų, šviežių bulvių, porų, burokėlių, cukinijų. Vos pasirodžiusios parduotuvių lentynose, vietos ūkininkų užaugintos daržovės kaipmat keliauja į pirkėjų krepšelius, o asortimentas kiekvieną savaitę gausėja“, – sako…
Štai, ką reikėtų valgyti norintiems sumažinti vėžio, diabeto ir širdies ligų riziką
Salotų lapų kulinarinė istorija apima įvairias kultūras ir šimtmečius. Pavyzdžiui, senovės graikų ir romėnųcivilizacijos vartojo įvairių rūšių lapinius žalumynus, dažnai derintus su žolelėmis, aliejumi ir actu, kurie suteikdavo papildomo skonio. Romėnai ypač išpopuliarino įvairių ingredientų maišymo koncepciją, todėl ilgainiui atsirado ir kompleksiškesnės salotos. Šiandien salotų gamyboje pasitelkiamos įvairiausių rūšių salotų lapai, kuriuose, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, gausu magnio, fosforo, kalcio ir kalio. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vis dažniau ieško maišytų, jau paruoštų salotų rinkinių, kurių nereikia smulkinti. Maisto technologai ragina mėgautis šviežių salotų derliumi ir pasigaminti egzotiškų tofu salotų. Apsauga nuo lėtinių ligų ir vėžio rizikos Pasak gydytojos dietologės dr.…
Vienintelis atvejis, kai ant maisto atsiradęs pelėsis tampa delikatesu: dietologė įvardijo šio produkto naudą
Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį. Laikui bėgant, sūrininkai suprato, kad atsiradusios melsvos bei žalsvos pelėsio dėmės – tai fermentų išskyrimo požymis. Tokiu pelijimo būdu susiskaidydavo baltymai bei riebalai, taigi, sūris įgaudavo aštresnį ir kompleksiškesnį skonį. Šiandien kulinarija neatsiejama nuo pelėsinių sūrių. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl aukšto kaloringumo tai turėtų būti saikingai vartojamas produktas. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijos vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad tokio produkto laikymui namų sąlygomis reikalingos atitinkamos žinios, mat pelėsinis sūris irgi genda. Organizmui reikalingos maistinės medžiagos Pelėsiniai sūriai – unikalūs maisto produktai. Anot gydytojos…
Niekas taip nešvenčia Žolinių kaip italai: įdomybės ir 3 receptai pasakiškai skaniai, bet nebrangiai šventei
Žolinė švenčiama įvairiose pasaulio šalyse, tačiau Italijoje ji – viena didžiausių švenčių metuose. Ferragosto švenčiama laiką leidžiant su artimaisiais, mėgaujantis saule paplūdimyje ir, žinoma, su gardžiu maistu. Jis yra svarbi ir lietuvių šventės dalis – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad dar savaitgalį ėmė pilnėti pirkėjų krepšeliai. „Kasmet prieš vasaros laisvadienius vidutinis pirkėjo krepšelis pastebimai išauga, tačiau dar ryškiau – artėjant ilgajam savaitgaliui. O ypač – tokiam karštam kaip šis. Pirkėjai kraunasi ledus, vaisius ir daržoves, pirmiausia – arbūzą, griliui skirtus patiekalus, gaiviuosius gėrimus ir vandenį. Prieš šventes lietuviai taip pat ieško ir nekasdienių patiekalų: renkasi gurmaniškus sūrius ir mėsos gaminius, jūros gėrybes, alyvuoges su įvairiais priedais…
Naudingieji riebalai: dietologė išskyrė, ką sveikiausia tepti ant duonos (receptai)
Visais laikais sviestas buvo mėgstamas ir universalus ingredientas, vertinamas dėl savo turtingo skonio bei plataus kulinarinio pritaikymo. Jo kelionė nuo senovės civilizacijų iki šių laikų liudija, kad sviestas – neabejotinai vienas pagrindinių žmonijos maisto produktų. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų šiuo produktu piktnaudžiauti, o norintys sutaupyti turėtų ne ieškoti pigesnių alternatyvų, tokių kaip riebalų mišinys, bet sekti nuolaidas ir įsigyti kokybiškų produktų už mažesnę kainą: šį savaitgalį parduotuvėse „Rimi“ sviestą galite įsigyti su 59 proc. nuolaida, o jį paskaninti technologai kviečia citrina, provanso žolelėmis bei juodosiomis alyvuogėmis. Galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį kasdien Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sviestas yra vienas sudėtingiausių riebalų,…
Dietologė įvardijo grybą, kurį turėtų vartoti norintys išvengti vėžio, diabeto ir nutukimo
Anksčiau grybų vartojimas būdavo apribotas sezoniškumo: šiomis miško gėrybėmis buvo galima mėgautis tik vasaros ir rudens metu, esant palankioms oro sąlygoms. Šiais laikais tokią problemą galima efektyviai išspręsti į racioną įtraukus pievagrybius, kurių parduotuvėse galima rasti ištisus metus. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto ir nutukimo prevencijai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchačeva pažymi, kad parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybiais, todėl galima mėgautis vietiniu produktu, o išbandyti jų skonį technologai kviečia pasigaminant FILO tešlos pyragą su grybais ir špinatais. Sveikatai palankių medžiagų gausa Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pievagrybiai dėl…
Gera žinia pajūrio gyventojams: Klaipėdoje duris atvėrė nauja „Rimi“ parduotuvė
Ketvirtadienį Klaipėdoje, adresu Minijos g. 153, duris atvėrė nauja „Rimi“ parduotuvė. Anot „Rimi Lietuva“ generalinio direktoriaus Vaido Lukoševičiaus, „Super Market“ formato parduotuvė atlieps kaimyninių mikrorajonų gyventojų poreikius, o ruošiantis naujiems mokslo metams joje galės patogiai apsipirkti ir šeimos su mokyklinio amžiaus vaikais. Šiemet tai jau trečias Lietuvoje atidarytas „Rimi“ prekybos centras, į kurio įrengimą investuota 600 tūkst. eurų. Pasak „Rimi Lietuva“ atstovo, nauja parduotuvė tankiai apgyvendintame Klaipėdos Žvejybos uosto mikrorajone iškilo įgyvendinant strateginį tinklo plėtros planą. 1 137 kv. m. ploto prekybos centre, iš kurių prekybinei salei skirta 745 kv. m. plotas, įdiegti sprendimai ir siūlomas asortimentas suformatuotas remiantis didelėse parduotuvėse perkančiųjų poreikiais bei įpročiais. „Tokio formato parduotuvėse norime savo…
Dietologė įvardijo, kuris populiarus pieno produktas gerina žarnyno veiklą bei stiprina imunitetą
Nedaugelis kulinarinių produktų gali pasigirti tokiu turtingu palikimu kaip fermentinis sūris. Sena praktika, kurios metu iš pieno gaminami įvairūs gardžiausi sūriai, tapo šimtmečius gyvuojančia gamybos tradicija. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, fermentinio sūrio vartojimo normos nėra visur vienodos, todėl reikėtų atsižvelgti į savo šalies specialistų siūlomą rekomendaciją. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad, renkantis fermentinį sūrį, reikėtų atkreipti dėmesį į kokybės ir kainos santykį: šią savaitę aukštos kokybės fermentinio sūrio „DVARO“ „Rimi“ prekybos centruose galite įsigyti su 46 proc. nuolaida. Norinčius pajusti sūrio teikiamas gerąsias savybes maisto technologai kviečia pasigaminti vištienos, įdarytos špinatais bei fermentiniu sūriu. Maistinė vertė priklauso nuo gamyboje naudoto…
Kodėl pieno produktai tokie svarbūs augančiam organizmui ir ką daryti jų netoleruojant?
Pienas ir visi jo gaminiai – viena svarbiausių produktų kategorijų vaikų mitybos racione. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologė dr. Editos Gavelienės, augančiam organizmui pienas suteikia svarbiausių mineralų ir statybinių baltymų. Kasdien ikimokyklinio bei mokyklinio amžiaus vaikai turėtų suvartoti bent vieną pieno produktą. Tiesa, geriau rinktis natūralius ir grynus, pavyzdžiui, jei vaikas valgo jogurtą, jis turėtų būti su kuo mažiau priedų, jei skanauja varškę – joje neturėtų būti pridėtinio cukraus. Žinoma, pasitaiko ir atvejų, kuomet vaikai yra alergiški pieno produktams arba netoleruoja laktozės. Todėl gydytoja pasakoja, į ką turėtų atkreipti dėmesį vaikus auginantys tėvai bei kaip atpažinti šias ligas. Pienas – svarbus augančiam organizmui Pasak sveikatai palankios mitybos…









