• Virtuvė, receptai

    Floristas patarė, ką daryti, kad gėlės nespėtų nuvysti dar prieš įteikiant mokytojai: TOP klaidos ir kaip jų išvengti

    Rugsėjo 1-oji – tai diena, kai ilgą laiką buvę tušti mokyklų kabinetai prisipildo ne tik po vasaros atostogų susirinkusių mokinių klegesio, bet ir įvairiausių gėlių aromatų: nuo tradicinių kardelių iki spalvingų jurginų ir rožių. Pasak žinomo floristo Antano Mažono, verta vadovautis keliomis gėlių priežiūros taisyklėmis, jei norima gausiais žiedais ir kvapniais aromatais mėgautis ilgiau. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pažymi, kad keletą kartų per savaitę parduotuves pasiekia švieži žiedai, tad mokytojus ir kitus, mininčius Mokslo ir žinių dieną, galima nustebinti kokybiškomis gėlėmis. Gėlių priežiūrą reikia pradėti nuo švarios vazos Pasak floristo Antano Mažono, tinkama gėlių priežiūra namuose prasideda nuo švarios vazos: „Nuplaukite ją šiltu muiluotu vandeniu, kad pašalintumėte…

  • Virtuvė, receptai

    Artėjančių mokslo metų proga – šventinių blynų receptas, kuris tikrai pradžiugins vaikus

    Miltų naudojimas mūsų kraštuose jau skaičiuoja tūkstantmečius. Senovės protėviai iš jų kepdavo duoną, o vėlesniais laikais jie tapo mėgstamu ingredientu kepant įvairius kepinius, pyragaičius ar vaikų taip pamėgtus blynus. Receptų su miltais dar tarpukariu žinota tūkstančiai, o daugelis tuomečių moterų laikraščių neapsieidavo be šio ingrediento aprašo. Šiais laikais, pasikeitus žmonių mitybos įpročiams, į miltus vis dažniau žiūrima skeptiškai, tačiau, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, to daryti nereikėtų, kadangi šiame produkte yra įvairiausių naudingųjų medžiagų, stiprinančių žmogaus organizmą. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip miltus kuo įmanoma ilgiau išlaikyti šviežius, kad jie būtų lyg ką tik iš malūno. Tarpukariu įžvelgta miltų nauda Miltai…

  • Virtuvė, receptai

    Karštas atostogas primins sicilietiška „Caponata“ – troškinys su baklažanais ir daugybe daržovių

    Kartais gaminti įkvepia atostogos – norisi atkartoti gardžius naujai ragautų patiekalų skonius ir pajusti kelionių euforijos dvelksmą. Sicilietiška „Caponata“ itin populiari didžiausioje Viduržemio jūros saloje. Tai užkandis, kuriame pirmu smuiku groja baklažanai, o jam pritaria visa gausybė kitų daržovių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad baklažanams sodrią spalvą suteikiantis antioksidantas antocianinas gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, todėl šią daržovę į savo mitybos racioną verta įtraukti visiems. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškiausius baklažanus ir kur juos laikyti namuose. Geriau kepti orkaitėje ar grilyje, o ne keptuvėje Keptuvėje kepami baklažanai linkę sugerti riebalus, todėl verčiau juos grilinti arba kepti orkaitėje.…

  • Virtuvė, receptai

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas ar sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba (3 receptai)

    Netrukus po vasaros atostogų sugūžės į mokslus sugrįžę studentai. Įsivažiavus į paskaitų, seminarų bei atsiskaitymų ritmą, neretai nuošalyje lieka sveikatai palankios mitybos režimas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad studentų jaučiamas nuolatinis nuovargis, mieguistumas, dėmesio sukaupimo problemos – tai vieni iš požymių, signalizuojančių apie maistinių medžiagų trūkumą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė teigia, kad net ir skubantys studentai gali palaikyti sveikatai palankios mitybos režimą, rinkdamiesi iš produktų, pažymėtų „Rinkis sveikiau“ etikete. O maisto technologai kviečia studentus planuoti valgį iš anksto bei pasigaminti taupių, lengvai paruošiamų, bet maistingų sumuštinių, puikiai tiksiančių įsidėti į pietų dėžutę. Vien sveikatai palankios mitybos nepakanka, svarbu – režimas Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė…

  • Virtuvė, receptai

    Pasiruoškite agurkų salotų žiemai – tiks ir peraugę agurkai, o tereikės paskui ant jų uždėti šaukštą grietinės

    Konservavimo sezonas – pačiame įkarštyje. Daug lietuvių rūpinasi atsargomis, kurios vėsią rudens ar žiemos dieną primins saulėtą vasarą ir atostogas. Agurkai – viena populiariausių daržovių, kuri keliauja į stiklainius. Jos taip pat yra vienos perkamiausių daržovių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tačiau verta šiemet šaltajam sezonui juos paruošti šiek tiek kitaip: užsimarinuoti jau supjaustytų salotų. „Retas pirkėjas parduotuvėje išeina iš daržovių skyriaus neįsidėjęs traškių, šviežių agurkų. Lietuviai neturi griežtos skirties, kuriuos labiau mėgsta – noriai perka tiek ilgavaisius, tiek trumpavaisius. Tačiau ką tikrai pastebime – labiausiai vertinami užauginti būtent Lietuvoje. Tai labai pasistebi, kai kalbama apie šias daržoves. Be to, visuomet atsižvelgiama ir į kainą, todėl stengiamės…

  • Virtuvė, receptai

    Dietologė paneigė mitą apie populiarų maisto produktą: valgyti galima, tačiau saikingai

    Jau XIII a. makaronai buvo vienas pagrindinių Italijos virtuvės ingredientų. Jie būdavo džiovinami, kad ilgiau išsilaikytų ir pravertė kaip ilgų kelionių maisto produktas. Todėl tokie tyrinėtojai kaip Kristupas Kolumbas prisidėjo prie makaronų plitimo už Italijos ribų. Tačiau per visą šį laiką makaronus spėjo apgaubti mitas, neva jie kenkia sveikatai nepalankūs. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad makaronai gali tapti puikiu subalansuotos mitybos produktu, jei yra tinkamai ruošiami ir vartojami saikingai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad makaronų populiarumas tarp pirkėjų neslopsta: pastaraisiais metais kai kurių makaronų rūšių pardavimai išaugo nuo 5 iki 40 proc. Sveikatai palankesni – pilno grūdo makaronai Anot sveikatai palankios mitybos…

  • Virtuvė, receptai

    Jei norite sveikų akių, odos ir širdies, metas prisiminti vieną populiarų vasaros vaisių

    Nektarinai pradėti auginti jau senovės Kinijoje, kai maždaug prieš 2 000 metų persikų sode įvyko atsitiktinė genetinė mutacija, po kurios atsirado vaisius lygia odele be pūkelių. Savo pavadinimą jis įgijo Senovės Persijoje, kurioje buvo laikomas delikatesu dėl saldaus skonio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad ilgą kulinarinę istoriją menantys nektarinai išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios lėtina senėjimo procesus žmogaus organizme. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, sultingiausias bei kvapniausiais nektarinais galima mėgautis tada, kai jie papildomai panokinami namų sąlygomis. O maisto technologai rekomenduoja vėlyviems vasaros pietums pasigaminti tradicinių itališkų duonos salotų – „Panzanella“ – su vitaminų gausiais nektarinais, kurie taps…

  • Virtuvė, receptai

    Ką daryti, kad vaikai mokyklinę uniformą norėtų vilktis kas rytą: atsakė ir kaip sutaupyti tėvams

    Artėjant mokslo metų pradžiai, nemažai tėvų savo vaikus skuba aprūpinti ne tik būtiniausiomis kanceliarinėmis priemonėmis, bet ir apranga. Nors mokyklinėms uniformos turi atitikti tam tikrus reikalavimus, joms galima suteikti ir šiek tiek individualumo. Stilistė Julija Bakštonienė dalijasi patarimais, kokius aksesuarus bei avalynę derinti prie mokyklinės uniformos ir pataria, kaip susidėlioti universaliausią mokyklinių drabužių kapsulę. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kokių medžiagų rūbus geriausia rinkti vaikams ir kaip prižiūrėti jų drabužius, kad šie tarnautų ilgiau. Aksesuarai, derantys prie uniformos Mokyklinės uniformos priimtos didžiojoje dalyje mūsų šalies ugdymo įstaigų. Šių drabužių stilizavimas ne ką mažiau svarbus, nes papildyta vos keliomis detalėmis ar tinkamais batais mokyklinė uniforma taps ne tik…

  • Virtuvė, receptai

    Ineta Puzaraitė-Žvagulienė dalijasi patarimu, kaip atpratinti vaikus nuo nemaistingų užkandžių

    Šiemet „Rimi Vilniaus maratonas“ – jubiliejinis: jau 20-ąjį kartą rugsėjo 10 d. prie starto linijos stos bėgimo profesionalai ir šio sporto entuziastai, siekiantys išmėginti savo jėgas. Sudalyvauti bėgimo šventėje nekantrauja ir vieni jauniausių dalyvių – Inetos Puzaraitės-Žvagulienės vaikai Barbora bei Bernardas. Vaikai pasiryžę pirmą kartą įveikti 200 metrų ilgio trasą, o energijos bėgimui semsis iš šeimoje kruopščiai puoselėjamo sveikatai palankaus mitybos raciono. „Subalansuota mityba – mūsų kasdienybė“, – teigia I. Puzaraitė-Žvagulienė. Tokios mitybos privalumais dalijasi ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, pasakojanti apie maistingų produktų svarbą vaikų vystymuisi bei fiziniam aktyvumui. Subalansuotos mitybos iššūkiai išsprendžiami kompromisais Ineta Puzaraitė-Žvagulienė pasakoja, kad sveikatai palankus maistas jos šeimoje tapęs neatsiejama kasdienybės dalimi, todėl…

  • Virtuvė, receptai

    Keliauju, vadinasi, teršiu? Tvaraus turizmo mitai ir realybė

    Kelionės – malonios ir laukiamos patirtys, kurios lemia mūsų emocinę būklę, slopina nerimą ir gerina smegenų veiklą. Tačiau šiandieniniame kontekste, kai vis daugiau kalbama apie aplinkosaugos temas bei taršą lemiančius faktorius, egzistuoja ir „keliautojo kaltės“ jausmas. Vis dažniau susimąstoma, kokie pokyčiai neišvengiamai laukia turizmo ir aviacijos. Ar „skrydžio gėda“ privers mus nebekeliauti? Ar patys galime „išpirkti“ kaltę ir kaip? Kas turėtų žengti pirmąjį žingsnį – kelionių organizatorius ar keliautojas? Į šiuos ir kitus klausimus diskusijoje apie tvaresnes keliones atsakyti bandys jau šį šeštadienį Birštone vyksiančio festivalio „Būtent“ dalyviai: klimatologas Silvestras Dikčius, verslo psichologė Ugnė Juodytė, Lietuvos oro uostų Aplinkosaugos skyriaus vadovė Dr. Kristina Greičiūtė bei didžiausio vietinio kapitalo kelionių organizatoriaus…