Žiema tiesiog kvepia mandarinais – skanaujame vienus, dekoruojame namus, kepame pyragus. Gera kaina ir plačia įvairove pasižymintis šviežių mandarinų iš Ispanijos derlius kasmet gruodį tampa labiausiai graibstomais vaisiais, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Paprastai vos vienu mandarinu retas kuris apsiriboja, tad verta žinoti vieną gudrybę – tuomet net ir kalną jų nulupsite žymiai greičiau, o rankos liks švarios. „Neabejotina, kad natūraliai šiltuose kraštuose sunokę mandarinai yra visų metų laukiamiausi vaisiai. Dar lapkričio pabaigoje jų pardavimai pradeda augti, o artėjant Kalėdoms pirkėjai į krepšelius juos dedasi rekordinius kiekius. Gruodį jie populiarumu netgi aplenkia lietuvių numylėtinius – bananus ir obuolius“, – sako V. Budrienė. 5 žingsniai, kaip išsirinkti saldų…
Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieną šventinį stalą (receptas)
Per didžiąsias metų šventes ant šventinio stalo dažnai puikuojasi keptas kiaulienos kumpis ar nugarinė. Kiauliena patinka daugeliui, o ją paruošti nesudėtinga tiek savaitgalio pietums, tiek šventėms, nes šios mėsos panaudojimo galimybės tiesiog beribės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad kiauliena – baltymų ir geležies šaltinis. Tiesa, svarbu nepamiršti paįvairinti savo raciono žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir daržovių gausa. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad šviežia mėsa čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių, o iki gruodžio 11 d. kiaulienos nugarinei be kaulo taikoma 43 proc. nuolaida, tad jau verta pradėti rūpintis kalėdiniu stalu ir sutaupyti.…
Kai svečiai pasiskirsto į „už“ ir „prieš“ silkę stovyklas: dietologė įvardijo, kodėl reikėtų bent paragauti šios žuvies patiekalų
Silkės patiekimas per Kalėdas turi gilią kultūrinę ir istorinę reikšmę įvairiuose Šiaurės bei Rytų Europos regionuose. Iki šiol šios žuvies patiekalai karaliauja ant žiemos švenčių stalo, tad nei vienas giminių susibūrimas neapsieina be frazės „Dėkis dar silkės“. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, silkė neabejotinai vertinama dėl savo nepakeičiamųjų riebalų, tačiau svarbus jos paruošimas, kad patiekalas išliktų sveikatai palankus. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad net ir labiausiai skubantys pirkėjai gali nesijaudinti, kad šv. Kūčių ar Kalėdų stalas liks be tradicinių silkės patiekalų – tereiks užsukti į prekybos tinklo parduotuvę ir įsigyti naminės gamybos skoniui nenusileidžiančių šios žuvies patiekalų. O tie, kurie ras laisvą…
Mažiau streso tėvams: siuvėjos patarimai, kaip papuošti vaikus karnavalui iš to, ką rasite namuose
Be visų prieššventinių reikalų, tokių kaip dovanos ar Kalėdų stalo patiekalai, tėvams tenka rūpintis ir vaikų karnavalo kostiumais. Pasisekė, jei tai tik snaigė ar kiškutis, bet jeigu reikės įkūnyti drakoną ar robotą – laukia nemažai darbo. Siuvėja Jurgita Mikelionienė pataria, kur ieškoti įkvėpimo, ką iš anksto pasiruošti ir kaip mnimaliomis priemonėmis, rastomis namuose, pasiekti maksimalių rezultatų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad parduotuvėse galima rasti visko, kas lengvai pagyvins šventinius vaikų kostiumus: blizgučių, girliandų, puošmenų, įvairiaspalvių žvilgių juostelių. Taip pat, artėjant Kalėdoms, bus galima įsigyti vis daugiau kaukių bei karnavalinių kostiumų. Panaudokite nereikalingas atraižas ar nedėvimus drabužius Siuvėja Jurgita Mikelionienė pirmiausia siūlo peržiūrėti spintas. Kartais puošnus,…
Natūralus kolagenas – perlinės kruopos: dietologė kviečia jas atrasti iš naujo (receptas)
Perlinės kruopos išsiskiria švelniu, lengvu, sviestiniu skoniu, kurį galima praturtinti įvairiais prieskoniais, daržovėmis, mėsa ar vaisiais. Dėl savo unikalios savybės, leidžiančios eksperimentuoti su skoniu ir tekstūra, pastaraisiais metais jos grįžo ne tik į namų, bet ir į daugelio šiuolaikinių šefų virtuves. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinės kruopos ne tik maistingos, bet ir pigios, tad nėra priežasčių nesimaitinti sveikatai palankiai. Be to, į mitybos racioną jas rekomenduojama įtraukti kenčiantiems nuo įvairių skrandžio ar žarnyno ligų. Prekybos tinklo „Rimi“ technologai kviečia likti nustebintiems šių kruopų skonių subtilybėmis ir dalijasi sočios perlinių kruopų su grybais košės receptu. Mineralinių medžiagų šaltinis Nors lietuvių mėgstamiausias patiekalų garnyras – bulvės,…
Gruodžio vaisių ir daržovių TOP: paprastos ir pigios idėjos iš 5 šio mėnesio gėrybių
Mitas, kad žiema šykšti šviežių gėrybių. Nuo lietuviškų obuolių, morkų – iki iš šiltųjų kraštų atkeliavusių arbūzų, ananasų ir visos gausybės citrusinių vaisių. Būtent pastarieji, o visų pirma – mandarinai, tampa gruodžio žvaigždėmis, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Sezoninės gėrybės džiugina ne tik skoniu: derliaus piko metu jos būna ir naudingiausios sveikatai bei pigiausios. „Nors už lango sniegas, iš Lietuvos ūkių tebekeliauja obuoliai, įvairios šakninės daržovės: burokėliai, morkos, svogūnai ir kt. Pas mus žiema reiškia šaltus orus, tačiau taip yra ne visur – dėl šiltesnių orų Pietų Europoje, Pietų Amerikoje galime mėgautis citrusiniais vaisiais. Gruodį taip pat pirkėjų pasirinkimą vaisių ir daržovių skyriuje lemia žiemos šventės. Pirkinių…
Etnologė Gražina Kadžytė: „Adventas – ne griežtų apribojimų, o bendrystės ir šviesos metas“
Kai gamtoje vis daugiau tamsos, norisi keturias savaites iki Kalėdų praleisti kuo džiugiau. Ir nors adventas daug kam asocijuojasi su griežtu pasninku ir įvairiais apribojimais, etnologė Gražina Kadžytė su tuo visiškai nesutinka: mūsų protėviai jį leisdavo jaukiai ir šviesiai. Dažnai svečiuodavosi pas kaimynus, pasakodavo istorijas, juokaudavo, dainuodavo, o savaitgaliais advento turguose įsigydavo net ir prabangos prekių Kalėdų dovanoms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad pats metas įsigyti tiek advento kalendorių, tiek vainikų. Advento vainikas – dar jauna tradicija Nors dabar populiarėja advento vainikų pynimo dirbtuvės ir kone kiekvienuose namuose vakarais juo apsuptos uždegamos žvakės, šiai mielai tradicijai Lietuvoje nėra nė šimto metų. Etnologė Gražina Kadžytė sako,…
3 šildančių žiemos gėrimų idėjos: pakels nuotaiką ir primins artėjančias šventes (receptai)
Vienas veiksmingiausių ir skaniausių būdų kovoti su šaltomis žiemos dienomis yra karšti gėrimai. Juos lengva paruošti, tad per mažiau nei dešimt minučių galima mėgautis išskirtiniais gėrimais, kurie praskaidrins bet kokią žvarbią žiemos dieną. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog ciberžolė pasižymi dideliu gastronominiu universalumu ir siūlo ją dėti į skanią arbatą. Be to, tai ne tik pigus, bet ir sveikatai palankus prieskonis, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis bei maistui suteikiantis gelsvą spalvą. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia išbandyti ne tik šokolado ar riešutų sviesto gėrimus, bet ir auksinio pieno receptą,kuris suteiks jaukumo. Ypatingai stiprus antioksidantas Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ciberžolė kilusi iš pietvakarių Indijos ir priklauso tai pačiai…
Šventinis stalo delikatesas, kuriame itin mažai kalorijų, bet daug naudos: gydytoja atskleidė, kokių medžiagų jose daugiausia
Artėjančios šventės kiekvieną verčia pasukti galvą, kaip skaniai ir vaizdžiai patiekti šventinius patiekalus artimiesiems. Ieškodami įvairių receptų, atkreipiame dėmesį į delikatesus, palepinsiančius susirinkusiųjų akis ir gomurius. Tarp jų savo vietą dažnai atranda krevetės, kuriose, pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, yra gausu Omega-3 riebalų rūgščių ir kitų žmogaus organizmui reikalingų riebalų. Nusprendusiems šventėms rinktis šias jūrų gėrybes prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip krevetes išlaikyti šviežias iki pat jų gaminimo. Pasak specialistės, parduotuvėse besilankys pirkėjai galės džiaugtis išskirtiniu pasiūlymu, kadangi iki gruodžio 4 d. šaldytoms krevetėms „Nowaco“ taikoma -43 procentų nuolaida, perkant su lojalumo kortele. Krevetės žinotos dar senovės Romoje Dėl savo paplitimo visame pasaulyje krevetės yra…
Svorio reguliavimui ir ligų prevencijai – įtraukite šiuos ingredientus į šventinį meniu ir Kalėdas sutiksite geresnės savijautos
Tie, kurie nori šventėms pasiruošti be streso, jau rūpinasi ilgo galiojimo produktais – juk nė vienas stalas neapsieina be konservuotų žirnelių, pupelių ar kukurūzų, o baltosios mišrainės neįsivaizduojame be majonezo. Dažniausiai ankštinių daržovių valgome nepakankamai, tad sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad jos yra geras augalinių baltymų šaltinis, ypač žiemą, kai šviežių daržovių mūsų krašte nėra. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva norintiems sutaupyti pataria ilgai negendančių daržovių nusipirkti iš anksto, mat iki gruodžio 4 d. parduotuvėse taikoma 40 proc. nuolaida „Globus“ konservuotai produkcijai. Reguliuoja svorį, rekomenduotini sunkių ligų prevencijai Ankštinės daržovės – puikus augalinių baltymų šaltinis. Jos plačiai naudojamos vegetarų ir veganų…