• Virtuvė, receptai

    Šį pieno produktą astronautai skraidinosi net į kosmosą: kodėl verta jį įtraukti į mitybą?

    Mažai kam žinoma, tačiau ankstyvuoju kosmoso tyrimų laikotarpiu būtent jogurtas buvo įtrauktas į astronautų mitybos racioną dėl savo maistinės vertės ir galimybės jį laikyti be šaldymo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad jogurtas dėl savo gerųjų savybių išties puoselėja žarnyno mikrobiotą: tą padeda daryti jogurte esantys gyvieji mikroorganizmai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad jau šį savaitgalį (sausio 19-21 d.) aukštos kokybės jogurto ir varškės desertų kategorijos prekes galima įsigyti pigiau: perkant su lojalumo kortele bus taikoma 20 proc. nuolaida. Laisvadienius praleiskite gardžiuodamiesi prancūziškais skanėstais: drėgnas bei purus jogurtinis pyragas neabejotinai taps vienu mėgstamiausių desertų. Žarnyno mikrobiotos pagalbininkas Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė…

  • Virtuvė, receptai

    Auksinis eliksyras: dietologė įvardijo, koks sviestas turėtų atsidurti ant stalo

    Purus, gelsvas bei kvapnus sviestas – daugelio patiekalų ingredientas. Be jo neįsivaizduojami ne tik gardūs pusryčių sumuštiniai, bet ir įvairūs kepiniai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad pagal sveikatai palankios mitybos principus sviesto per dieną rekomenduojama suvartoti apie vieną arbatinį šaukštelį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog pirkėjai labiausiai pamėgę lietuvišką sviestą, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti progos jo įsigyti pigiau. Šia proga namus pripildykite sviestinių sausainių kvapo – retas galės jam atsispirti. Ragina atkreipti dėmesį į sviesto sudėtį Istoriškai sviestas buvo prabangos produktas, turintis didelę maistinę vertę, o senovės Romoje juo net buvo gydomas kosulys ir skaudantys sąnariai. Brangus, nedaugeliui prieinamas produktas…

  • Virtuvė, receptai

    Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: padės apsisaugoti nuo Parkinsono ir Alzheimerio

    Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lašišose yra daug A ir D vitaminų, kurie žiemos metu organizmui yra ypač reikalingi. Jie stiprina nervų sistemą, sąnarius, lėtina senėjimo procesus ir reguliuoja kalcio kiekį kraujyje. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad ruošiant lašišą labai svarbu tinkamai atsirinkti prieskonius, nes tik taip galėsite mėgautis išskirtine šios žuvies skonių gama. Mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis…

  • Virtuvė, receptai

    Nuolat jaučiatės mieguisti? Štai, koks maistas padės prasiblaškyti (receptas)

    Kai žiemą dangų nuolat aptraukusi pilka dargana, dažnai jaučiamės mieguisti, o tai trukdo kasdienei veiklai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nerekomenduoja gelbėtis vien tik kava – pasirūpinus miego kokybe, neignoruojant pasivaikščiojimų gryname ore bei apgalvojus ir subalansavus dienos racioną, galima jaustis kur kas darbingesniais. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva užkandžiams nepataria rinktis saldumynų – vietoje jų po ranka turėkite riešutų ar džiovintų vaisių. Taip pigiai praturtinsite organizmą maistingomis medžiagomis ir jausitės energingesni. Žvalina ne tik kava Nors dažnai dieną pradedame puodeliu kavos, o tik atėję į darbą taip pat skubame prie kavos aparato, žaliosios ar juodosios arbatų poveikis – panašus. Sveikatai palankios…

  • Virtuvė, receptai

    Tik pusvalandis, ir vakarienė bus paruošta: paprasčiausias būdas, kaip su minimaliai pastangų iškepti visą upėtakį

    Greita, tačiau sveika, jokių įmantrių kulinarinių įgūdžių nereikalaujanti, bet įspūdingai atrodanti vakarienė – orkaitėje kepta visa žuvis. Vienas populiariausių variantų tokiam patiekalui yra lašiša. Šią žuvį lietuviai tiesiog dievina, ji yra dažniausias pasirinkimas šviežios žuvies skyriuje, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Visgi, vis daugiau atranda ir vaivorykštinį upėtakį – lašišos giminaitį, kuris išvaizda ir skoniu ją primena, tačiau yra pigesnis. Lašiša ar vaivorykštinis upėtakis? „Lietuviai negarsėja kaip dideli žuvies valgytojai, tikrai negalime lygintis su, pavyzdžiui, Pietų Europa. Tačiau pardavimų statistika rodo, kad kasmet visgi žuvį į savo racioną įtraukia vis daugiau žmonių. Didesnis dėmesys sveikai mitybai, kurios dalimi paprastai yra žuvis, skatina atrasti ir naujas jos rūšis.…

  • Virtuvė, receptai

    Jei aitrus maistas spaudžia ašaras: gydytoja dietologė atskleidė, kodėl skiriasi mūsų pakantumas aštrumui

    Skovilio skalė – tai pagrindinis aitraus maisto vertinimo kriterijus. Kuo pipiras, paprika ar padažas įgauna didesnį balą, tuo maistas laikomas aitresniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog tokio maisto skonio receptoriais nejaučiame, o aitrumo skonis pasireiškia, kai į maistą sureaguoja mūsų nervų galūnėlės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi tendenciją, jog gaminantys maistą vis labiau linkę eksperimentuoti su egzotinių šalių virtuvių aitriaisiais ingredientais. O norintys žiemą susišildyti aitresniu maistu gali išmėginti vištienos suktinukų receptą, kuriam papildomo skonio suteiks žiupsnelis maltos aitriosios paprikos. Aitrus skonis – tik iliuzija? Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, jog aitraus skonio savaime nėra: yra kartus, saldus, sūrus, rūgštus, o aitrumą suvokiame…

  • Virtuvė, receptai

    Saugo širdį, kaulus ir odos būklę: ši daržovė pasirūpins viskuo (receptas)

    Nors apie brokolių naudą tikrai esame girdėję, daugiau žalios spalvos daržovių suvalgome tik vasarą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad trumpai termiškai apdorotos arba žalios daržovės turėtų būti mūsų kasdienio raciono dalis visais metų laikais. Ruošiant brokolius, ji pataria jų nepervirti: daugiausia vertingų medžiagų juose išlieka valgant žalius, blanširuotus ar garintus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip brokolius laikyti namuose ir užsišaldyti ateičiai, jei nespėjate suvartoti. O norint apsipirkti pigiau, verta iki sausio 22 dienos pasinaudoti jiems taikoma 40 proc. nuolaida, taikoma tinklo parduotuvėse. Pratinkime prie skirtingų daržovių skonio vaikus Nors mamos dažnai skundžiasi, kad jų vaikai nevalgo jokių daržovių, išskyrus bulvytes, gydytojos dietologės dr.…

  • Virtuvė, receptai

    Dietolgė įvardijo vieno populiaraus produkto super galią: pagerins širdies sveikatą ir ne tik

    Avokadų kulinarinis pritaikymas itin paprastas, todėl juos lengva naudoti įvairiuose patiekaluose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai itin palankūs sergantiems širdies ar kraujagyslių ligomis, taip pat – besiskundžiantiems didele cholesterolio koncentracija kraujyje. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, renkantis avokadus visuomet reikėtų imti nei per minkštus, nei per kietus – tokių pigiau iki sausio 22 d. galima įsigyti tinklo parduotuvėse. O jei sukate galvą, kaip nustebinti artimuosius vis naujais užkandžiais, galite patiekti netradicinės avokadų bei kivių salsos su aitriomis chalapos paprikos natomis. Įspūdingas svarbiausių maistinių medžiagų kiekis Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai – tai toks maisto produktas, kurį į savo mitybą…

  • Virtuvė, receptai

    Sočiai vakarienei su šeima verta išbandyti šį receptą: taip marinuota kiauliena bus viena gardžiausių

    Kai už lango spaudžia šaltukas, norisi sotesnio maisto, tad mitybos racioną papildo ir daugiau patiekalų iš mėsos. Kiaulienos nugarinę įprasta naudoti šašlykams, tačiau ji puikiai tiks ir orkaitėje keptiems sultingiems kepsniams, o su prieskoninių žolelių bei medaus marinatu tikrai sužadins skonių receptorius ir nustebins šeimos narius. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kiauliena – riebi mėsa, tad reikėtų jausti saiką. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip išsirinkti kokybišką mėsą ir jos atsargomis siūlo papildyti namų šaldiklius iš anksto. Tam dabar puikus metas, mat sausio 16–22 dienomis visose „Rimi“ tinklo parduotuvėse įsigyti kiaulienos nugarinės be kaulo galima net su 43 proc. nuolaida. Kokį marinatą rinktis…

  • Virtuvė, receptai

    Šis skonio „laidininkas“ žiemą padovanos eilę vitaminų: kodėl verta nelupti daržovės odelės

    Baklažanai pasižymi išskirtine „kempiniška“ tekstūra, dėl kurios itin gerai sugeria skonį iš kitų patiekalo ingredientų, marinatų ar padažų. Dėl šios unikalios savybės baklažanai tinka daugelio troškinių gamyboje ir ne tik: norint turėti skonio „laidininką“ bet kuriame patiekale visuomet pravers bent sauja gabalėliais pjaustytų baklažanų. Taip pat gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria gaminant baklažanus nenulupti odelės, mat joje yra skaidulų bei bendram patiekalui ji suteikia papildomos tekstūros. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog skaniausių daržovių patiekalų galima pasigaminti tik tuomet, jei atsižvelgiame ir į pačių daržovių kokybę, tad ne išimtis – ir baklažanai. Taip pat paskutinius žiemos mėnesio vakarus praskaidrinkite gardžiais baklažanų patiekalų aromatais: ypatingo…