• Virtuvė, receptai

    Istorinis patiekalas iš Vokietijos prigijo ir mūsų virtuvėje: kaip šventėms išsikepti gardų ir sultingą „netikrą zuikį“

    Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas ir nebrangus patiekalas, „netikras zuikis“ (vok. „Falschen Hase“) vis tik reikalauja gaminimo įgūdžių, nes kartais iškepęs būna per sausas, per sūrus ar per birus. Tam, kad švenčių proga jis pranoktų visus lūkesčius prekybos tinklo „Rimi“ dalijasi šio vokiško patiekalo ruošybos paslaptimis. Tradiciškai „netikram zuikiui“ naudojama kiauliena su įvairiais priedais: kitokia mėsa, daržovėmis ar kruopomis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė iš visų kiaulienos dalių rekomenduoja rinktis nugarinę – ji pati liesiausia, turinti daug baltymų, o maistingumu, baltymų ir riebalų kiekiu yra artima baltai mėsai. „Netikras zuikis“ sudomins mažuosius šventės svečius „Netikro zuikio“ pavadinimas Vokietijos receptų knygose minėtas jau XIX amžiuje –…

  • Virtuvė, receptai

    Šventinis paukštis be garnyro – kaip Kalėdinė eglutė be papuošimų: pasisemkite idėjų nekasdieniškam garnyrui

    Kiekviena šeima turi savo paslapčių, kaip iškepti įspūdingą paukštį Kalėdoms – pagrindinį patiekalą, suburiantį šeimą ir draugus prie šventinio stalo. Tačiau Kalėdinis paukštis be tinkamo garnyro – kaip nepapuošta eglutė, todėl skirkite deramą dėmesį jį papildantiems patiekalams. Net jeigu neįsivaizduojate paukštienos be bulvių ir ryžių, pasisemkite idėjų, kaip nesunkiai pagaminti didžiausių metų švenčių vertą garnyrą. Norint skaniai iškepti visą paukštį – vištą, antį, žąsį ar kalakutą – reikia laiko, įgūdžių ir būrio valgytojų, tad toks patiekalas negaminamas kasdien, bet dažnai patiekiamas ypatingomis progomis. Pasak Mariaus Tilmanto, „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus, pastaraisiais metais perkamiausias paukštis didžiosioms metų šventėms yra antis. „Prieššventiniu laikotarpiu užtikriname šviežios paukštienos įvairovę mūsų parduotuvėse, tai neatsiejamas didžiųjų…

  • Virtuvė, receptai

    Sotūs pietūs po žiemos pramogų lauke: žuvies ir bulvių kroketai nekainuos nė 5 eurų

    Dažnai nusipirkę šaldytos žuvies ilgam pamirštame ją šaldiklyje, jos lieka ir po švenčių, tad pats metas prisiminti nebrangius ir sočius patiekalus, kurie patiks net žuvies nemėgstantiems vaikams. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors visada geriausia žuvį valgyti šviežią, patiekalų iš šaldytos žuvies taip pat gali būti mūsų racione. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad perkant šaldytą žuvį reikėtų apžiūrėti, ar ji sandariai supakuota vakuume, o ant pakuotės nėra ledo kristalų bei skysčio. Taip pat svarbu šaldytus produktus laikyti atsižvelgiant į gamintojų nurodymus, tuomet galėsite saugiai mėgautis žuvies patiekalais. Žuvis – bent du kartus per savaitę Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja…

  • Virtuvė, receptai

    Šventinio stalo neįsivaizduojame be spanguolių kisieliaus: technologė dalijasi auksiniu patarimu verdantiems jį namuose

    Planuojant šventinio stalo vaišes svarbu apgalvoti ne tik skirtingų patiekalų, bet ir gėrimų sąrašą. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lietuviai švenčių stalo neįsivaizduoja be aguonpienio, vaisių kompoto ar tradicinio spanguolių kisieliaus. Nors kisielių galima pasigaminti iš įvairių mišinių, tačiau dažniausiai jis ruošiamas pagal tradicinius receptus, iš šviežių arba šaldytų spanguolių. Šios uogos – puikus vitaminų šaltinis, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad šventiniais gėrimais, ypač gausiai gardintais cukrumi, mėgautis reikėtų su saiku. Šventinių gėrimų klasika – spanguolių kisielius „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad šventiniai gėrimai tampa vis svarbesniu vaišių stalo akcentu. Namuose pirkėjai gaminasi aguonpienį, iš vasarą pasiruoštų gėrybių traukia kompoto ar sulčių…

  • Virtuvė, receptai

    Norintis sutaupyti laiko ir pinigų galės įsigyti jau sukomplektuotus maisto rinkinius Kūčių ir Kalėdų stalui

    Prekybos tinklas „Rimi“ pirmasis tarp Lietuvoje veikiančių mažmeninės prekybos tinklų pirkėjams pristato naujieną: gruodžio 23-24 dienomis trijose „Hyper“ formato parduotuvėse, įsikūrusiose Vilniaus prekybos centruose „Panorama“, „City North“ bei „Mylia“ ir Kauno – „Mega“ , pirkėjams bus pasiūlyti suruošti maisto rinkiniai šventėms, kuriuos išpakavus galėsite iškart sėsti prie Kūčių vakarienės ar Kalėdų pietų stalo. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, taip siekiama palengvinti pasiruošimo šventėms rūpesčius skubantiems, be to, perkant jau sukomplektuotus rinkinius galima sutaupyti. Naujovę paskatino klientų poreikiai Šįmet Kūčias ir Kalėdas švęsime savaitgalį, tad laiko pasiruošimui turėsime mažiau nei buvusiais metais. Pasak O. Suchočevos, maisto rinkiniai šventėms tikrai sutaupys brangaus laiko ir pinigų: „Dauguma dirbame labai intensyviai, tad…

  • Virtuvė, receptai

    Kalėdų stalo favoritė – antis: kepimo būdai, įdarai ir garnyrai pagal kiekvieno skonį (receptas)

    Sultinga, aromatinga ir švelniai apskrudusi kalėdinė antis beveik visada greitai dingsta nuo stalo, ypač patiekta su gardžiais pagardais. Tai vienas riebesnių paukščių, tad sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena mėgautis ja saikingai ir ruošti be papildomų riebalų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria paeksperimentuoti: antis skani ir su ryškaus skonio rūgštesniais, ir su švelnesniais pagardais – rinkitės pagal savo šeimos pomėgius. Kaip išsikepti sultingą antį Prieš šventes prekybos centruose galima nusipirkti tiek iš toliau atvežtų šaldytų paukščių, tiek šviežių, užaugintų Lietuvoje. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, žinant kelias paprastas taisykles, nesunku išsikepti aromatingą ir sultingą antį. „Nors…

  • Virtuvė, receptai

    Tarptautinė arbatos diena: kokią rinktis rytais, o kurią geriau gerti vakare?

    Šiais metais žiema itin lepina sniegu ir pūgomis, todėl grįžus iš lauko – vienas greičiausių ir maloniausių būdų sušilti yra kvapnios arbatos puodelis. Visgi, renkantis kokios rūšies arbata pasimėgauti svarbu atkreipti dėmesį į skirtingas jų savybes. Vienos jų – ramina, kitos – tonizuoja, trečios padeda nuo įvairiausių negalavimų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaltuoju sezonu arbatos pardavimai šokteli į viršų, o šventiniu laikotarpiu įvairiausių rūšių arbatos ir jų rinkiniai dažnai tampa ir kalėdinėmis dovanomis. „Šaltuoju metų laiku arbatų pardavimai žymiai išauga – pirkėjai jas renkasi ir kasdienai, ir kaip kalėdines dovanas. Populiariausia išlieka juodoji arbata – jos pardavimai sudaro maždaug trečdalį visų arbatų pardavimų. Antroje vietoje…

  • Virtuvė, receptai

    Nuspalvinkite spanguolėmis šventinį stalą – derinkite su sūriais, gaminkite pagardus prie paukštienos, vaišinkite šildančiu gėrimu

    Puošnios spanguolės – paskutinės gamtos dovanojamos uogos, kurios gali šviežios sulaukti Kalėdų, tad nuo seno buvo neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis, simbolizavusi sveikatą, drąsą ir apsaugą. Spanguolių Kisielius yra tradicinis Šv. Kūčių vakarienės patiekalas, tačiau šios uogos gali atlikti gerokai daugiau vaidmenų per didžiąsias metų šventes – pasinaudokite nesudėtingais receptais, kaip paįvairinti spanguolėmis pagardus, užkandžius ir gėrimus. Žmonės paiso šventinių tradicijų ir spanguolėms skiria garbingą vietą ant Šv. Kūčių ir Kalėdų stalo – tą rodo paskutinį metų mėnesį stipriai didėjanti šių uogų paklausa. „Gruodžio mėnuo yra šviežių spanguolių „rinkimo“ sezonas parduotuvėse, – sako Marius Tilmantas, „Maximos“ Pirkimų departamento direktorius. – Per vieną gruodžio mėnesį fiksuojame apie 60 proc. visų metinių…

  • Virtuvė, receptai

    Prof. Rimvydas Laužikas sulygino XIX a. ir šiandieninį Kūčių stalą: paštetus bei lynus pakeitė sušiai ir balta mišrainė

    Prie Kūčių stalo kasmet susėda patys artimiausi šeimos nariai, kurie receptais dalijasi iš kartos į kartą. Naujovių į tradicinę vakarienę dažniausiai įneša jaunimas, iš kelionių parsivežantys egzotinių patiekalų idėjų. Kulinarinio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas teigia, kad papročių kismas yra visiškai natūralus, nes tradicija išlieka tik prisitaikydama prie besikeičiančios tikrovės. Taigi, nieko baisaus, jei ant stalo atsiranda vienas kitas modernesnis valgis: „Kūčios buvo ir yra svarbi šeimos šventė, tad patiekalai yra daugiau priemonė, bet ne šventės tikslas. Visais laikais šventinio stalo įvairovė priklausė ne tik nuo namiškių turtingumo, bet ir nuo religijos.“ Ant Kūčių stalo išliko archaiškiausi valgiai Pasak profesoriaus Rimvydo Laužiko, Kūčių valgius galime suskirstyti į dvi dideles grupes.…

  • Virtuvė, receptai

    Tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė: „Per Kalėdas dovanoju su meile gamintas dovanas“

    Iki didžiausių metų švenčių likus vos kelioms savaitėms, maisto tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė daugiau laiko praleidžia virtuvėje – kepa sausainius, pakuoja valgomas dovanas ir mėgaujasi laiku su šeima išpuoštuose namuose. Net kasdien atidaromą Advento kalendorių vilnietė pasigamino savo rankomis. Bendradarbiaudama su prekybos tinklu „Rimi“ Kotryna šiemet kviečia artimiesiems dovanoti valgomas dovanas bei dalijasi keliomis jų idėjomis, padėsiančiomis sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. Šventėms ruošiasi iš anksto Meilę maistui puoselėjanti tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė pasakoja, jog didžiosioms žiemos šventėms mėgsta ruoštis ramiai ir be streso. „Apie šventes pradedu galvoti jau lapkritį, o į kalėdinę nuotaiką padeda įsijausti tai, kad kasmet pati gaminu Advento kalendorių. Labai mėgstu šį…