• Virtuvė, receptai

    Jūros ir žvejų dienos proga – įkvėpimas iš Viduržemio virtuvės ir gardus keptos dorados receptas

    Liepos 31-ąją minima Jūros ir žvejų diena, kurios proga kasmet paskutinį liepos savaitgalį tūkstančiai žmonių važiuoja į Klaipėdą švęsti Jūros šventės. Nuo neatmenamų laikų lietuviai mėgo žvejoti ir namo nešdavo sužvejotos žuvies laimikį. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, remiantis sveikatai palankia Viduržemio jūros regiono dieta, žuvis bei jūros gėrybės turėtų būti dažniau įtraukiami į mitybos racioną. Tiesa, svarbu prieš tai išsirinkti tinkamą žuvį –mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip atpažinti šviežią doradą ir gardžiai ją paruošti. Būtini dietos komponentai – saikas bei socializacija Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, Viduržemio jūros regiono dieta yra tam tikro raciono pavadinimas.…

  • Virtuvė, receptai

    Grilio sezonui ne tik šašlykai: išbandykite tris gurmaniškus sumuštinių receptus

    Vasara, be abejonės, yra tas laikas, kai namų virtuvė iškeliauja į lauką ir vakarienė ar pietūs dažniau garuoja ant grilio. Nors lietuviai ypatingai prieraišūs šašlykams ir dažnai lepinasi seniai pamėgtais mėsainiais, grilio sezonui pagavus įkarštį, maisto ekspertai kviečia pasinerti į kulinarines improvizacijas lauko virtuvėje. Išbandykite gurmaniškus sumuštinius, kurie mėgstami užsienyje, bet dar mažai atrasti Lietuvoje. Sumuštinis yra vienas žinomiausių patiekalų visame pasaulyje, mat „sumeistrauti“ jį gali net vaikai, o gurmanams – į valias erdvės improvizacijai su įvairiais skoniais bei tekstūromis. Žinoma, gamindami sumuštinius neišsiversime be duonos, tačiau kiti ingredientai priklauso nuo fantazijos. Tiesiog svarbu pasirūpinti, kad jie išpildytų pagrindinius mitybos principus – patiekalas organizmui turi suteikti baltymų, skaidulų, vitaminų. „Ar…

  • Virtuvė, receptai

    4 patarimai, kaip marinuoti agurkus, kad jie būtų itin traškūs

    Raugintus ar marinuotus agurkėlius mėgsta daugelis. Visgi, norint ypatingo skonio ir traškumo marinuotų ar raugintų agurkėlių pasigaminti namuose – reikėtų žinoti kelias subtilybes. Viena jų – naudoti kuo šviežesnius ir nedidelius agurkus, kietus agurkus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad agurkai – mėgstama lietuvių daržovė. O ypač vasarą, kai norisi gaivaus ir šviežio maisto. „Lietuviai ištikimi klasikai. Nors matome, kad pirkėjai yra linkę eksperimentuoti, paragauti egzotiškesnių vaisių ir daržovių, visgi, tradicinės bulvės, morkos, kopūstai, pomidorai ar agurkai – neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis, todėl nenuostabu, kad ir šviežio derliaus agurkai, kurių pirkėjams siūlome nuo pat ankstyvo pavasario, ilgai lentynose neužsibūna. Pastebime, kad pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria įvairiausių…

  • Virtuvė, receptai

    Šilauogės kelia nuotaiką ir stabdo senėjimo procesus: kaip jas ilgiau išlaikyti šviežias?

    Šilauogė – mažo kaloringumo uoga, kurioje gausu antioksidantų, geležies, C, E, A ir B grupės vitaminų bei kitų kokybiškų maistinių medžiagų, skaidulų. Prinokusiose šilauogėse yra daug fenolinių junginių, kurie lemia antioksidacines ir priešuždegimines savybes. Dėl šių priežasčių „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šilauoges įtraukti į savo kasdienę mitybą, o „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė pasidalija patarimais, kaip šilauoges tinkamai užšaldyti, kad galėtume jomis mėgautis ir žiemą. Stabdo senėjimo procesus Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, šilauogės dėl savo išvaizdos neretai lyginamos su mėlynėmis, panaši ir šių uogų sudėtis, tačiau skinant šilauoges mėlynai nenusidažys rankos, o jas skanaujant –…

  • Virtuvė, receptai

    Ką derinti tarpusavyje: 7 energijos suteiksiantys maisto produktų duetai

    Kai kurių maisto produktų derinimas – puikus pasirinkimas siekiant kuo geresnės savijautos. Ar žinojote, kad kartu valgant pomidorus ir brokolius – itin stiprinamas imunitetas, o bananus ir jogurtą rekomenduojama valgyti po intensyvios treniruotės? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai domisi sveikatai palankesne mityba, o jų krepšeliuose atsiduria šviežias maistas, vaisiai, daržovės, sveikesni desertai. „Lietuviai vis dažniau vadovaujasi sveikos mitybos taisyklėmis. Pastebime išaugusi dėmesį sveikesnės kategorijos maistui, konditerijos ir kulinariniams gaminiams. Pavyzdžiui, sveikuoliškų salotų be pridėtinio cukraus pardavimai per metus išaugo net 24 proc. Sezoniniai vaisiai ir daržovės taip pat sulaukia didesnio dėmesio. Smaližiai domisi ir sveikesnių desertų linija: saldumynais be laktozės, su mažiau cukraus ar be…

  • Virtuvė, receptai

    Rauginimui – ne tik agurkai: patarimai, kaip raugti daržoves

    Traškūs ir vos paraugti agurkai – klasika ir kartu vienas lengviausiai pagaminamų vasaros malonumų. Daržovių rauginimui populiarėjant ir vis daugiau kalbant apie juose esančių probiotikų naudą sveikatai, šimtmečiais mėgstamos fermentuotos daržovės vėl atsidūrė dėmesio centre. Šiandien sveikatos entuziastai drąsiai eksperimentuoja ir raugia beveik viską – nuo tradicinių kopūstų, agurkų iki rytietiško kimči ir ridikėlių. Daržovių rauginimas sparčiai populiarėja visame pasaulyje, o Lietuvoje, kur įvairių produktų rauginimo paslaptys perduodamos iš kartos į kartą, jis atrandamas iš naujo. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, parduotuvėse parduodami rauginti produktai visada buvo populiarūs, tačiau šiandien susilaukia dar didesnio pirkėjų dėmesio. „Jau daugelį metų iš eilės populiariausiu pasirinkimu išlieka rauginti…

  • Virtuvė, receptai

    Vieni voveraites renka miške, kiti – lentynose: ekspertai pataria, kaip išsaugoti jų naudingas savybes

    Socialiniai tinklai jau mirga nuo grybautojų laimikių miškuose – pilnų pintinių voveraičių. Tiesa, grybauti galima ne tik miške. Voveraitės jau nuo birželio pabaigos vilioja ir parduotuvių lentynose. Jų šiemet pirkėjai įsigijo net 25 proc. daugiau, palyginti su pernai, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. O biomedicinos mokslų daktarė pasakoja, kodėl šiuos grybus verta įtraukti į mitybos racioną ir kaip teisingai juos apdoroti, kad neprarastų naudingųjų savybių. Šviežias derlius – ne tik miške Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad ne visi gyventojai turi laiko ir galimybių grybauti patys, tad šviežias grybų derlius visuomet labai laukiamas parduotuvėse. „Mūsų tinklas turi ištikimus partnerius, kurie, vos pradėjus dygti pirmosioms…

  • Virtuvė, receptai

    Netikėtai užklupo svečiai? Kulinarijos technologė dalijasi greitai pagaminamų užkandžių idėjomis

    Vasara yra puikus metas susitikti su draugais ir surengti jiems gardžią vakarienę, prie kurios galima dalintis atostogų įspūdžiais. Tiesa, svečiai kartais užsuka ir neplanuotai, tad pasiruošimui laiko nebelieka. Patarimais, kaip nudžiuginti savo draugus lengvais, o svarbiausia – sveikatai palankesniais užkandžiais, kuriuos vos per kelias minutes pagaminsime iš namuose rastų produktų, dalijasi prekybos tinko „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė. Ekspertės teigimu, užklupus bet kokiems netikėtumams labiausiai gelbėja kūrybiškumas. Užtepėlės – lengviausia išeitis Smagus draugų pasisėdėjimas pirmiausia prasideda nuo pasiruošimo, tačiau kartais svečiai užklumpa netikėtai. Tokiu atveju prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja nepanikuoti ir paruošti greitus užkandžius iš namuose jau turimų produktų: „Netikėtai užsukus pro šalį važiavusiems svečiams šaldytuve…

  • Virtuvė, receptai

    Geros naujienos smaližiams – greitai pagaminami nekepti desertai: 3 receptai, kurie pavyks visiems

    Nors desertų gamyba dažnai asocijuojasi su ilgomis prie viryklės praleistomis valandomis, daugybę jų galima pagaminti nesugaištant daug laiko ir netgi nekepant. Tegul karštas obuolių pyragas lieka šaltajam metų sezonui – vasara yra laikas, kai norisi gaivinančių ar tiesiog greitai pagaminamų desertų. Pasak maisto ekspertės, dažniausiai nekeptiems desertams pakanka vos kelių ingredientų ir trupučio laiko. Nekepti desertai – ne tik ledai ar želė, bet ir vaikystės skanumynas „tinginys“, iš italų virtuvės atkeliavęs tiramisu, džiovintų vaisių bei riešutų skanėstai, saldūs sūriai ir įvairiausi kremai su šviežiais vaisiais ir uogomis. „Sunku nustatyti, kokius nekeptus desertus labiausiai mėgsta gaminti lietuviai, tačiau ne vienerius metus matome tendenciją, kad vasaros mėnesiais beveik penktadaliu ūgteli šviežių sūrių…

  • Virtuvė, receptai

    Serbentų panaudojimo galimybės – beribės: pravers tiek uogos, tiek lapai

    Serbentai – tai Lietuvos soduose dažnai augančių agrastinių šeimos daugiamečių uogakrūmių uogos, kurios gali būti raudonos, baltos arba juodos spalvos. Serbentai turi labai mažai kalorijų, juose beveik nėra riebalų, labai nedaug baltymų ir saikingas kiekis angliavandenių, bet randamas didelis kiekis antocianinų bei vitamino C. Dėl šių priežasčių prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria serbentus įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, ką galime iš jų pasigaminti artėjant derliaus nuėmimui. Serbentai – antocianinų šaltinis Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, visų trijų spalvų serbentai savo sudėtyje turi magnio, kalio, kalcio, cinko, geležies,…