• Virtuvė, receptai

    Dienos pietų kainos vis daugiau žmonių nukreipia į parduotuves: populiariausias pasirinkimas nestebina

    Noras sutaupyti skatina gyventojus šviežiai paruoštų patiekalų dažniau pasidairyti parduotuvių kulinarijos skyriuose. Prekybos tinklo „Iki“ duomenys rodo, kad dėmesio ir pietų lėkštės centre dažniausiai atsiduria Kyjivo kotletas. Augantys šio ir kitų šviežiai pagamintų patiekalų pardavimai atskleidžia, kad vis daugiau pirkėjų siekia sutaupyti laiko ir pinigų, pasitikėdami „Iki“ kulinarijos meistrais, išlaikančiais aukštus kokybės standartus ir siūlančiais naujovių. „Per dešimt šių metų mėnesių pastebime aiškią tendenciją, kad kai kurių paruoštų patiekalų nuperkama net iki 40 procentų daugiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Šiuos pokyčius pirmiausia diktuoja klientų pasirinkimų karalius Kyjivo kotletas ir jam iš paskos sekanti paruoštų gaminių svita: žemaičių blynai, švediški mėsos kukuliai, įvairūs sumuštiniai ir salotos. Pastebime, kad vasarą…

  • Virtuvė, receptai

    Viena žuvies rūšis nustebins universalumu: štai, kaip ją galima gardžiai paruošti (receptas)

    Dėl savo švelnaus skonio, tekstūros bei universalaus panaudojimo lašiša yra viena labiausiai paplitusių žuvų daugelyje pasaulio virtuvių. Ją galima ruošti įvairiais būdais – kepti grilyje ar keptuvėje, troškinti, rūkyti, sūdyti. Ši žuvis net valgoma žalia japoniškoje virtuvėje ruošiant suši, nagiri ar sašimi. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, jog ir lietuviškoje virtuvėje lašišą galima lengvai pritaikyti, pavyzdžiui, ruošiant žuvienę. Be to, šios žuvies bus galima įsigyti pigiau iki lapkričio 11 d.: išdarinėtoms Atlantinės lašišoms su galvomis „Rimi“ šią savaitę taikoma 50 proc. nuolaida, perkant su „Mano Rimi“ kortele, tad kilogramas tekainuos 6,99 Eur. Nuo lengvų pusryčių iki sočių pietų ar vakarienės Lašiša –…

  • Virtuvė, receptai

    Į pagalbą studentams ir ne tik: 3 taupūs ir greiti patiekalai iš bulvių

    Bulvės – tikros herojės virtuvėje, kai norisi ko nors sotaus ir skanaus, taupant tiek laiką, tiek pinigus. Iš jų galima paruošti įmantriausių šedevrų, tačiau kasdienybėje dažniausiai praverčia paprasti ir greiti receptai. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, bulvės yra ir daržovių skyriaus žvaigždės – lietuviai jas, ypač per akcijas, perka tūkstančiais kilogramų per dieną. „Kad bulvės – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, puikiai iliustruoja jų asortimento gausa: šiandien parduotuvėse siūlome pasirinkti įvairiausių bulvių rūšių ir veislių, kurių populiariausių sąraše puikuojosi tokios kaip „Soraya“, „Concordia“ ar „Gala“. Kalbant apie tendencijas pastebime, kad labiausiai pirkėjai mėgsta lietuviškas bulves, be to, dažna jas perka dideliais kiekiais įsigydami po maišą ar net kelis.Vis…

  • Virtuvė, receptai

    Šis obuolių pyragas vadinamas skaniausiu pasaulyje, o jam išleisite visai mažai: kaip iškepti ypač kvapnų olandiškąjį „appeltaart“

    Šiltas ir kvepiantis obuolių pyragas – jaukumo simbolis, be kurio ruduo nebūtų ruduo. Parduotuvėse gausus ir kaina džiuginantis obuolių derlius kviečia visa galva nerti į gardžių kepinių sezoną. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo išsikepti olandišką obuolių pyragą, kuris įvardijamas kaip geriausias pasaulyje. Nors titulas garbingas, desertas iš tiesų taupus – jam prireiks visai nebrangių ir paprastų ingredientų. Portalas „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, yra sudaręs geriausiai įvertintų pyragų sąrašą. Jame šlovė vadintis geriausiai įvertintu saldžiu pyragu atiteko olandiškajam „appeltaart“. Kuo šis kepinys pavergia jį ragavusių širdis ir skonio receptorius? „Olandiškas „appeltaart“ kiekvieną šaltąjį sezoną pakvimpa visuose Nyderlanduose, o jo recepto paprastumas sužavi ir kitas…

  • Virtuvė, receptai

    Diena be sūrio – labiau apniukus: 2 dangiškai skanūs receptai su „Iki“ „Sūrių fiestos“ akcijomis

    „Tu negali tikėtis visiems patikti – tu ne sūris“, – sako interneto folkloras. Ir išties – kai jo rūšių ir receptų su juo tiek daug, sūrį dažnas valgo kasdien. Todėl tiek lietuviškųjų varškės sūrių, tiek itališkosios buratos gerbėjai nudžiugs – „Iki“ parduotuvėse vyksta „Sūrių fiesta“. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, ribotą laiką vykstanti teminė akcija leis stipriai sutaupyti tiek kasdieniams, tiek gurmaniškiems sūriams. Geriausių akcijų jau ieškokite čia: www.iki.lt/leidiniai. Patrauklių „Sūrių fiestos“ pasiūlymų nuo pirmadienio jau gausu „Iki“ parduotuvėse visoje šalyje. „Iki“ parduotuvėse pirkėjai gali rinktis iš plataus pačių įvairiausių sūrių asortimento, ir didelei daliai jo iki lapkričio 10-osios galioja išskirtinės nuolaidos lojaliems „Iki“ pirkėjams. Viskas, ką reikia padaryti…

  • Virtuvė, receptai

    Tiks ir kasdienai, ir Helovinui: originaliai panaudokite išskaptuoto moliūgo likučius

    Tradicija pjaustyti moliūgus per Šiurpnaktį kilusi iš XIX a. Airijos, kur žmonės skaptavo ropes ir kitas šakniavaisines daržoves, norėdami atbaidyti piktąsias dvasias. Moliūgai šiai misijai pradėti naudoti tuomet, kai airių imigrantai šią tradiciją atsivežė į JAV ir pastebėjo, kad jų galima lengviau įsigyti. Moliūgo skaptavimas – ne tik šiurpiausios metų nakties dekoravimo tradicija, ypač džiuginanti vaikus, tačiau jo minkštimas – ir sezoninių patiekalų žvaigždė. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė primena, kad tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt, tiek ir fizinėse parduotuvėse jau galima Helovino šventei apsipirkti pigiau: jai skirti aksesuarai, dekoracijos, žvakės parduodami su 40 proc. nuolaida, o lietuviški moliūgai – net su 50 proc.…

  • Virtuvė, receptai

    Rubinais spindinti prabanga už visai mažai: kaip paprasčiausia išlukštenti granatus ir kaip juos itin skaniai panaudoti virtuvėje

    Sultingos ir blizgančios tarsi maži brangakmeniai granatų sėklos skoniu ir spalva bemat praturtina įvairius patiekalus, o kainuoja visai nedaug. Granatai neatsiejami nuo Viduržemio jūros regiono ir Artimųjų Rytų virtuvių, o juos vis labiau pamėgsta ir lietuviai, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Saldžiomis ir traškiomis sėklomis skanu mėgautis ir vienomis, tačiau verta šį vaisių įtraukti ir į kitų patiekalų bei desertų gamybą. „Lietuviai išties mėgsta granatus, ir vis labiau – pavyzdžiui, vien per šių metų rugsėjį ir spalį granatų pardavimai išaugo net 69 proc. Jie, šalia mangų bei persimonų, įsitvirtinę ir tarp pačių populiariausių egzotinių vaisių. Šiemet prekyboje švieži granatai pasirodė dar rugpjūtį, tačiau būtent dabar jų piko…

  • Virtuvė, receptai

    Maži, bet reikšmingi skirtumai: kuo skiriasi paprasta citrina nuo žaliosios ir ar tinka jas naudoti vieną vietoj kitos

    Kai rudeniškas vėjas ima vėsinti šalį, daugelio rankos pačios ima tiestis prie citrusinių vaisių. Puodelis arbatos su citrinos griežinėliu tampa šildančiu dienos ritualu, o skonio receptorius norisi pažadinti rūgštesniais skoniais net ir desertuose. Šiuos poreikius dabar lengva ir nebrangu patenkinti, nes parduotuvėse jau prasidėjo citrusinių vaisių ir nuolaidų jiems sezonas, sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. „Įsibėgėjęs ruduo atneša ne tik moliūgų gausą, bet ir citrusinių vaisių sezono pradžią. Nors jie perkami ištisus metus, būtent sezono metu šių vaisių asortimentas plačiausias, jie būna ypač sultingi, skanūs, o kainos – patrauklios. Galima prognozuoti, kad šiuo šaltuoju metų laiku citrusinių vaisių bus nupirkta netgi daugiau nei ankstesniu, nes jau ir…

  • Virtuvė, receptai

    Tik 30 minučių ir vos keli eurai produktams: 3 nauji receptai, kaip greitai ir skaniai iškepti tilapijos filė

    Žuvį lietuviai valgo vis dažniau ir jos nuperka daugiau, tad nauji ir lengvai paruošiami receptai visada praverčia. Tilapija – mėgstamas pasirinkimas tų, kurie nori be didelių pastangų pagaminti sočią, bet neapsunkinančią vakarienę iš žuvies. Vos prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje dar mažai girdėta, dabar ši balta, švelnaus skonio, nebrangi ir lengvai paruošiama žuvis yra išties paklausi, sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Daugelis ją jau yra tiesiog kepę keptuvėje vieną ar tešloje – tad metas išbandyti ir dar kelis receptus. G. Kitovė pastebi, kad lietuviai įsiklauso į sveikos mitybos specialistus ir į savo racioną įtraukia daugiau žuvies. Populiarumas stabiliai auga, šiemet žuvies „Iki“ nupirkta virš dešimtadaliu daugiau lyginant su…

  • Virtuvė, receptai

    Meksikietiškas restoranas namuose: sutaupykite ir avokadą panaudokite ne tik tobulai gvakamolei – štai dar 2 netikėti patiekalai

    Pasibaigus vasaros atostogoms ir įsisukus į rudenišką rutiną, į saulėtus kraštus bent jau mintimis ir skonių pojūčiais gali lengvai nukelti maistas. Kai norisi sotaus, spalvingo ir lengvai bei pigiai paruošiamo egzotiško maisto, dažnuose namuose nuskamba Meksikos virtuvės vardas. Tą pastebi ir prekybininkai – pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, auga tiek jau pagamintų pasaulio virtuvių įkvėptų patiekalų, tiek ir jiems reikalingų ingredientų paklausa. Pavyzdžiui, nuo Meksikos virtuvės neatsiejami avokadai jau tapę kasdieniu pirkiniu. „Lietuviai noriai eksperimentuoja virtuvėje, tą rodo ir nuolat besistiebianti pasaulio virtuvių produktų paklausa. Vien šiemet įvairių meksikietiškų, japoniškų ar kiniškų produktų nupirkta jau pusantro karto daugiau nei pernai – akivaizdu, kad pirkėjai labai domisi pasaulio skoniais. Tai…