Kalėdoms lietuviai šįmet ruošiasi iš anksto. Duomenys rodo, kad šventiniu laikotarpiu išauga įvairiausių gurmaniškų produktų: įmantresnių sūrių, kumpių, paštetų pardavimai. Be to, Kūčių stalą pirkėjai vis dažniau puošia ne tik tradiciniai karpiais, bet ir krevetėmis ar midijomis, o įprastą vištą dažnai keičia kalėdinėmis antimis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tinklo pirkėjai gausiai ieško ne tik įvairiausių maisto produktų, bet ir kalėdinių dekoracijų ar šiai šventei skirtų atributų, dovanų.
Ieško gurmaniškesnių ingredientų
„Jau ne vienerius metus pastebime, kad prieš šventes kyla brangesnių, rečiau valgomų, gurmaniškų produktų pardavimai. Pirkėjai gausiai ieško įvairiausių paštetų, egzotiškesnių vaisių, daržovių: savo krepšelius pildo ne tik tradiciniais klementinais, bet ir kaštainiais. Be to, gruodžio mėnesį vidutiniškai 30 proc. auga ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Tiek pat padidėja ir gurmaniškų produktų pardavimai, pavyzdžiui, kaštainių kremo – parduodama paprastai 3 kartus daugiau, foie gras – net 10 kartų. Be to, pirkėjai ieško ir įvairiausių šventinių dekoracijų, tokių kaip Advento vainikai“, – sako V. Budrienė.
Kaip teigia komunikacijos vadovė, gyventojai iš anksto perka ilgiau negendančius produktus: cukrų, miltus, konservuotus ir marinuotus gaminius. Be to, tradiciškai kepa ir įvairiausius kepinius, todėl šventiniu laikotarpiu ieško įvairiausių rūšių miltų, džiovintų vaisių, uogų bei riešutų, aguonų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas, maltas imbieras, gvazdikėliai, anyžių sėklos.
Kalbant apie vaisius, V. Budrienė sako, kad absoliuti Kalėdų klasika išlieka klementinai, tačiau populiarūs ir kiti citrusiniai vaisiai: apelsinai, raudonieji bei geltonieji greipfrutai, citrinos.
Eksperimentuoja virtuvėje
Lietuviai perima vis daugiau ne tik Vakarų Europos tradicijų, bet ir patiekalų. Nors Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baltosios mišrainės ir keptos mėsos, žmonės drąsiau eksperimentuoja virtuvėje ir ruošia prabangesnius patiekalus.
Pavyzdžiui, Kūčioms dažnai gaminama ne tik lašiša, karpis ar tradicinė silkė, bet ir įvairiausiuose padažuose troškintos midijos, keptos krevetės, o mėgstantys dar įmantresnius skonius ant šventinio stalo patiekia ir skraidkalmarių čiuptuvus. Tuo tarpu Kalėdoms gyventojai kepa įmantriausiais įdarais įdarytas antis.
Iš anksto apsirūpina ir dovanomis
Norintys neskubėdamki pasirūpinti ne tik kalėdinio stalo meniu, bet ir dovanomis tą taip pat stengiasi daryti iš anksto. Kaip teigia V. Budrienė, dovanų pirkėjai šįmet pradėjo ieškoti jau lapkričio pabaigoje. Pasak komunikacijos vadovės, pirkėjai linkę įsigyti dekotaryvinių žvakių, kalėdinių puodelių, stiklinių su ateinančių metų simboliais, taip pat ir kosmetikos bei higienos prekių rinkinių. Dažnai gyventojai apsirūpina kava, arbatžolėmis, šokoladu, kurie neretai tampa dovanos priedu.
Be to, lietuvių krepšeliuose dažnai atsiduria ir įvairiausi kalėdiniai artibutai: girliandos, keraminės statulėlės, eglutės žaisliukai, kalėdiniai vainikai.
Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”