Virtuvė, receptai

Į „Michelin“ gidą įtraukto restorano šefė dalijasi pyrago receptu, kurį kiekvienas galime pasigaminti namuose

Kakava turi virš 600 aromato junginių, todėl jos skonis toks kompleksiškas. Ši įvairovė leidžia šokolado gamintojams kurti įvairių skonių produktus, atsižvelgiant į kakavos kilmės vietą ir perdirbimo būdą. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, jog ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles – taip geriausiai atsiskleidžia saldumyno skonis. Be to, ji primena, kad šią savaitę juo galima pasimėgauti pigiau: iki lapkričio 18 d. tam tikriems šokolado gaminiams taikoma net iki 30 proc. nuolaida, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.

Kaip ragauti šokoladą?

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles. Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje.

„Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Pirmiausia, atsilaužus gabalėlį šokolado, verta atkreipti dėmesį į jo blizgesį ir vientisą paviršių, o paskui jį pauostyti. Aromate galima pajusti kakavos, riešutų, uogų ar prieskonių natas, kurios suteikia šokoladui jo unikalų charakterį. Tuomet šokolado gabalėlį galima dėti į burną, lėtai leisti jam ištirpti ant liežuvio, pajusti jo tekstūrą ir atskiras skonio natas, kurios atsiskleidžia, kai šokoladas pradeda šilti ir tirpti. Pirmaisiais kąsniais gali būti juntamas kartumas ar rūgštumas, o vėliau atsiskleidžia saldumo ir kreminio poskonio sluoksniai“, – pasakoja E. Krasauskienė.

Geriausiai išsilaiko sausoje vietoje

Ekspertė pataria šokoladą laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiančioje vietoje, kad jis išlaikytų savo skonį ir tekstūrą. Taip pat atidarius pakuotę, šokoladą geriausia laikyti sandariame inde – tai apsaugo nuo šviesos, pašalinių kvapų ir kenkėjų, kurie gali atsirasti buityje.

„Taip pat svarbu vengti šokoladą laikyti šaldytuve, nes drėgnose sąlygose cukrus ima kristalizuotis, o ant paviršiaus gali atsirasti matomos baltos dėmelės. Tokios dėmelės gali atsirasti ir dėl staigių temperatūros pokyčių, kai dėl šilumos išsiskiria kakavos sviestas. Nors tokie paviršiaus pokyčiai gali atrodyti nepatraukliai, jie neturi įtakos nei šokolado skoniui, nei kokybei, ir produktas lieka tinkamas vartoti“, – pažymi E. Krasauskienė.

Ji priduria, jog šokolado tinkamumo vartoti terminas visada nurodomas ant produkto pakuotės: pavyzdžiui, juodasis šokoladas gali galioti nuo 12 iki 24 mėnesių, todėl jis puikiai tinka kaupti atsargai.

„Vis dėlto, kitų šokolado rūšių, ypač tų, kurių sudėtyje yra augalinių priedų ar kitų papildomų ingredientų, galiojimo terminas paprastai yra trumpesnis. Dėl šios priežasties rekomenduojama prieš vartojant patikrinti tinkamumo datą“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

Kokį šokoladą mėgsta pirkėjai?

E. Krasauskienė pastebi, jog nors pirkėjai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, ne ką mažiau populiarus išlieka ir pieniškas. Tuo tarpu rausvojo („Ruby“) ar baltojo šokolado įsigyjama rečiau.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjai parduotuvių lentynose ieško ne tik aukštos kokybės juodojo šokolado, bet ir saldainių su įvairiais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampano skonio natomis. Taip pat pirkėjai ypač vertina šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis – tokie skonio deriniai laikomi turtingais ir praturtinančiais saldumynų skanavimo patirtį.
Be to, vis daugiau pirkėjų atranda gurmaniškus, net egzotiškus skonius, tokius kaip šokoladas su pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis ar rožių žiedlapiais. Sparčiai auga ir susidomėjimas veganišku bei ekologiškų žaliavų šokoladu, populiarėja ir gaminiai su mažesniu cukraus kiekiu – vis daugiau pirkėjų renkasi sveikesnius saldumynų variantus“, – tendencijas vardija prekybos tinklo ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė.

Pirkėjų dėmesys privačios linijos produkcijai

E. Krasauskienė taip pat pastebi tendenciją, jog pirkėjai, rinkdamiesi šokoladą bei kitą produkciją, dažnai atkreipia dėmesį ir į „Rimi“ privačios linijos prekes.

Norintiems atrasti išskirtinius skonius ji rekomenduoja rinktis „Selection by Rimi“ produktus: šiuo ženklu pažymėtos prekės gaminamos iš kruopščiai atrinktų, aukštos kokybės ingredientų, kurie, pasitelkus tradicinius įvairių šalių receptus, įgauna unikalių skonio savybių.

„Taip pat egzotinių skonių ieškantys pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį į „Rimi Planet“ prekės ženklą. Šie produktai suteikia galimybę pažinti skirtingų pasaulio regionų virtuves – nuo Azijos ir Meksikos iki Viduržemio jūros ir Artimųjų Rytų. O pirkėjams, kurie renkasi ekologiškus produktus, „I love eco“ ženklas siūlo platų asortimentą, kuris nuolat plečiamas naujais gaminiais. Šio ženklo produktams būdingas tvarus gamybos būdas, aukšta kokybė ir puikus skonis. „I love eco“ siekia parodyti, kad ekologiškas ir sveikas maistas gali būti gardus ir prieinamas kiekvienam“, – pasakoja E. Krasauskienė.
Prekybos tinklo ekspertė primena, jog šią savaitę šokoladu galima pasimėgauti pigiau: iki lapkričio 18 d. 7 rūšių šokoladui „Pergalė“ (200 g) taikoma 30 proc. nuolaida, tad jis kainuos 3,49 Eur. Be to, šokolado ar saldainių „Geisha“ (11 rūšių) taip pat bus galima įsigyti pigiau – šiai produkcijai taikoma iki 30 proc. nuolaida. Pigesnis ir 9 rūšių šokoladas „Lindt“ – jam taikoma 20 proc. nuolaida.

„Be to, kviečiame 27-ąjį „Rimi“ gimtadienį švęsti kartu – dabar „Rimi“ privačios etiketės produktų iki lapkričio 18 d. galima įsigyti už super kainą. Taip pat ir kitų produktų įsigyti pigiau padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“, – pataria E. Krasauskienė.

Išmėginkite į „Michelin“ gidą šiemet įtraukto restorano „Pacai“ šefės Godos Juknaitės receptą – pavyks nuostabios tekstūros, šlapias, su traškia plutele ir tirpstantis burnoje šokolado pyragas.

RECEPTAS

Bemiltis šokoladinis pyragas

Pyragui reikės:

250 g juodojo šokolado;
115 g sviesto „Rimi Smart“;
5 vnt. didelių kiaušinių „Rimi Smart“;
100 g cukraus „Rimi Smart“;
2 v. š. kakavos „Rimi Smart“.
Druskos.

Gaminimo eiga:

1. Užsikaičiame orkaitę 160 °C.
2. Garų vonelės pagalba, dubenyje išsitirpiname sviestą kartu su laužytu šokoladu.
3. Šokolado masei leistant atvėsti, atskirame dubenyje išplakame atskirtus kiaušinio baltymus kartu su cukrumi. Plakame iki morengo tekstūros, kad apvertus dubenį šie nė nesujudėtų.
4. Į šokolado bazę įmaišome visus kiaušinio trynius. Įmaišome kakavą su žiupsniu druskos.
5. Išplaktus baltymus atsargiai ir švelniai įmaišome į šokolado bazę.
6. Supilame į skardą išdegtą sviestiniu popieriumi.
7. Kepame 45 minutes. Atvėsus barstome kakavos pudra. Galima skaninti braškėmis, ledais ar plakta grietinėle.

Skanaus!

Parašykite komentarą