Apsiriboti vien tik mėsos patiekalais nebūtina. Daržovės, vaisiai, sūriai, troškiniai ar blynai – viskas gali būti gaminama grilyje, o juk ir paįvairinti meniu bei išmėginti šį tą naujo visuomet smagu. Bemėsius grilio vakarėlius drąsiai rengti gali ir vegetarai ar veganai, ir tie, kurie paprasčiausiai mėgsta paeksperimentuoti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairių bemėsių alternatyvų, tinkančių griliui, apstu, o jomis domisi ir pirkėjai.
„Grilio sezonas įsibėgėja, todėl pastebime, kad pirkėjai vis dažniau linkę į eksperimentus – kepa ne tik mėsą, bet mėgaujasi ir vegetariškais ar veganiškais patiekalais: grilina įvairius sūrius, daržoves, vaisius. Be to, lietuviai vis dažniau renkasi sezonines daržoves, o pavasaris tam itin tinka, nes parduotuves pasiekia šviežias derlius, kurio platų pasirinkimą ras kiekvienas“, – sako V. Budrienė.
Neperkepkite daržovių
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pasakoja, kad ruošiant vegetariškus patiekalus, lygiai taip pat kaip gaminant mėsą ar žuvį, galioja tam tikros taisyklės.
„Kepsninėje kepamos daržovės nepraranda savo maistingųjų savybių, todėl tai yra ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Visgi, svarbu jų neperkepti. Jeigu grilyje kepsite supjaustytus baklažanus, cukinijas, svogūnus ar paprikas, kepti jas reikėtų kelias minutes, kol gražiai apskrus. Žinoma, jeigu grilyje kepsite bulves, užtruksite kiek ilgiau“, – teigia V. Juodkazienė.
Pavyzdžiui, jeigu kepsite visą, nesupjaustytą bulvę, užtrukti galite ir apie valandą. Kaip teigia V. Juodkazienė, norint išsikepti visą bulvę grilį reikėtų įkaitinti iki vidutinės ugnies. Galiausiai bulves subadyti šakute, patepti jas sviestu arba alyvuogių aliejumi, suvynioti į foliją ir kepti apie pusvalandį, tuomet bulves apversti ir kepti dar tiek pat.
Visgi, šiomis daržovėmis apsiriboti toli gražu nebūtina. Ant kepsninės kepti galima daugumą daržovių, netgi kopūstą.
„Perpjaukite kopūsto galvą į keturias dalis, dėkite ant gerai įkaitusių grotelių ir kepkite iš visų pusių po kelias minutes, o baigus apšlakstykite aliejumi, druska ir pipirais. Jei šalia patieksite ir gardų padažą, kopūstas atsikleis visai naujus skonius. Tą patį galima išmėginti ir su šviežiomis Romane salotomis – perpjaukite jas pusiau ir pakepinkite keletą minučių ant grotelių, gardinkite prieskoniais, o patiekiant apibarstykite feta sūriu“, – pataria V. Juodkazienė.
Nepamirškite vaisių
Ant grilio kepti galite ne tik daržoves, bet ir vaisius: obuolius, kriaušes, bananus, ananasus, arbūzus, figas ar mangus.
„Arbūzus ir ananasus supjaustykite trikampiais, palikite odeles. Vaisius pabarstykite cukrumi, citrinų sultimis, jeigu mėgstate aštriau – raudonųjų paprikų dribsniais. Vaisių, lygiai taip pat kaip ir daržovių, reikėtų neperkepti. Geriausia juos kepti po kelias minutes, iš kiekvienos pusės, arba tol, kol ant jų esantis cukrus gražiai karamelizuosis“, – teigia „Iki“ atstovė.
Šitaip keptus vaisius rekomenduojama patiekti su ledais, karštu šokoladu, grietinėle, uogų sirupu ar tiesiog valgyti vienus, kaip užkandį.
Gaminkite sūrius
Grilyje kepami sūriai – įgauna nepaprasto skonio ir dūminio kvapo. Tai, pasak V. Juodkazienės, taip pat geriausia yra daryti ant vidutiniškai įkaitinto grilio. Jeigu kepate paprastą, lietuvišką varškės sūrį – prieš tai pamarinuokite jį aliejaus, medaus, susmulkintų česnakų ir mėgstamų prieskonių marinate. Tuomet įsukite sūrį į foliją ir kepkite apie 20 min. Dar vienas sūris puikiai tinkantis kepti ant grilio – Graikijoje mėgstamas halumis.
„Prieš kepant halumio sūrį geriausia yra jį supjaustyti nedidelėmis juostelėmis. Tuomet dėti ant vidutiniškai įkaitinto grilio ir vartant pakepti apie 3 min. arba tol, kol sūris įgaus auksinę spalvą. Šį sūrį galima derinti ne tik su įvairiausiomis daržovėmis, bet ir arbūzu, arba gardinti vegetariškus mėsainius, sumuštinius“, – sako „Iki“ atstovė.
Kepsninėje galite kepti ir fetą, ir kamambero sūrį. Prieš kepant grilį taip pat reikėtų įkaitinti iki vidutinės ugnies. Sūrius pašlakstyti aliejumi, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, susukti į foliją ir kepti apie 15-20 min.
V. Juodkazienė dalijasi ir keliais nepaprasto skonio be mėsiais receptais, kuriuos lengvai paruošite ant grilio.
Arbūzų iešmeliai su tofu
Jums reikės:
• 400 g arbūzo
• 300 g rūkyto tofu
• 2 v. š. sojų padažo
• 1 v. š. sezamų aliejaus
• 250 g kininių bastučių (PAK CHOI)
• 1 a. š. druskos
• 1 a. š. sezamų sėklų
• ½ a. š. maltų džiovintų paprikų
Padažui:
• 3–4 šakelių čiobrelių
• 3 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 v. š. šviežių smulkintų petražolių
Gaminame:
Supjaustykite arbūzą ir tofu kubeliais, sumaišykite su sojų padažu bei sezamų aliejumi ir palikite marinuotis. Mažesniame dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Kininius bastučius nuplaukite, padalinkite perpus ir apie minutę apvirkite pasūdytame vandenyje. Kai apvirs, nedelsiant panardinkite bastučius į ledinį vandenį, kad šie neprarastų savo žalios spalvos. Suverkite arbūzus ir tofu ant iešmų ir vartydami kepkite ant žarijų 1–2 minutes. Patiekite iešmelius su kininiais bastučiais ir viską pagardinkite maltomis paprikomis.
Kepta žiedinio kopūsto galva
Jums reikės:
• 1 didelio žiedinio kopūsto
• 2 v. š. sviesto
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 skiltelių česnako
• 20 g tarkuoto parmezano
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
• žiupsnelio kmynų
• 2 g šviežių petražolių
• 1 svogūno
• 2 kubelių daržovių sultinio
• šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Žiedinį kopūstą nuplaukite ir supjaustykite 2 cm storio riekėmis – „kepsniais“. Kiekvieną jų išdėliokite ant atskirų folijos lakštų. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite jį su alyvuogių aliejumi, tuomet įberkite
druskos bei pipirų, suberkite kmynus ir smulkiai supjaustytas petražoles. Žiedinio kopūsto riekes gausiai apšlakstykite paruoštu prieskonių mišiniu, folijos kraštelius sandariai užlenkite ir kepkite grilyje apie 10–15 minučių – kol žiedinis kopūstas suminkštės. Atsargiai atlankstykite folijos kraštus, apibarstykite „kepsnius“ tarkuotu parmezanu, vėl užlankstykite ir kepkite dar porą minučių, kol išsilydys sūris. Patiekite kaip pagrindinį patiekalą arba garnyrą!
Grilyje keptas baklažanas su ypatingu padažu
Jums reikės:
• Nedidelių baklažanų
• Kelių česnakų galvų
• Puodelio graikiško jogurto
• Šaukšto tahini pastos
• Žiupsnelio druskos
• Pusės citrinos
Gaminame:
Įkaitinkite grilį iki vidutinės ugnies. Ant grilio sudėkite nesusmulkintus baklažanus ir česnakų galvas. Tiesa, juos kepti reikėtų ne ant tiesioginės ugnies. Baklažanus kepkite apie valandą – priklausomai nuo dydžio, arba tol, kol šie visiškai suminkštės. O česnakus – apie 40 minučių. Dubenyje sumaišykite jogurtą, tahinį, įspauskite keptas česnako skilteles ir viską sumaišykite. Galiausiai perpjaukite baklažanus, išskobkite minkštimą. Pagardinkite baklažanus druska, citrinos sultimis ir gautu padažu. Skanaus!