Tik labai nedidelė dalis žmonių nėra girdėję apie genetiškai modifikuotus maisto organizmus (GMO) ir iš jų gaminamus maisto produktus, tačiau jie vis dar yra apipinti daugybės mitų, o poveikis žmogui ir aplinkai tebėra tyrimų ir diskusijų tema. Kaip juos atpažinti ir sumažinti jų suvartojimą?
„Remiantis neseniai atlikto tyrimo duomenimis, dauguma apklaustųjų stengiasi atsisakyti sveikatai nepalankaus maisto. Beveik pusė pirkusiųjų teigė, kad įsigijo GMO produktų nespecialiai ir tik grįžę namo pastebėjo, kad juose yra minėto GMO. 72 proc. respondentų nenorėtų vartoti GMO maisto produktų, tačiau 84 proc. norėtų turėti teisę rinktis: pirkti tokį maistą ar ne“, – sako gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.
Vis dažniau atsisako produktų su GMO
Specialistė sako, kad tokias tendencijas pastebi ir kasdien dirbdama su klientais: jie vis dažniau iš savo mitybos raciono stengiasi išbraukti maisto produktus, turinčius GMO.
„Ne sykį pacientams, netoleruojantiems karvės pieno, rekomendavau jį keisti augaliniu gėrimu, pagamintu iš sojos. Tokiais atvejais sulaukiu daugelio klientų prieštaravimo ir būgštavimo dėl GMO. Tai įrodo, kad žmonės yra girdėję apie šiuos produktus ir baiminasi nepalankaus jų poveikio sveikatai“, – teigia L. Romeraitė-Kuklierienė.
Tokios žmonių baimės nėra laužtos iš piršto: tyrimais dar nėra įrodyta, kad GMO kenkia žmogaus sveikatai, o ilgalaikės maisto produktų su GMO valgymo pasekmės dar nėra žinomos.
„Mokslininkai kol kas spėjo išsiaiškinti, kad kelerius metus vartojat genetiškai modifikuotus kukurūzus pakinta žarnyno gleivinė, todėl baiminamasi, kad ateityje gali kilti rimtų sveikatos problemų, už kuriuos atsakingų nebus. Jei organizme kiltų sunkios komplikacijos, mutacijos ar kitos problemos, deja, tačiau kol kas tam nebūtų gydymo plano“, – teigia L. Romeraitė-Kuklierienė.
Pasak jos, tai yra viena iš priežasčių, kodėl sveikesnis gyvenimo būdas šiandien tampa vis populiaresnis.
„Mityba vaidina itin svarbų vaidmenį, jei norime nesiskųsti šlubuojančia sveikata. Vis daugiau klientų prašo patarimų, kaip maitintis sveikiau, subalansuotai ir kaip nepaklysti informacijos labirintuose“, – sako L. Romeraitė-Kuklerienė.
O norint tai padaryti pravartu iš mitybos raciono išbraukti produktus, turinčius GMO. Vienas paprasčiausių būdų to pasiekti – labai atidžiai skaityti maisto produktų etiketes bei rinktis specialiai ženklintus sveikesnius produktus.
„Tam, kad pirkėjams būtų lengviau pastebėti sveikesnius maisto produktus, „Rimi“ juos žymi specialiu ženklu „Rinkis sveikiau“. Šiuose produktuose ribojamas druskos, cukraus, sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, draudžiami naudoti hidrinti riebalai bei GMO”, – sako prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė.
Venkite pusgaminių, dažniau gaminkite namuose
Gydytoja-dietologė R. Romeraitė-Kuklerienė norintiems rinktis sveikatai palankų maistą taip pat pataria vartoti ekologišką produkciją.
„Auginant ir gaminant ekologiškus maisto produktus negali būti naudojamos sintetinės cheminės medžiagos, hormonai, antibiotikai bei genetiškai modifikuoti organizmai“, – sako R. Romeraitė-Kuklierienė.
Ji priduria, kad norint maitintis sveikiau reikėtų vengti pusgaminių, dažniau gaminti namuose ir pirkti neapdorotą maistą, kuriame nebūtų maisto priedų, vengti maisto, importuoto iš JAV, Kanados bei Argentinos, mat šiose šalyse užauginama didžiausia dalis GMO produkcijos.
„Kalbant apie mėsą, deja, vis dar nėra būtina nurodyti, ar gyvūnai nebuvo šeriami genetiškai modifikuotu pašaru. Todėl rekomenduoju pirkti smulkiuose ūkiuose užaugintų galvijų mėsą, o dar geriau dažniau rinktis žuvį, ypač riebiąsias jūrų žuvis: pavyzdžiui, silkę ar skumbrę, kurios turtingos omega-3 riebiosiomis rūgštimis“, – patarimais dalijasi R. Romeraitė-Kuklierienė.
Smaližiams gydytoja-dietologė pataria rinktis kuo natūralesnius saldėsius, pvz., sėklas, riešutų kazinakus su medumi, juodąjį šokoladą ar šerbetą.