Virtuvė, receptai

Dietologė įvardijo uogas, kurios stabdo senėjimo procesus ir pasižymi priešvėžinėmis savybėmis

Be serbentų ar agrastų lietuvių soduose tradiciškai auginamos avietės, šilauogės, braškės, tačiau gervuogės čia kol kas dar retenybė. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, lygindama gervuoges su avietėmis, sako, kad nors jos panašios forma ir priklauso tai pačiai erškėtinių šeimai, gervuogėse yra daugiau kalcio ir geležies, tad vasarą jas svarbu įtraukti į savo mitybos racioną. Tiesa, „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė įspėja, kad gervuogės yra lepios ir greitai vystančios uogos, tad rekomenduoja jas laikyti šaldytuve arba suvartoti tą pačią dieną.

Neįvertintas vitaminų šaltinis

Dekoratyvios gervuogių uogos ne tik desertų puošmena – sunokusios jos itin gardžios. Ir nors dauguma miško uogų yra skanesnės laukinės, o ne sukultūrintos, gervuogėms ši taisyklė negalioja. Jose itin gausu vitaminų, jos tinka sultims, kokteiliams, džemams, uogienėms, pyragams, o iš džiovintų uogų ir iš gervuogių lapų galima užsiplikyti puikios arbatos. Miško gervuogių galima rasti drėgnuose miškuose, upių, ežerų pakrantėse, pakelėse.

Tad kokios uogos vis tik naudingesnės – miško ar sukultūrintos? „Kiekviena uoga turi šiek tiek skirtingų sudėtinių dalių, o miško uogos ypatingos tuo, kad jose yra daug antioksidacinių medžiagų, taip pat fenolinių komponentų – tai jų pranašumas. Tačiau daug priklauso ir nuo vietos, kur jos augo. Tikrai nėra taip, kad miško uogos yra vertingesnės už sukultūrintas ar atvirkščiai. Svarbiausia, kad kažkurias jų įtrauktume į savo meniu“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė.

Specialistė pasakoja, jog gervuogėse, palyginti su avietėmis, yra mažiau kalio, todėl jos rekomenduotinos sergantiems inkstų ligomis: „Abiejose uogose yra panašūs natrio, cinko, mangano ir vario kiekiai, tačiau gervuogės pasižymi flavanoidų, fenolinių junginių, antocianinų gausa. Todėl antioksidacinėmis, priešvėžinėmis ir senėjimą pristabdančiomis medžiagomis jos yra kur kas turtingesnės už avietes.“

Gervuogės dažniau perkamos papuošimui

Soduose gervuogės nėra tokios populiarios kaip avietės ar šilauogės, jų retai pamatysi net turguose. Visus metus fasuotomis uogomis prekiaujančio prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė pasakoja, kad gervuogės importuojamos iš Nyderlandų ir Portugalijos: „Tai egzotinės uogos, dažniau perkamos ne masiniam vartojimui, o kepinių ar desertų papuošimui. Mes įpratę uogas, pavyzdžiui, braškes ar šilauoges, valgyti saujomis, vartoti ir kaip desertą, ir kaip priedą, trinti su cukrumi, virti uogienes, o šilauogės – kiek kitokios. Pirmiausia jos kietesnės už avietes, nes nusiskina kartu su kietu viduriuku, kuris, skinant avietę, lieka ant krūmo.“

Tačiau nors ir atrodo, kad šios uogos kietos, šilumoje laikomos turėtų būti suvartotos tą pačią dieną, o jei norite išlaikyti ilgiau – dėkite jas į šaldytuvą ir laikykime neatplėštoje pakuotėje. „Ilgesniam laikymui labiausiai tinka šilauogės, jų kieta odelė, o gervuogės ima vysti. Jei jau išėmėte uogas iš šaldytuvo, reikėtų jas greičiau suvartoti, nes nuo šalto oro šilumoje pradės gamintis kondensatas, kuris vėliau virs į pelėsį“, – pataria specialistė.

„Rimi“ besibaigiančios vasaros savaitgalių šventėms siūlo pasigaminti gardų maskarponės tortą su citrininiu kremu ir gervuogėmis.

Maskarponės tortas su citrininiu kremu ir gervuogėmis

Tortui reikės:

1 klasikinio biskvito;

125 g gervuogių;

Mėtų papuošimui.

Uogoms meduje reikės:

100 g šilauogių ir gervuogių;

1šaukšto medaus;

1 šaukšto vanilinio cukraus.

Maskarponės kremui reikės:

4 šaukštų cukraus;

500 g maskarponės sūrio;

370 ml plakamosios grietinėlės;

1 vnt, citrinos živelės.

Citrininiam kremui reikės:

0,5 vnt. citrinos sulčių ir žievelės;

2 vnt. kiaušinių trynių;

1 vnt. kiaušinio;

80 g cukraus;

40 g sviesto.

Gaminimo eiga:

Pasigaminkite uogas meduje. Į puodą suberkite uogas, vanilinį cukrų ir medų. Kelias minutes pakaitinkite. Atvėsinkite.
Pasigaminkite citrininį kremą. Užvirkite puode vandenį. Ant puodo uždėkite dubenį su kiaušinio tryniais ir kiaušiniu, cukrumi, citrinos žievelėmis, citrinos sultimis. Viską nuolat maišykite. Plakite šluotele kaitindami kremą apie 7–10 minučių. Įdėkite sviesto į kremą ir maišykite, kol ištirps. Paruoštą kremą uždenkite maistine plėvele ir padėkite šaltai, kad atvėstų.
Pasigaminkite maskarponės kremą. Į dubenį suberkite cukrų, sudėkite maskarponės sūrį, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Išplakite grietinėlę su elektriniu plakikliu iki standumo. Į paruoštą maskarponės kremą atsargiai supilkite išplaktą grietinėlę ir su mentele išmaišykite.
Biskvitą perpjaukite į 2 arba 3 dalis. Ant vienos biskvito pusės tepkite citrininio kremo ploną sluoksnį, maskarponės kremą, dėkite uogas ir vėl biskvitą. Tortą užbaikite maskarponės kremu. Iš konditerinio maišelio gražiai išspauskite maskarponės kremą palei torto kraštą, o per vidurį paskleiskite citrininį kremą. Tortą papuoškite uogomis ir mėtomis.
Skanaus!

Parašykite komentarą