Daugelis virtuvėje mėgstančių suktis giriasi, kad gali pagaminti labai lengvai, greitai ir nesudėtingai plovą. Šis patiekalas daugelio mėgstamas, nes yra paprasto skonio, puikiai sušildo šaltomis dienomis, o kai kas mėgsta jį kabinti šaukštais ir kitą dieną net nepasišildę. Tikriausiai būtent šios priežastys ir lėmė jo populiarumą Vidurio ir Rytų Azijos šalyse. Čia plovo gaminimo tradicijos perduodamos iš karto į kartą ir kai kuriuose rašytiniuose šaltiniuose netgi galima rasti, kad dar Aleksandro Makedoniečio kariai valgė plovą. Sunku tai net suvokti, bet kodėl gi ne? Tokį Makedoniečio karius sušildantį ir į mūšius daug jėgų suteikiantį patiekalą galite labai lengvai pasigaminti ir Jūs. Egzistuoja labai daug plovo rūšių. Vien tik Uzbekistane jų skaičiuojama daugiau nei du šimtai! Ar žinojote turkų patarlę, kuri sako, kad egzistuoja tiek daug plovo rūšių, kiek miestų yra musulmonų pasaulyje?
Teigiama, kad plovas yra tikrų gurmanų patiekalas. Rytų šalių gyventojai sako, jog dažniausiai – tai vyrų mėgiamas patiekalas. Rytuose sakoma, jog tikrą šventinį plovą moka pagaminti tik vyrai. Plovas – aukščiausia Uzbekijos kulinarijos pakopa, nes patiekalas apjungia kepimą, virimą ir troškinimą viename kazane. Drąsiai galime sutikti, kad jei tik Jums pavyko pagaminti birų plovą, Jums pavyks pagaminti bet kokį patiekalą. Pagrindinis biraus plovo ingredientas – Devzira ryžiai. Šiems ryžiams yra būdinga pailga grūdų forma, o išilgai grūdų yra plona ruda juostelė. Kiekvieną grūdą dengia mažytis švelnus miltelių sluoksnis. Neišsigąskite, nes tai yra sumalti grūdų lukštai. Šie dengiamieji milteliai gali būti šviesiai rožinės arba tamsiai raudonos spalvos. Labai įdomu – jeigu grūdelius patrinsite rankose, tai tikrieji sumalti grūdų lukštai tolygiai padengs pirštus. Tuo tarpu nuplauti Devzira ryžiai tampa šviesesni ir švelniai rausvi. Vos tik paėmę Devriza ryžių į delną – pajusite skirtumą su kitais ryžiais. Jie pasižymi neįprastai sunkia ryžių mase.
Senovėje Vidurio Azijoje plovą gamindavo avienos kailyje. Tuo metu didelėje duobėje buvo kurianamas laužas, o ant anglių dedamas išvalytas avienos kailis ir tada į jį sudedamas plovas ir galiausiai ant viršaus užpildavo žemę. Toks būdas leido patiekalui pasigaminti tolygiai, dėl temperatūros tolygaus paskirstimo. Dabar panašų principą galima išgauti plovą gaminant kazane.