Sveikata

Dėl cukraus sutrikusiam organizmui svarbu padėti ne tik vaistais, bet ir mityba

Cukrinis diabetas – viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių neinfekcinių ligų, kurią sukelia ne virusai ir bakterijos, bet, dažniausiai, mityba ir gyvenimo būdas. Lapkričio 14-oji, Pasaulinė diabeto diena, yra priminimas pasirūpinti sveikata, išsitirti – manoma, kad pusė sergančiųjų diabetu to nežino, ir pasirūpinti sergančiaisiais, kuriems gyvybiškai svarbi mitybos disciplina ir jiems pritaikytų produktų asortimentas.

Pasaulinė diabeto diena minima per vieno iš insulino atradėjų – Frederiko Bantingo, gimtadienį. Insulinas yra kasoje gaminamas hormonas, suaktyvinamas, kai į kraują patenka cukrus – viena iš jo funkcijų yra išnešioti šį cukrų ląstelėms, kad jos galėtų gaminti energiją. Insulinas taip pat nurodo kepenims kaupti cukraus atsargas, kurias ląstelės galėtų panaudoti vėliau.

„Pagrindinis cukrinio diabeto pasireiškimo požymis yra kraujyje padidėjusi gliukozės koncentracija. Taip atsitinka dėl insulino sekrecijos nepakankamumo ar audinių atsparumo insulino veikimui. Dauguma sergančių diabetu ligonių skirstomi į dvi grupes: I tipo cukriniu diabetu serga pacientai, kuriems yra absoliutus insulino nepakankamumas, o sergantiesiems II tipo diabetu, aptinkamas audinių atsparumas insulinui ir neadekvati kompensacinė hiperinsulinemija“, – apie civilizacijos liga vadinamą cukrinį diabetą paaiškina Diana Mačiulienė, „Antėja laboratorijos“ šeimos gydytoja.

Su cukriniu diabetu gyvena 1 iš 11 suaugusių žmonių Europoje – didžioji dauguma serga antrojo tipo diabetu. Pasak gydytojos, šią ligą padeda kontroliuoti vaistai, bet ypatingai svarbus vaidmuo tenka ir mitybai, mat sergantiesiems svarbu rinktis maistą, nedidinantį ar kuo mažiau didinantį cukraus kiekį kraujyje.

„Skaičiuojama, kad Lietuvoje diabetu serga 1 iš 18 žmonių – jiems svarbu laikytis mitybos disciplinos ir vartoti produktus, nepabloginančius organizmo būklės. Suprasdami problemos mastą, „Maximos“ prekybos centruose nuolat kuriame diabetinio maisto asortimentą, ieškome naujų produktų, kurie padėtų žmonėms kontroliuoti ligą. Šiuo metu mūsų parduotuvėse žmonės gali rinktis iš maždaug 100 įvairių diabetinio maisto produktų – nuo augalinių baltymų, augalinių baltymų miltų, specialių saldiklių iki džiovintų vaisių, šokoladų, sausainių ar jogurto“, – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ Rinkodaros departamento direktorė Renata Kežionienė.

Gydytoja D. Mačiulienė pažymi, kad sergantiems cukriniu diabetu svarbu atsisakyti arba reikšmingai apriboti angliavandenių gausų maistą: kvietinius produktus – nuo kepinių iki makaronų, krakmolingas daržoves bei grūdus ir, žinoma, cukrų. Reikėtų vengti perdirbto maisto, kuriame yra pridėtinio cukraus, perdirbtų, hidrintų riebalų – didžiąją dalį mitybos turėtų sudaryti namuose gaminamas maistas iš šviežių, neperdirbtų produktų.

Pasak R. Kežionienės, sąlygos sveikai mitybai kasmet gerėja plečiant sveikų produktų asortimentą, didinant alternatyvų įprastiems produktams pasirinkimą – javų miltams, pienui bei jo produktams, cukrui.

„Nors sergančiųjų diabetu palaipsniui daugėja, tuo pačiu auga ir pasirinkimas bei prieinamumas maisto produktų, kurie padeda valdyti ligą, o kartu veikia ir kaip ligos prevencija. Sąmoningumas yra raktas, leidžiantis tinkamai išnaudoti šį pasirinkimą – Pasaulinę diabeto dieną minime siekdami sužadinti sąmoningumą“, – teigia R. Kežionienė.

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą