Virtuvė, receptai

Daržovių blynai sezoninei mitybai: ekspertai dalijasi patarimais ir neįprastais receptais

Pagalvojus apie nesaldžius blynus, dažnu atveju lietuviai pirmenybę yra linkę teikti tradiciniams bulviniams blynams. Kai kurie receptai siūlo naudoti tik bulves, kiti – maišyti su įvairiomis daržovėmis. O kas, jeigu bulves blynuose apskritai pakeisime kitomis daržovėmis? Štai keletas patarimų, kaip paįvairinti rudens vakarienes gardžiais bei egzotiškais daržovinių blynų receptais.

„Maxima“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakoja, jog rudenį parduotuvių lentynas pasiekia daugybė sezoninių daržovių, kurios atkeliauja tiesiai iš vietinių Lietuvos ūkininkų.

„Lietuvišku derliumi – bulvėmis, moliūgais, morkomis ir kopūstais – gausus ruduo yra puikus metas sezoninei mitybai, kada į kasdienį meniu galima įtraukti vis daugiau organizmui vertingų daržovių. Juk jos tinka ne vien salotoms ir sriuboms, bet ir kaip pagrindinis nesudėtingų patiekalų ingredientas. Be to, daržovės yra nebrangus būdas paįvairinti mitybą“, – sako E. Dapkienė.

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, greitas ir nesudėtingas patiekalas lengvai ir sveikai vakarienei – daržovių blynai. Tai ir puikus būdas panaudoti šaldytuve užsilikusias daržoves – kopūsto galvą, gabalą moliūgo, savo patiekalo nesulaukusius porus.

„Nuo Lietuvos iki Etiopijos – blynai visame pasaulyje džiugina įvairiausiais skoniais ir formomis. Prancūzai gamina plonus ir burnoje tirpstančius lietinius, olandai mažus blynelius, o štai Japonijoje ir Kinijoje blynus gamina su kopūstais ar netgi raugintomis daržovėmis. Žydiškoje tradicijoje įvairių daržovių blyneliai yra įprasta raciono dalis. Tad galima drąsiai eksperimentuoti ir daržovių blynus kepti ne tik iš bulvių“, – sako B. Baratinskaitė.

Maisto ekspertė teigia, jog kepant blynus iš nekrakmolingų daržovių, labai svarbu naudoti rišančius ingredientus – kiaušinius, miltus, o pastaruosius galima keisti džiūvėsėliais arba čija sėklomis, avižų miltais.

„Kai kurias daržoves prieš tai patariama termiškai apdoroti, pavyzdžiui, moliūgus pakepti, kol suminkštės, kopūstus, porus – apvirti. Tarkuotas daržoves, pavyzdžiui, morkas, cukinijas, visada patartina apibarstyti druska ir palikti pastovėti, kad išbėgtų kuo daugiau sulčių. Susmulkintas daržoves būtina gerai nusausinti – galima net įvynioti į audeklą ir išspausti visą likusį skysti. Tik taip pavyks iškepti traškius, nepavandenijusius blynus“, – pataria B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis originaliais daržovinių blynų receptais.

Korėjietiški daržovių blyneliai

Reikės: 300 ml vandens, 200 g kvietinių miltų, 2 šaukštų kepimo miltelių, mėlynojo kopūsto, morkos, saujelės svogūnų laiškų, raudonojo svogūno, morkos, mažiau nei pusės poro, žiupsnelio druskos ir aliejaus pagal poreikį.

Padažui: šaukšto sojos padažo, šaukštelio cukraus, šaukšto acto ir vandens, šlakelio sezamų aliejaus ir žiupsnelio sezamų sėklų.

Gaminame: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į miltus iš lėto maišydami pilkite vandenį, kol tešla taps vientisa. Plonais šiaudeliais supjaustytas daržoves berkite į tešlą ir gerai išmaišykite. Įkaitinkite nedidelę keptuvę su aliejumi, krėskite šaukštą daržovių masės ir gražiai su mentele paskirstykite po keptuvę (keptuvė turi pasidengti maždaug centimetro sluoksniu). Vieną blyną kepkite apie 5 minutes, kol jis gražiai apskrus ir bus tvirtas. Kol kepa blynai, indelyje sumaišykite visus padažo ingredientus. Blynus supjaustykite vieno kąsnio kvadratėliais ir patiekite su padažu.

„Gamindami šiuos blynus, nebijokite eksperimentuoti su ingredientais. Jeigu neturite mėlynojo kopūsto, keiskite jį paprastu arba kininiu, o raudonąjį svogūną galite pakeisti ir paprastu. Jeigu norite šiek tiek saldumo, įmaišykite raudonąją papriką“, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Morkų ir cukinijų blynai su feta sūriu

Reikės: dviejų didelių morkų, 500 g cukinijos, 100 g fetos sūrio, 100 g miltų, 3 kiaušinių, saujelės krapų ir svogūnų laiškų, žiupsnelio petražolių, druskos ir pipirų, alyvuogių aliejaus.

Gaminame: sutarkuokite cukiniją ir morką burokine tarka. Sudėkite daržoves į sietelį, pabarstykite druska ir palikite, kad nuvarvėtų sultys. Suvyniokite į virtuvinį rankšluostį ir gerai nusausinkite. Į tarkius muškite kiaušinius, berkite miltus, susmulkintą fetą ir smulkiai supjaustytas žoleles. Gerai išmaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais. Įkaitinę keptuvę ir įpylę alyvuogių aliejaus, kepkite blynelius. Patiekite su jogurtu arba grietine – pagal skonį.

Nesaldūs saldžiųjų bulvių blynai

Reikės: 2 saldžiųjų bulvių, svogūno, šlakelio citrinos sulčių, 70 g miltų, 2 kiaušinių, druskos ir pipirų. Patiekimui reikės dviejų kiaušinių, sūdytos lašišos ir smulkintų svogūnų laiškų.

Gaminame: nuskuskite bulves ir sutarkuokite burokine tarka. Į tarkuotas bulves dėkite susmulkintą svogūną, citrinos sultis, kiaušinius ir miltus. Gerai išmaišykite tešlą ir pagardinkite druska bei pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir dėkite rankomis suformuotus blynus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kol kepa blynai, keptuvėje iškepkite du kiaušinius, kad trynys liktų skystas. Blynus kepkite apie 25 min, kol apskrus išorė. Iškepusius blynus patiekite su lašiša, keptu kiaušiniu ir svogūnų laiškais.

„Šiuos blynus taip pat galite patiekti skirtingai – kiaušinius galite ne tik pakepti, bet ir išvirti be lukšto arba pakeisti graikiško jogurto padažu. Pastarajam sumaišykite graikišką jogurtą su smulkintu česnaku bei mėgstamais prieskoniais“ , – dalijasi B. Baratinskaitė.

Parašykite komentarą