Virtuvė, receptai

Daigai – supermaistas, kurį galima užsiauginti namuose: praturtinsite mitybą ir paįvairinsite patiekalų skonį (receptas)

Pavasarį prekybos centrų lankytojų žvilgsnius dažniau patraukia įvairūs daigai, kurie ne tik naudingi organizmui, bet ir pagardina bei pagražina įvairius patiekalus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog daigai gali būti naudojami ne tik salotoms, bet ir sriuboms, košėms, sumuštiniams ar glotnučiams gardinti. Tai – sveikatai ypač palankūs produktai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad parduotuvių lentynose karaliauja lietuviški daigai ir pastebi augančią tendenciją – pavasarį jie vis dažniau atsiduria ant mūsų stalo.

Biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas

Kol į parduotuves po truputį keliauja įvairios šviežio derliaus daržovės, patiekalus maistinėmis savybėmis gali praturtinti daigai. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daiguose randamas didžiausias biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas, skatinantis augalo vystymąsi bei augimą.

„Daigai yra antioksidantais turtingas produktas. Juose randama mažai kalorijų, tačiau daug eterinių aliejų ir mineralinių medžiagų: geležies, cinko bei kalcio, reikalingų augalo augimui užtikrinti, gausu vandenyje tirpių vitaminų bei skaidulų, būtinų virškinimo sistemos veiklai. Tad daigai yra maisto produktas, žmogaus mitybos racione pasitarnaujantis kaip vitaminas“, – pasakoja dr. E. Gavelienė ir pataria juos drąsiai dėti į salotas, įvairius glotnučius, ant pusryčių sumuštinių arba net į sriubas. Daigus galime vartoti ir kaip sveikatai palankų užkandį. Taip kasdienai įprastus patiekalus ne tik praturtinsite vitaminais bei mineralais, bet ir paįvairinsite jų skonį“, – sako dietologė.

Tačiau gydytoja įspėja, jog nepaisant didelės teigiamos daigų naudos, juose yra ir nepageidaujamų reiškinių. Pavyzdžiui, geriant daigų sultis, dėl dar labiau sukoncentruotų biologiškai aktyvių medžiagų, gali pasireikšti šleikštulys ar pykinimas. Ypatingai atsargiai daigus turėtų vartoti žmonės, sergantys dirgliosios žarnos sindromu.

Parduotuvių lentynose karaliauja lietuviški daigai

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nors parduotuvių lentynose visus metus galima rasti lietuviškų daigų, jų vartojimas labiausiai išauga pavasarį, kai pirkėjai pradeda labiau rūpintis savo sveikata ir po šaltos žiemos kartu su maistu nori gauti daugiau vitaminų bei mineralų.

„Parduotuvių lentynose turime plačią paletę įvairiausių daigų: nuo saulėgrąžų, burokėlių, porų bei raudonųjų kopūstų iki daigintų pupelių bei liucernos. Tai puikus ingredientas į salotas, sumuštinius, vaisių bei daržovių sultis. Priklausomai nuo rūšies skiriasi ir daigų skoniai bei vartojimo būdas. Pavyzdžiui, saulėgrąžų daigus galima vartoti kaip užkandį, tuo tarpu porų daigai gaminant patiekalus naudojami vietoje svogūnų“, – pasakoja komercijos operacijų vadovė. Ekspertė pataria iš parduotuvės parsineštus daigus laikyti šaldytuve, mat būdami šilumoje jie ir toliau dygs, o tai gali pakenkti skoniui.

Norintiems sutaupyti O. Suchočeva pataria žalių daigelių ant saulėtos namų palangės užsiauginti ir patiems – tam prireiks tik šiek tiek kantrybės, sėklų bei ekologiškos žemės. „Specialias sėklas, skirtas daiginimui, per naktį pamirkykite šaltame vandenyje. Kitą dieną į norimą indą arba padėklą įdėkite apie 1 cm žemių, jas gerai supresuokite ir berkite per naktį vandenyje išmirkytas sėklas. Tam, kad sėklos įsišaknytų, jas būtina prispausti kitu indu ar padėklu ir palikti kelioms paroms. Po to nuimkite viršutinį indą, o pasodintas sėklas padėkite saulėtoje vietoje ir nepamirškite laistyti. Maždaug po savaitės pamatysite pirmuosius daigelius. Toks namuose užsiaugintas daržas bus ne tik naudingas organizmui, bet ir pradžiugins, primindamas, jog netrukus ir gamtoje viskas sužaliuos“, – sako ekspertė.

Neturintiems laiko užsiimti auginimu patiems, bet norintiems apsipirkti pigiau O. Suchočeva pataria pasidairyti akcijų bei būtinai patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale ar mobilioje aplikacijoje: „Daugiausia galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Verta pasidomėti šiuo metu daigams galiojančiais ypatingais pasiūlymais ir apgalvoti, ką gaminsite per kelias artimiausias dienas – taip planuodami išmesite mažiau suvytusių daržovių. Be to, „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas.“

Komercijos operacijų vadovė siūlo atkreipti dėmesį ir į „Rimi“ privačios etiketės prekes. „Privačių prekių ženklų produktai paprastai yra pigesni nei žinomų prekės ženklų. Taip yra todėl, kad pirkėjams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas, be to, vietiniai gamintojai paprastai patiria mažesnes transportavimo išlaidas“, – teigia ekspertė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia į savo virtuvę įsileisti pavasario skonius ir namuose pasigaminti sveikatai palankų sumuštinį su kreminiu sūriu, pesto bei pupelėmis.

RECEPTAS

Sumuštinis su kreminiu sūriu, pesto ir pupelėmis

Sumuštiniui reikės:

150 g cukrinių žirnelių;

150 g šaldytų pupelių;

4 gabalėlių saldžiarūgštės kaimiškos duonos;

100 g šviežio sūrio;

100 g daigų;

Bazilikų pesto padažo pagal skonį;

1 šaukšto aliejaus;

Druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Pupeles išvirkite pagal instrukciją ant pakuotės. Nusausinkite ir sumaišykite su pesto.
Duoną paskrudinkite aliejuje ant keptuvės ir ant viršaus uždėkite kreminio sūrio, pesto pupelių ir žirnių ūglių. Pabarstykite druska.
Skanaus!

Parašykite komentarą