• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Studijos šalia namų, bet lyg užsienyje: tarptautinė aplinka, ekspertai iš viso pasaulio ir profesija, įgyta anglų kalba
  • „Ignitis“ pataria: penki dalykai, kurių elektromobilių vairuotojai privalo nepamiršti žiemą
  • Ekspertų patarimai apie vištų dedeklių auginimą ir priežiūrą

RSS Horoskopai

  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?
  • 2021 metų horoskopas Žuvims

RSS IT naujienos

  • Lietuvių programuotojų sukurtas įrankis gelbėja gyvybes JAV
  • „Samsung“ pristatė „Galaxy Buds Pro“ ausines: ypatingas garsas kiekvienam gyvenimo momentui
  • „Samsung“ pristatė naujausią flagmanų „Galaxy S21“ seriją

Brandinta jautiena – vis dažnesnė ant lietuvių stalo

Brandinta jautiena – vis dažnesnė ant lietuvių stalo

Gurmanų pamėgta brandinta jautiena, pasak prekybininkų, atrandama vis daugiau pirkėjų. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ skaičiuoja, kad šalies ūkiuose užaugintos ir brandintos jautienos paklausa vien šiemet išaugo dvigubai. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atskleidžia, kuo brandinta mėsa yra išskirtinė, ir dalinasi patarimais, kaip iškepti brandintos jautienos kepsnį.

„Jeigu galvojate, kad brandintos jautienos kepsnys tėra tas pats, kas įprastas grynas jautienos kumpis, klystate. Brandinta jautiena yra minkšta, sultinga ir aromatinga. Be to, brandinimo metu įvyksta fermentacija, kuri skaido mėsos baltymus ir ardo jungiamąjį audinį, todėl ji yra itin lengvai virškinama.

Brandinta jautiena nereikalauja jokio išskirtinio paruošimo, tad kiekvienas gali nesudėtingai pasiruošti restorano lygio patiekalą“, – pabrėžia prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.

Sausasis ir drėgnasis brandinimo būdas: kuo skiriasi?

Mėsos brandinimo tradicija yra sena ir dažnai siejama su laivyba, kuomet ilgose kelionėse maistui gabenta šviežia mėsa laive natūraliai susibrandindavo. Dabartiniais laikais mėsa brandinama panaudojant specialias technologijas. Mėsa yra brandinama sausuoju arba drėgnuoju būdu.

B. Baratinskaitė pasakoja, jog sausojo brandinimo metu mėsa yra laikoma specialiose kamerose, vadinamose brandinimo spintose. Jose užtikrinama 1,5-2 C° laipsnių temperatūra bei nuolatinis ventiliavimas, palaikoma 75 % iki 85 %. oro drėgmė.

Brandinimo procesas turi ir daugiau „taisyklių“. Jis negali būti per greitas, kad „neužsidarytų“ mėsos paviršius, per kurį vyksta „kvėpavimas“. Tuo pačiu, negali būti ir per lėtas, kad nepradėtų gesti mėsos vidus. Bręsdama mėsa pirmąsias tris savaites keičia vidinę struktūrą, o per kitas tris savaites įgauna aromatą.

Sėkmingam brandinimo procesui itin svarbi sąlyga yra švari, sterili ir nuo bakterijų izoliuota aplinka. Tam pasitarnauja brandinimo spinta. Joje užtikrinama oro kaita – šviežias oras imamas iš aplinkos ir filtruojamas per aktyvuotos anglies filtrus. Taip sudaroma aplinka be bakterijų, kurioje gali vykti brendimo procesas, mėsa yra veikiama deguonies ir kitų aplinkos mikroorganizmų, kurie intensyvina jos skonį.

„Sausai brandinama mėsa gali prarasti net iki 40 proc. savo svorio, todėl yra brangesnė“, – sako B. Baratinskaitė.

Tuo tarpu drėgnojo brandinimo metu mėsa „nekvėpuoja“, nes yra laikoma vakuuminiuose maišeliuose ir brandinasi savo skysčiuose. „Tokios mėsos skonis būna šiek tiek rūgštesnis, nes drėgnojo brandinimo metu gaminasi pieno rūgšties bakterijos“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.

Laikoma, kad minimali jautienos brandinimo trukmė yra 14 parų, o optimaliausi laikomas 28 parų terminas, nors jautiena gali būti brandinama ir iki 60 parų ar net ilgiau.

„Maximos“ mėsos brandinimo spintose – tik lietuviška jautiena

Vis populiarėjant ir augant brandintos jautienos paklausai, didėja ir šios gurmaniškos mėsos pasirinkimas. Pasak B. Baratinskaitės, per pastaruosius 3 metus „Maximos“ parduotuvėse brandintos jautienos asortimentas išsiplėtė beveik trigubai. Šiuo metu yra beveik 30 įvairių skirtingų gamintojų tiekiamų brandintos jautienos gaminių.

Taip pat didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse yra įrengtos specialios mėsos brandinimo spintos, kur čia pat mėsa yra ir brandinama. „Jautieną sausuoju būdu brandiname ne mažiau 28 ir 35 paras. Mūsų parduotuvėse brandinama tik Lietuvos ūkiuose užauginta jautiena“, – pabrėžė B. Baratinskaitė.

Patarimai, kaip kepti brandintos jautienos kepsnį

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė sako, kad gaminti ir išsikepti brandintos jautienos kepsnį yra paprasta. „Tinkamai brandinta mėsa įgauna penktąjį skonį, vadinamąjį umami. Brandintos jautienos kepsniams nereikia jokių išskirtinių prieskonių ar marinatų, todėl pakanka mėsą po kepimo paskaninti druska ir šviežiai maltais pipirais“, – sako ji.

Pasak B. Baratinskaitės, svarbiausia brandintą mėsą kepti tik gerai įkaitus anglims, jei kepama grilyje, arba įkaitintoje keptuvėje. „Taip kepsnys nebus išdžiūvęs, – patarimu dalijasi B. Baratinskaitė. – Mėsai iškepus, suvyniokite ją į foliją ir leiskite „pasiilsėti“ bent 5 minutėms. Kepsnys taps sultingesnis“.

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo kepsnio storio. Iki 200 gramų mėsos kepsnį, kuris yra apie 2 cm. storio, norint kepsnio su krauju (angl. „rare“) kepti po 1-2 minutes iš abiejų pusių; vidutiniškai iškeptas, su krauju (angl. „medium-rare“) bus kepant po 2–3 minutes iš abiejų pusių; vidutiniškai iškeptas (angl. „medium“) – maždaug po 3–5 minutes iš abiejų pusių; gerai iškeptas (angl. „well-done“) – apie 6–8 minutes iš abiejų pusių ir ilgiau.

Pranešimą paskelbė: Rūta Pastarnokienė, UAB „Fabula ir partneriai“

Rekomenduojame
 
Bio Phyto Mild Facial Cleanser Veido prausiklis, 250 ml
 
TOMMY HILFIGER 15-39-01-5 Black 01 44
 
AUDIMAS Švelnaus mod.polo maršk.ilg.rank. 2021-571 Navy Blazer S
 
Este 83-28-05-8 Black 37
 
Camper Courb K300289 Blue 46
 
AUDIMAS Marginti medviln. maršk.ilg.rank. 2021-478 Mallard Green Printed S
2020 08 05   BNS Spaudos centras
  Verslas
  • Prezidentas ketvirtadienį lankysis Valstybės sienos apsaugos tarnybos padaliniuose

  • „Pixevia“ pritraukė 1 mln. eurų investiciją išmaniosioms parduotuvėms vystyti ir plėsti Europoje

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • cs 1.6 siųstis
  • Reklama internete | Seo paslaugos
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Skalbimo mašinų remontas Vilniuje
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.