Augalinė mityba pritraukia vis daugiau šalininkų, o vienas populiariausių jos produktų – jau tūkstantmečius dievinamas tofu. Tai ne tik puikus baltymų šaltinis, bet ir labai dėkingas ingredientas, iš kurio galima pagaminti daug skanių ir maistingų patiekalų. Instagrame nuotaikingais filmukais apetitą žadinantis Andrius Šimulynas (@andriushim) su „Iki“ pirkėjais dalijasi receptu, kuris įtikins net augalinio maisto skeptikus – su tofu paruošti nuostabiai gardų ir artimuosius nustebinsiantį patiekalą yra nebrangu, nesunku ir tikrai verta.
Vertinamas nuo gilios senovės
Tofu gamyba panaši į sūrio, todėl jis dažnai vadinamas sojų sūriu. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šis sojų pupelių gaminys – populiarus pasirinkimas tarp veganų ar norinčių valgyti mažiau mėsos. Tačiau ne tik – tofu ieško ir tie, kurie tiesiog nori paįvairinti savo racioną.
„Pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjai kasmet vis aktyviau domisi kasdien naudojamų, nuo seno pažįstamų produktų alternatyvomis. Pavyzdžiui, įprastą pieną keičia augaliniais gėrimais, vietoj mėsos dairosi augalinės kilmės produktų. Tokie kulinariniai vėjai pučia vis stipriau – gausinti veganiškų produktų pasirinkimą siūlė ir mūsų suburta „Iki“ klientų valdyba. Todėl visai neseniai savo asortimentą papildėme ir visiškai nauja privačios etiketės produktų linija – „Vegavita“. Šalia jau pirkėjų pamėgtų veganiškų produktų, lentynas papildė skanios ir sočios naujienos – pavyzdžiui, visiškai augalinis šnicelis, kelių rūšių sūrio pakaitalai, taip pat nauji tofu variantai“, – sako tinklo atstovė.
Nors tofu Lietuvoje išpopuliarėjo ne taip seniai, iš tiesų jo ištakos siekia dar laikus prieš mūsų erą – jis pradėtas gaminti Hanų dinastijos laikais Kinijoje. Pasaulyje šis produktas vis daugiau dėmesio pradėjo sulaukti praėjusiame amžiuje, kai jis dėl lengvo paruošimo ir ypač didelio universalumo pavergė tiek gurmanų, tiek kasdienių, paprastų patiekalų gerbėjų širdis. Ne ką mažiau svarbi ir tofu nauda sveikatai: jame gausu baltymų ir maistingųjų medžiagų, tokių kaip geležis, kalcis. Be to, jame tikrai nedaug kalorijų.
Kaip gaminti su tofu?
„Iki“ kulinarų teigimu, paruošti tofu nėra sudėtinga, tačiau yra keletas pagrindinių etapų, kurie gali turėti didelės įtakos jo skoniui ir tekstūrai.
Nusausinkite. Kad tofu taptų kompaktiškesnis ir geriau sugertų prieskonius, rekomenduojama jį pirmiausia „dehidratuoti“. Norėdami tai padaryti, suvyniokite tofu į virtuvinį rankšluostį ir padėkite jį po svoriu maždaug 30 minučių. Šis procesas padeda pašalinti vandens perteklių, todėl tofu kepant tampa traškesnis. Tiesa, to daryti nereikia su rūkytu tofu – jo tekstūra ir taip yra pakankamai tvirta.
Marinuokite. Pats tofu yra palyginti neutralaus skonio, todėl jį verta marinuoti. Marinatų pagrindą gali sudaryti sojų padažas, sezamų aliejus, česnakas, imbieras ar net BBQ padažas. Tofu gerai sugeria skonius, ypač išspaudus vandenį. Vėlgi, su rūkytu tofu šį žingsnį taip pat galima praleisti.
Kepkite. Kad tofu taptų traškus, geriausia jį kepti įkaitintame aliejuje. Prieš kepant tofu gabalėlius, galite apvolioti juos kukurūzų miltuose arba bulvių krakmole – taip jie taps dar traškesni. Tofu taip pat galima kepti arba skrudinti ant grotelių – tai suteikia jam unikalų skonį ir tekstūrą.
Mėgaukitės. Tofu galima naudoti begalėje patiekalų – nuo pagrindinių patiekalų iki užkandžių. Keptas tofu puikiai tinka salotoms, suktinukams, takams ar sumuštiniams. Labai populiaru jį apkepti „stir-fry“ metodu su daržovėmis. Jis puikiai dera troškiniuose, kariuose, nes sugeria aromatingus prieskonius.
Veganiškas mangų karis su tofu pagal Andrių
Su paprastais ir lengvai parduotuvėse randamais produktais virtuvėje eksperimentuojantis Andrius Šimulynas sako, kad šaltuoju metų laiku ypač mėgsta gaminti karius. Šie iš Indijos kilę jaukūs, sotūs patiekalai tiek skoniu, tiek ryškiomis spalvomis sušildys net ir žvarbiausią dieną.
„Neseniai draugams gaminau vištienos mangų karį ir pagalvojau, kad stiprūs skoniai ir geras prieskonių bei mangų saldumo derinys tiktų su bet kokiu baltyminiu pagrindu. Mėgstu mėsiškus patiekalus, bet dar labiau patinka vis paįvairinti savo racioną. Tad šįkart kaip patiekalo pagrindą pasirinkau naująjį tofu – rezultatas pavyko puikiai, o kažkokių įmantrių sugebėjimų čia nereikės. Skanų patiekalą sukurti pavyks kiekvienam“, – įsitikinęs receptų kūrėjas.
Jis turi ir patarimą tiems, kurie dar tik pradeda savo pažintį su tofu. Jeigu jaudinatės, ar sojų sūriui pavyks suteikti sodrų skonį, naudokite jį rūkytą. Jis rūkomas su arbatos lapais, o toks metodas tofu suteikia lengvai dūminį ir išraiškingesnį skonį.
Receptui reikės: 2 pakelių tofu (rūkyto ir rūkyto su migdolais), krakmolo, „Garam Masala“ prieskonių, aliejaus kepimui, ryžių, žaliosios citrinos, šviežio mango, kalendros. Padažui: 1 svogūno, 4 skiltelių česnako, 5 cm imbiero šaknies, 1 šaukšto „Garam Masala“ prieskonių, 1 šaukšto kario pastos, 50 g mirkytų anakardžių, 400 mangų tyrės, 75 ml kokosų gėrimo, 1 raudonosios paprikos, saujos žirnių ankščių.
Gaminame:
1. Supjaustykite svogūną, imbierą ir česnaką ir apkepkite gilioje keptuvėje.
2. Dėkite kario pastą, riešutus, „Garam Masala“ ir mangų tyrę. Lengvai apkepus perkelkite į trintuvą ir sutrinkite iki tyrės.
3. Tofu supjaustykite kubeliais, apvoliokite krakmole ir „Garam Masala“ prieskoniuose. Apskrudinkite aliejuje arba oro gruzdintuvėje.
4. Apkepkite pjaustytą papriką ir žirnių ankštis, užpilkite padažu, supilkite kokosų gėrimą ir sudėkite tofu kubelius. Viską išmaišykite ir pašildykite. Patiekite su ryžiais, kalendra, mangu ir žaliosios citrinos skiltele. Skanaus!