Įvairenybės

Augalinė mityba tampa vis populiaresnė ir Lietuvoje: auga veganiškų produktų paklausa

Pirmasis metų mėnuo turi pravardę „Veganuary“ ir ji vis labiau populiarėja visame pasaulyje. Sausį žmonės skatinami sudalyvauti iššūkyje – atsisakyti gyvulinės kilmės produktų ir išmėginti augalinę mitybą. Iniciatyva įgauna pagreitį, veganiškų produktų paklausą augina ne tik šiai mitybos koncepcijai ištikimi pirkėjai, bet ir smalsuoliai, o maisto produktų gamintojai ir prekybininkai siūlo vis didesnį ir įvairesnį veganiškų produktų pasirinkimą – nuo mišrainės iki tortų, nuo maltinukų iki ledų.

Visame pasaulyje daug naujų veganiškų produktų dienos šviesą išvysta būtent sausio mėnesį, kuris dar kitaip vadinamas „Veganuary.” Ši kasmetinė iniciatyva, prasidėjo prieš devynerius metus Jungtinėje Karalystėje, kai visuomeninė organizacija „Veganuary“ ėmėsi skatinti žmones bent trumpam pabadyti gyventi be gyvulinės kilmės produktų ir atrasti augalinių alternatyvų. Iniciatyva kasmet suburia vis didesnę bendruomenę: skelbiama, kad šių metų „Veganuary” iššūkyje registruojasi rekordinis skaičius žmonių – kas 2,4 sekundes prie iššūkio prisijungia vienas dalyvis.

Prekybos tinklo „Maxima” Pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas pastebi, kad susidomėjimas veganiška mityba neaplenkė ir Lietuvos – veganiškų produktų pardavimai vien per praėjusius metus išaugo beveik 2,5 karto.
„Net jei žmonės griežtai nesilaiko veganiškos dietos, daugelis vartotojų keičia savo mitybos įpročius dėl padidėjusio sąmoningumo, dėmesio sveikatai ar tiesiog iš smalsumo pabandyti naujų alternatyvių gaminių. Tai stipri tendencija, daranti vis didesnę įtaką asortimento formavimui. Pavyzdžiui, per praėjusius metus pirkėjams pristatėme 25 naujus veganiškus produktus ir gaminius. Ypač daug dėmesio skyrėme „Maximos“ meistrų ruošiamam maistui, tad pirkėjai jau gali paragauti ir veganiškos baltosios ar burokėlių mišrainės, veganiško plovo, tortų, pyragų“, ¬– kalba „Maximos“ Pirkimų departamento vadovas M. Tilmantas.

Pasak jo, iš pradžių pirkėjai atsargiai išbando maisto naujoves, bet palaipsniui įsidrąsina, o praėjusius metus galima vadinti lūžio laikotarpiu, kai veganiško asortimento paklausa ėmė dominti žymiai platesnį ratą naujovėms atvirų žmonių, ieškančių alternatyvių produktų.

„Pavyzdžiui, jei prieš kelis metus veganiškas avokadų ir žaliųjų citrinų tortą turėjo nedidelį mėgėjų ratą, pardavimai šio veganiško deserto yra šoktelėję kone tris kartus. Tokią tendenciją stebime ir kitose prekių kategorijose, o nauji veganiški produktai, kuriuos pristatėme praėjusiais metais, iškart sulaukė didelio pirkėjų dėmesio“, – teigia M. Tilmantas.
Veganiškų produktų asortimentą plečia ne tik prekybos centrai, bet ir daugelis maisto produktų gamintojų, ir net ūkininkai, tad parduotuvių lentynose galima rasti vis daugiau veganiškų duonos gaminių, mėsos produktų pakaitalų – nuo faršo iki dešrų ir dešrelių, kiaušinių pakaitalų, majonezų.

Pasak M. Tilmanto, susidomėjimas veganišku maistu yra viena ryškiausių pastarojo meto tendencijų sektoriuje, kuri tik įgauna pagreitį, tad turės įtakos formuojant asortimentą tiek šiais metais, tiek ilgesnėje perspektyvoje.

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą