Baltymų turtingos sėklos, aliejus, lapų ir žiedų arbata – kanapės nuo seno žmonėms suteikia vertingų maisto produktų. Mitybos specialistai kanapių sėklas lygina su kitais supermaisto produktais, tokiais kaip bolivinių balandų sėklos, avokadai ar jūros dumbliai. O maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti tris paprastus receptus, kuriems prireiks kanapių sėklų ir aliejaus.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad pastaraisiais metais kanapių sėklos ir kiti produktai tapo tikru pirkėjų atradimu. Pasak „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus Mariaus Tilmanto, išaugusį produktų populiarumą lemia gausėjanti informacija apie pluoštinių kanapių teikiamą naudą, taip pat – pačių klientų patirtis, nes sėklų branduolius ar nelukštentas sėklas galima naudoti įvairiems patiekalams, taip pat iš naujo atrandama ir kanapių arbata bei aliejus.
„Pluoštinės kanapės Lietuvoje yra auginamos jau šimtus metų, o mūsų pirkėjai vietinės kilmės produktams teikia prioritetą. Todėl kartu su tiekėjais užtikriname, kad šių produktų asortimentas būtų gausus ir lengvai atrandamas kiekvienam pirkėjui“, – sako M. Tilmantas.
„Maximos“ Pirkimų departamento direktorius atskleidžia, kad veganiškos duonos su kanapėmis pardavimai šiemet jau pasiekė 45 tūkst. ir per dešimt šių metų mėnesių daugiau negu dvigubai viršijo visų praėjusių metų pardavimus. Žolelių arbatos su kanapėmis (pakeliuose ir birios) pardavimai šiemet jau perkopė 60 tūkst. vienetų, aliejaus parduota per 12 tūkst. butelių, kanapių sėklų – beveik 31 tūkst. pakuočių.
„Kanapių sėklos yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, nes gerai įsisavinami baltymai sudaro gana didelę dalį sėklos branduolio masės. Sėklose yra daug skaidulų, jos lengvai virškinamos. O geriausia, kad šis produktas yra labai universalus – lukštentų sėklų branduolius galima naudoti gaminant įvairius patiekalus“, – atkreipia dėmesį „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.
Jos teigimu, kanapių sėklos ir aliejus dažnai naudojami kaip priedai, skirti pagardinti salotas, glotnučius, sumuštinius ar jogurtą, tačiau jie gali būti ir vienas pagrindinių patiekalo recepto ingredientų. B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris paprastus receptus.
Kanapių sėklų sviestas
Reikės: 300g kanapių sėklų branduolių
Gaminame: 5–6 minutes kanapių sėklas trinkite trintuvėje, darant pertraukėles kas 2–3 minutes. Kai kanapių sėklos bus sutrintos ir įgaus minkštos masės pavidalą – sviestas bus paruoštas. Jį įdėkite į stiklinį indą ir laikykite šaldytuve. Sviestas šaldytuve stovėti gali mėnesį.
Humusas su kanapių aliejumi
Reikės: 3 skardinių avinžirnių, 1 citrinos sulčių, 5 česnako skiltelių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 1 arbatinio šaukštelio trintų juodųjų pipirų, 60ml kanapių aliejaus, 120g sezamų pastos.
Gaminame: trintuve sumaišykite avinžirnius, citrinos sultis, česnako skilteles, druską, juoduosius pipirus, kanapių aliejų ir sezamų pastą. Trinkite, kol pasidarys vientisa masė, tuomet pilkite avinžirnių skystį iš skardinės, kol masė pasidarys tolygi. Patiekite humusą dubenyje ir prieš valgydami pagardinkite pipirais, aitriąja paprika ir kanapių aliejumi.
Granola su kanapių sėklomis
Reikės: avižų dribsnių, lukštentų kanapių sėklų, saulėgrąžų sėklų, pekano riešutų, druskos, kokosų aliejaus ir klevų sirupo.
Gaminame: dubenyje sumaišykite avižų dribsnius, kanapių sėklas, pekano riešutus ir druską. Ištirpinkite kokosų aliejų ir kartu su klevų sirupu įmaišykite į dubenį su likusiais ingredientais. Maišykite, kol sausi ingredientai visiškai persigers aliejaus ir klevų sirupo mišiniu. Didelėje kepimo skardoje patieskite kepimo popierių ir tolygiai padalinkite visą masę. Pusvalandį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Išimkite granolą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Skanaus!
B. Baratinskaitė primena, kad atvėsus orams taip pat verta pasimėgauti arbata su džiovintais kanapių lapais ir žiedais. Ši arbata atpalaiduoja, turi antioksidantų, stiprina imunitetą.