Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, patariama vartoti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina žymiai lengviau nei naminių gyvulių mėsą. Baltymai žuvyje sudaro 13 – 23 proc. Reiktų atkreipti dėmesį, jog ir mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais žuvis lenkia mėsą. Joje gausu vitaminų A ir D, C, PP ir E, B grupės vitaminų. Žuvies audiniai po terminio apdorojimo lieka švelnūs ir minkšti, todėl virškinamojo trakto fermentai juos lengvai įsisavina. Žuvis yra ne tik naudinga, bet ir labai skani. Pavyzdžiui, eršketai jau nuo ankstyvųjų amžių buvo laikomi išskirtine žuvimi. Be valdovų leidimo ją buvo griežtai draudžiama žvejoti ir naudoti savo reikmėms. Eršketai priskiriami prie labai riebių žuvų – jų riebalai yra labai vertingi, nes juose yra nepakeičiamų amino rugščių. Žuvų riebalai lydosi žemoje temperatūroje, todėl žmogaus organizmas juos gerai įsisavina. Nors eršketas labai naudinga ir gerai vertinama žuvis, iš Lietuvos vandens telkinių ji seniai išnyko. Tačiau ją galima veisti uždarose recirkuliacinėse sistemose (URS), kurių dėka sudaromos tinkamos sąlygos jų augimui. Be eršketų, URS galima veisti ungurius, kurie tinka dietos besilaikantiems žmonėms dėl savo ganėtinai mažo kaloringumo. Taip pat unguriai yra populiarūs tarp sportuojančių – dėl savo didelio ir naudingo baltymų kiekio. Kaip ir kitos žuvys, unguriai turi riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Dar viena žuvis, kurią galima veisti tokiu būdu – upėtakis. 100 gramų proteinų, esančių upėtakio mėsoje, yra net 18 amino rūgščių, iš kurių 10 yra nepakeičiami ir būtini žmogaus organizmui. Jei palygintumėme kitas žuvų veisles pagal turimų medžiagų kiekį, ypač reikalingą žmogaus organizmui, pastebėtume, kad upėtakis patenka tarp lyderių. Besirūpinantiems savo sveikata, patartina vartoti kuo mažiau kepto ir kuo daugiau virto garuose ar troškinto maisto. Virimui puikiausiai tinka šamai, kurie bus dar vienas puikus baltymų šaltinis. Mokslinių tyrimu metu nustatyta, jog žuvį reiktų vartoti ne tik besirūpinantiems idealia išvaizda ir figūra, bet ir žmonėms, kuriems svarbus jų kūno „variklio” – širdies – veikla. Paaiškėjo, jog virtoje žuvyje yra Omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios gali sumažinti riziką susirgti širdies ligomis. Taigi, žuvį valgyti ne tik skanu, sveika, bet ir labai naudinga. Ieškokite Lietuvoje užaugintos žuvies didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose ir jūsų racione visada bus šviežia žuvis.
Related Posts

Tyrimas: nepakankamai prižiūrimi biurai kelia grėsmę dirbančiųjų sveikatai
2020 10 28
Nuo šių metų visi viešieji pirkimai – žalieji: ką reikia žinoti verslui?
2023 03 02