Studijos

2010–2018 metų Vilniaus keramikos meno bienalių paroda „Geriausieji“

Paroda atidaroma vasario 7 dieną, ketvirtadienį, 18 val. LDS „Šv. Jono gatvės (medalių galerijoje)“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius).

2010–2018 metų Vilniaus keramikos meno bienalių kuratorius dailininkas Gvidas Raudonius: 

Bienalės, kurios tradiciškai rengiamos LDS Arkos dailės galerijoje, yra didžiausios Lietuvos autorių konkursinės profesionalaus keramikos meno parodos, kurias formuoja kiekvieną kartą vis naujai sudaroma kūrinių atrankos komisija. Jų darbe dalyvavo ir žinomos menotyrininkės Rita Mikučionytė, Danutė Zovienė, Jolanta Lebednykienė, Aurelija Seilienė, Raimonda Simanaitienė.

Ekspozicijoje – 9 dailininkų kūriniai. Jų stilistiką iš dalies padiktavo ir kiekvienai iš bienalių kuratoriaus pasiūlytos temos, tarp kurių būta net kvietimų sukurti peizažo įkvėptus darbus. Ekspozicijos formuojamos, atsižvelgiant į kūrinių meninį įtaigumą, įsimenantį pasiūlytos temos atskleidimą, profesionalų naudojamų keramikos medžiagų, technologijų atskleidimą.

Išskirtinis šių parodų bruožas – Vilniaus dailės akademijos Vilniaus ir Kauno keramikos katedrų baigiamųjų kursų studentų, bakalaurų ir magistrų, kūrinių paroda. Taip norima nutiesti tiltą tarp vyresnės ir jaunosios keramikų kartos, pajusti pasaulėvaizdžių, plastikos, technikų ir technologijų kitimą.

Šių dienų keramika – viena įdomiausių kūrybos sričių. Jau seniai įpratome joje ieškoti ir rasti visiems menams aktualių temų ir paveikumo. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad keramikams, kaip niekam kitam iš kūrėjų, tenka įveikti nemažą naudojamų medžiagų, technologijų pasipriešinimą. Patirtis, kuri įgyjama ne per vienerius metus, leidžia ją pajungti kūrybinių sumanymų įkūnijimui.

Žvelgiant į bienalių retrospektyvą, labai įsimintini buvo 2010 metai – efektingas pirmosios ekspozicijos atidarymas, puikūs vertinimai. Pirmuoju Pagrindinės profesoriaus Liudviko Strolio vardo premijos laureatu tapo dailininkas Egidijus Radvenskas, kurio darbas „Nesibaigiantis natiurmortas arba Vartotojo užrašai“ žavėjo ir vertinimo komisiją, ir žiūrovus.

 2012 metų bienalės ekspoziciją specialiai išskirtoje erdvėje Egidijaus darbai puikiai papildė konkursinę parodą, kurios Pagrindinės premijos laureate tapo keramikė Laimutė Matijošaitytė-Martinkienė. Jos kompozicija „Raistas“, didelės apimties darbas, įtraukiantis savo slėpiningumu, originalia atlikimo technika, yra pristatomas ir šioje parodoje. Laimėtas prizas suteikė autorei galimybę pristatyti žiūrovams įspūdingą savo kūrinių kolekciją.

 2014 metai buvo sėkmingi dailininkei Danutei Jazgevičiūtei, kurios darbas „Šviesos generatorius“ pelnė žiuri simpatijas. Danutei. Jai, kaip ir kitiems laureatams, buvo suteikta galimybė atskiroje galerijos erdvėje eksponuoti savo įsimenančią kūrybos parodą.

2016 metų bienalės tema: „Molis ir…“ Ir už viso gyvenimo nupelnus Lietuvos profesionaliajai keramikai, už originalią temos interpretaciją aukščiausią apdovanojimą pelnė profesorius Juozas Adomonis.

Pagaliau – 2018 metų laureatė Milena Pirštelienė, visus nustebinusi labai originaliu kūriniu „Šeši kambariai“. Šis darbas žiuri sprendimu buvo pripažintas įtaigiausia menine bienalės temos „Indovizija“ interpretacija.

Šalia Pagrindinio prizo laureatų parodoje rodomi ir kitų svarbiomis premijomis apdovanotų dailininkių kūriniai. Tai – ne vienoje bienalėje aukštus žiuri įvertinimus pelnę keramikai Eglė Einikytė-Narkevičienėsu savo keramine kompozicija „Handle with care“, Audrius Janušonis („Somnambulo sapnas arba kelionė aplink savo kambarį“), žinomos dailininkės Konstancijos Dzimidavičienės „Vandenyno dugnas“ ir 2018 metų laureatės Eglės Steponavičės trapi „Porcelianinė vizija“, pakerėjusi vertinimo komisijos narius.

Nuoširdžiai džiaugdamasis talentingų keramikų darbais, dėkoju už parodai patikėtus kūrinius ir linkiu bienalių laureatams tolimesnio veržlaus kūrybinio skrydžio.

Paroda veiks iki vasario 23 dienos.

Pranešimą paskelbė: Evelina Januškaitė, Lietuvos dailininkų sąjunga

Parašykite komentarą