Savaitgalį Vilniuje šurmuliuosiančios Kaziuko mugės metu visų Kazimierų bei Kazyčių laukia staigmena. Visus šventojo vardo nešiotojus pačiame mugės centre Vokiečių gatvėje įsikūręs vegetariško maisto bistro „Zatar“ vaišins savo firminių falafelių lėkšte. O kiekvienas bistro lankytojas perkantis bet kokį patiekalą galės nemokamai paskanauti kvapnia arbata su šalavijais.
„Visas tris šventės dienas, apsilankius mugėje, kviečiame užsukti pas mus pailsinti kojas, paskanauti falafelių ir šiek tiek iš arčiau susipažinti su rytų kultūra. Ypač laukiame visų vardadienį švenčiančių Kazimierų ir Kazyčių, bet ne tik jų“, – sako viena iš užkandinės įkūrėjų Rūta Zalieckienė.
Pasak jos, vaišinti Kazimierus nutarta ne atsitiktinai, o pagerbianti visos šios šventės pradininką. Juk Šv. Kazimieras – tai Vilniaus legenda, kurio dėka kasmet įvyksta didžiausia mugė Lietuvoje.
Šimtametes tradicijas turintis renginys pritraukdavo ir prekeivių iš įvairių kraštų, taip leisdamas miestiečiams ir miesto svečiams įsigyti retesnių prekių, susipažinti su kitomis kultūromis. „Vienas iš mūsų tikslų ir yra, kad žmonės atrastų naujų, neįprastų skonių, pažintų ne tik tradicinę, bet ir kitų šalių virtuvę“.
Dar visai neseniai į Lietuvą atkeliavęs rytietiškas patiekalas falafeliai vis labiau populiarėja visame pasaulyje. Tai iš avinžirnių ir daržovių gaminamas patiekalas, pagardintas kvapniais za‘atar prieskoniais. Šis patiekalas ne tik sotus, tačiau ir sveikas, mat gaminamas iš vieno naudingiausių ankštinių augalų, kuriame gausu vitaminų, mineralų ir baltymų.
Kaziuko mugės akcija bistro „Zatar“ vyks kovo 4–6 dienomis. Visų Kazimierų, norinčių pasivaišinti falafeliais, bus prašoma įrodyti savo tapatybę parodant asmens dokumentą.
Monikos Pietarytės nuotr.