Riekė saldutėlio meliono po vakarienės ar kumpio vėrinukai su juo – žanro klasika, kuriai sunku atsispirti. Tačiau šis kvapnus, nebrangus ir sultingas vaisius gali žymiai daugiau – jis akomponuos salotose, suteiks kontrastą žuviai ar virs skaniais desertais, dėl kurių negrauš ir sąžinė. Melionai lietuvių mėgstami ištisus metus, pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, o ypač – vėlyvą vasarą, kai jų derlius pasiekia piką. „Gaiviais, saldžiais melionais lietuviai įpratę mėgautis kiaurus metus. Kai ateis žiema, jie sunoks tokiose šalyse kaip Brazilija, o dabar, vėlyvą vasarą ir prasidedantį rugsėjį – tikras derliaus įkarštis šiaurės pusrutulyje: atsivežame jų iš Italijos, Ispanijos, Uzbekistano. Tokiu metu jie džiugina ne tik patrauklia kaina, bet ir puikiu…
Lietuvoje populiarėja naujas vaisius, vadinamas ateities maistu – puikiai tinka ir itališkiems, ir meksikietiškiems patiekalams
Saldžios, sultingos, nebrangios ir kupinos charakterio – kaktusinės figos pastaraisiais metais sulaukia vis daugiau dėmesio visame pasaulyje. Nuo seno mėgstamą ir „supermaistu“ Centrinėje Amerikoje, Viduržemio jūros regione vadinamą egzotinį vaisių atranda ir lietuviai, pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kokie kaktusinių figių privalumai, kuriuos pripažįsta net mokslininkai, kaip jas valgyti ir ką skanaus paruošti? „Švieži vaisiais lietuviams – neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio dalis. Net jeigu ir turi savą sodą, daugelis vis tiek nori savo racioną praturtinti įvairove. Ananasai, mangai, kiviai jau seniai tapę skania kasdienybe, tačiau lietuviai į savo namus įsileidžia vis daugiau nebrangios egzotikos: mėgsta figas, granatus, datules, išbando kertuočius ar dumplainius. Ypač ryškus sparčiai augantis susidomėjimas…
Parduotuves jau nuspalvino šviežias rudeniškas derlius: 3 pigūs receptai, kaip juo mėgautis nuo ryto iki vakaro
Nors vasara eina į pabaigą, džiaugtis yra kuo – parduotuvių lentynas jau pasiekė spalvomis ir kainomis džiuginantis šviežias rudeniškas daržovių, vaisių derlius. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors orai šiemet buvo kaprizingi, iš vietos ūkių jau keliauja švieži kopūstai, bulvės, porai, burokai, taip pat tikras pastarojo meto rudens simbolis – oranžiniai moliūgai. Koks šviežias rudeniškas derlius jau užaugo? „Didžiąją dalį šviežių rudens daržovių, vaisių perkame iš vietinių ūkių, su kuriais bendradarbiaujame jau daug metų. Taip užtikrinama ne tik aukšta kokybė, kuriai keliame griežtus reikalavimus, atitikimą jiems tikriname net savoje mini-laboratorijoje, bet ir kuo trumpesnis kelias nuo ūkio iki stalo. Dėl šaltesnio pavasario šviežias lietuviškas derlius šiemet pasirodo…
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Prieš akis – šiltas ir ilgas Žolinės savaitgalis. Stipriai prieš ją išaugantys pirkinių krepšeliai išduoda, kad lietuviai šią vasarišką šventę paprastai sutinka būryje artimųjų ir draugų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Įtikti įvairiems skoniams ir mitybos įpročiams gali pasirodyti nemenka užduotis, tačiau keli patarimai ir patikimi receptai įrodys – vaišes suruošti galima greitai, lengvai ir nebrangiai. „Gardus maistas lietuviams yra tiesiog būtina kiekvienos šventės dalis. Artėjant laisvadieniams, o ypač – ilgajam savaitgaliui, pirkėjų krepšeliai pastebimai papilnėja. Pirkėjai kraunasi šviežias daržoves, uogas ir vaisius, pirmiausia – arbūzą, įvairius užkandžius, griliui skirtus patiekalus, gaiviuosius gėrimus, vandenį. Dažniau ieškoma ir nekasdienių produktų: pavyzdžiui, renkasi gurmaniškesnius sūrius ir mėsos gaminius, stalą…
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu ir mažiau rūpesčių: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Čia pat – paskutinis ilgasis vasaros savaitgalis. Jį dovanoja Žolinė, tad norisi jį leisti su kuo daugiau gaivos, šviežumo, o laiką skirti gamtoje bendraujant su artimaisiais užuot triūsius virtuvėje. Tai visai paprasta, įsitikinęs prie „Iki“ komandos prisijungęs žymus virtuvės šefas Dainius Špakauskas. Jis išduoda kelias savo amato gudrybes ir dalijasi paprastais, bet nepaprastai skaniais receptais. „Vasara neatsiejama nuo draugų, artimųjų susibūrimų – kai dalijamasi ne tik gera nuotaika, bet ir gardžiu maistu. Todėl kaskart prieš šventines dienas pirkėjai ieško ne tik šviežios mėsos, jau marinuotų gaminių, bet ir įvairių užkandžių: marinuotų alyvuogių, tradicinių bei gurmaniškų salotų, sumuštinių, dairosi įdomybių, tokių kaip mini čeburekai ar suktinukai „spring rolls“.Lietuviams ypatingos progos ir…
Sveikesnė naminė uogienė – įmanoma: kaip iš šviežių uogų išvirti uogienę be cukraus?
Rugpjūtis – pats geriausias metas pasirūpinti, kad gardžių vasariškų gėrybių netrūktų žiemą. Platus šviežių uogų asortimentas ir patrauklios kainos sufleruoja, kad dabar jau laikas virti kvapnias uogienes, ruošti džemus. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjus domina pačios įvairiausios uogos – ir nors šilauogės pastaraisiais metais tapo ypač madingos, ne tik jos mėgaujasi sparčiai augančiu populiarumu. Kokia gi vasara be uogų – daugeliui šiuo metu jos tampa kasdieniu pirkiniu, sako tinklo atstovė. Juk sauja jų – ne tik pigus, sveikas užkandis, bet ir pagrindas įvairiems eksperimentams virtuvėje. „Statistika rodo, kad šiemet uogų norisi ypač – pirkėjai šią vasarą įvairių šviežių uogų nupirko virš dešimtadaliu daugiau nei tuo pačiu…
Jau prasidėjo skanusis slyvų sezonas: 3 pigūs ir lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Jau kone galima užuosti artėjantį rudenišką šviežių daržovių, vaisių derlių, ir slyvos – vienas jo pranašų. Jau galima skanauti geros kainos mėlynas, rausvąsias ar geltonas slyvas bei gaminti gardžiausius patiekalus. Būtent rugpjūtis, pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, būna slyvų populiarumo pikas – šiems daugelio mėgstamiems sultingiems kaulavaisiams sunku atsispirti. Sveikas vasaros delikatesas „Skanios, sultingos, kupinos naudingų medžiagų ir atveriančios plačias kulinarines galimybes – slyvas nuo seno lietuviai be galo mėgsta. Tai viena iš tų sezoninių gėrybių, kurios pirkėjai labai laukia. Prasidėjus jų sezonui ir akcijoms, gyventojai skuba mėgautis ir prisiminti skaniausius patiekalus bei išbandyti naujus receptus su šiais kaulavaisiais – juk slyvos ne tik skanios, sveikos, bet…
Ką valgyti rugpjūtį: 5 šviežios gėrybės, kuriomis dabar verta pasimėgautis iki soties
Rugpjūtį akys tiesiog raibste raibsta nuo daržovių, vaisių ir uogų gausybės. Kuriomis dabar geriausia gardžiuotis, kad džiaugtųsi ir organizmas, ir piniginė? Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pataria, kad būtent į piką pasiekusias derliaus gėrybes verta žvelgti pirkėjams: jos būna itin skanios, sultingos, kupinos naudingų medžiagų ir siūlomos patraukliomis kainomis. „Paskutinį vasaros mėnesį pirkėjai aktyviai naršo šviežių vaisių, daržovių skyriuose – kaulavaisius, kopūstus, arbūzus ne tik skanauja vienus, bet ir grilina, spalvingas uogas deda tiek į salotas, tiek ant ledų ar į sveikus kokteilius. Daugiau dėmesio sulaukia ir tos šviežios gėrybės, kurios dažnai ruošiamos žiemos atsargoms: pavyzdžiui, kvapnūs pomidorai, traškios paprikos. Lietuviai puikiai jaučia sezoniškumą ir pagal tai planuoja…
Keto – nereiškia skaniam maistui veto: 5 nebrangūs receptai, kuriuos pagaminsite greitai ir be vargo
Rugpjūtį daugelis palengva grįžta ir į įprastą ritmą. Atostogas keičia darbo rutina, o vietoj spontaniškų maisto pasirinkimų vis geriau apgalvojame tai, ką valgome. Gera žinia ta, kad subalansuota mityba nebūtinai turi būti brangi ar sudėtinga – pavyzdžiui, populiarioji keto dieta gali apdovanoti skoniu ryškiais patiekalais iš visai paprastų ir pigių produktų, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. „Šiais laikais įvairovė lydi visur – taip pat ir mitybos stiliuose. Pastaraisiais metais pastebime, kad žmonių poreikiai darosi labiau individualizuoti. Dėl įvairių priežasčių vis daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia produktai be laktozės, be glitimo, be gyvulinės kilmės produktų, be pridėtinių cukrų. Vieniems gal tokius poreikius diktuoja sveikatos sumetimai, kitus paskatina įsitikinimai, o treti tiesiog…
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Rugpjūtis – tikras vasariškų gėrybių piko metas. Godžiai skanaujant sultingas sodo ir daržo dovanas, norisi jų skonių ir kvapų išsisaugoti kuo ilgiau. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad būtent rugpjūtį lietuviai įninka į konservavimą – stiklainių paklausa ryškiai išauga. Tiesa, pasistebi ir pokyčių. „Šiuo metu esantis platus sodo ir daržo gėrybių pasirinkimas lietuvių neužliūliuoja – jie galvoja ir apie tai, ką valgys žiemą. Konservavimas, šaldymas, rauginimas ir daržovių, vaisių, uogų paruošimas žiemai – neatsiejama kiekvienos vasaros dalis. Nors ir čia šiemet juntama netipiškos lietuviškos vasaros įtaka: dėl permainingų orų nemažai derliaus vėlavo, tad ir konservuoti gyventojai pradėjo vėliau. Tačiau jis jau – pačiame įkarštyje: šviežio derliaus apstu,…